Πλέον οριστικοποιήθηκαν οι όροι χορήγησης των δανείων από το IFG για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ. Τα δάνεια αυτά απλώνονται σε βάθος 18μήνου με ανταγωνιστικό επιτόκιο.
Σε πανηγυρική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο υπουργείο Ανάπτυξης παρουσία του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά εγκαινιάστηκε η λειτουργία στην πράξη του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου και ειδικότερα του πρώτου υποταμείου αυτού που αφορά στη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων για κεφάλαια κίνησης και αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων.
Πιο συγκεκριμένα υπογράφηκαν τέσσερεις συμβάσεις με μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τις τράπεζες Πειραιώς και Eurobank που θα λάβουν δάνεια ύψους 300.000-500.000 ευρώ με ανταγωνιστικό σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης επιτόκιο. Οι τρεις δανειακές συμβάσεις αφορούν κεφάλαια κίνησης και η τέταρτη αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού. Σύμβαση με την Τράπεζα Πειραιώς υπέγραψαν οι εταιρείες ΔΕΛΦΟΙ -πρόκειται για γαλακτοβιομηχανία η οποία δραστηριοποιείται κυρίως στην εξαγωγές φέτας- και Αμπελώνες Βαλαμπούς, μια νέα επιχείρηση στη Σαντορίνη που δραστηριοποιείται στην οινοποίηση και στον αγροτουρισμό. Σύμβαση με την Eurobank υπέγραψαν η εταιρεία τεχνολογίας Realize και η χημική βιομηχανία ΕΛΑΝΚΟ.
Το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο αναμένεται να συμπεριλάβει τρία υποταμεία. Το πρώτο υποταμείο διαθέτει συνολικά κεφάλαια 200 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 100 εκατ. ευρώ προέρχονται από το ελληνικό Δημόσιο, μέσω του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) και τα υπόλοιπα 100 εκατ. ευρώ από τη γερμανική επενδυτική τράπεζα KfW.
Εκτιμήσεις από το υπουργείο Ανάπτυξης αναφέρουν ότι μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου τα κεφάλαια αυτά θα έχουν χορηγηθεί και δεν αποκλείεται τότε να ληφθεί απόφαση από τους συμμετέχοντες ήδη στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο να αυξήσουν τη συμμετοχή τους. Ας σημειωθεί, πάντως, ότι μόλις προχθές ψήφισε η γερμανική Βουλή την απελευθέρωση των κονδυλίων της KfW προς το ΕΕΤ.
Στο πρώτο τρίμηνο του 2015 εκτιμάται ότι θα ιδρυθεί το δεύτερο υποταμείο μέσω του οποίου πλέον το ΕΕΤ θα συμμετέχει ως συνεπενδυτής σε ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις ή σε άλλα ταμεία συμμετοχών (venture και equity funds). Για τη λειτουργία του, ωστόσο, θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος, καθώς στο συγκεκριμένο υποταμείο θα πρέπει να επιλεγεί και να διορισθεί ξεχωριστή διοίκηση.
Θα ακολουθήσει μετά η δημιουργία του τρίτου υποταμείου για την παροχή δανείων και κεφαλαιουχικής συμμετοχής σε μικρά και μεσαία έργα περιφερειακής υποδομής που δεν καλύπτονται απευθείας από άλλες πηγές χρηματοδότησης. Συνολικά σε βάθος 7ετίας μπορεί να φτάσει η συνολική χρηματοδότηση που θα δοθεί σε επιχειρήσεις τα 700 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου οι επιχειρήσεις που θα θελήσουν να πάρουν δάνεια από το IfG θα επικοινωνούν μέσω των Ελληνικών Τραπεζών που έχουν συμβληθεί με Ταμείο (Eurobank και Πειραιώς μέχρι σήμερα) σύμφωνα με το επιχειρησιακό μοντέλο της KFW ή άλλων αντίστοιχων οργανισμών.
Το IfG έχει ήδη εκμεταλλευτεί την υψηλή πιστοληπτική αξιολόγηση των βασικών εταίρων του (όπως πχ. της KfW) και το επιτόκιο χορηγήσεων στις ΜΜΕ (μέσω των ελληνικών τραπεζών) είναι σημαντικά χαμηλότερο από το σημερινό. Οι εξασφαλίσεις θα ορίζονται με τραπεζικά κριτήρια. Όπως τονίζεται το Ελληνικό Δημόσιο κατά τη συνήθη διεθνή πρακτική θα αναλάβει το πρώτο και υψηλότερο επίπεδο κεφαλαιακού ρίσκου με στόχο την επιτυχή δημιουργία πλατφόρμας προσέλκυσης επενδύσεων στην Ελληνική Οικονομία.
Αυτό το ρίσκο άλλωστε αναλαμβάνει ήδη το Ελληνικό Δημόσιο με τους εκάστοτε αναπτυξιακούς νόμους χωρίς μάλιστα κανείς άλλος να συμμετέχει σε αυτό. Επιπλέον, το Ελληνικό Δημόσιο προσδοκά υπεραξίες από το συμμετοχή του στο IfG, κάτι που δεν ισχύει για τις ενισχύσεις του αναπτυξιακού νόμου. Επίσης σημειώνεται ότι η διοίκηση του Ταμείου θα είναι ενιαία.
Ωστόσο, κατά τα διεθνή πρότυπα μπορεί να συνιστώνται υπό-ταμεία για διαφορετικούς τομείς δραστηριότητας. Καθένα από τα ταμεία αυτά είναι λογικό να χρειάζεται managers με αντίστοιχη διοικητική εμπειρία διαχείρισης επενδύσεων στο συγκεκριμένο τομέα.
Ιθύνοντες του Ταμείου τονίζουν ότι έχει γίνει μελέτη από τη διεθνή εταιρία Oliver Wyman για τη σκοπιμότητα ίδρυσης του IfG, από την οποία προέκυψε ότι υπάρχει σημαντικό κενό χρηματοδότησης στην ελληνική αγορά, ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ύψους 15 – 18 δισ. ευρώ. Αυτό καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη δημιουργίας του IfG. Έχουν γίνει επίσης εξειδικευμένες μελέτες από τις εταιρίες Finance in Motion (για τον τομέα της χρηματοδότησης ΜΜΕ), Ernst & Young (για τον τομέα της χρηματοδότησης έργων υποδομής) και άλλη μία από την OliverWyman (για τον τομέα των κεφαλαιουχικών συμμετοχών σε ΜΜΕ).
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και μίλησαν ο Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα Πέτερ Σόοφ (Peter Schoof), o Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της KfW Christian Funke, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Σταύρος Λεκκάκος και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Eurobank Χρήστος Μεγάλου. Επίσης παρέστησαν οι Υπουργοί, Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότης Μηταράκης, ο πρώην Υπουργός και βουλευτής της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΑΝ Πάτροκλος Γεωργιάδης.
Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κώστας Σκρέκας ανέφερε σχετικά: "Το IfG αποτελεί καρπό της κοινής προσπάθειας και της στενής συνεργασίας της ελληνικής και της γερμανικής κυβέρνησης, προκειμένου να διοχετευθούν κεφάλαια στην πραγματική οικονομία κι έτσι να αυξηθεί η ρευστότητα στις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της εθνικής μας οικονομίας. Και ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις εκείνες, οι οποίες έχουν έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό, είναι καινοτόμες και παράγουν προϊόντα και προσφέρουν υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας".
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr