Σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων που έδωσε σήμερα Δευτέρα στη δημοσιότητα το ΚΕΠΕ, στην παρούσα συγκυρία κρίνεται αναγκαίο το πολιτικό σύστημα να συμφωνήσει ή τουλάχιστον να συγκλίνει σε δέσμη πολιτικών για θεμελιώδη ζητήματα όπως το παραγωγικό πρότυπο της χώρας, την ύπαρξη ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την τόνωση των επενδύσεων και των εξαγωγών, την υιοθέτηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την αποτελεσματική λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και των ανεξάρτητων θεσμών, τη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών για τη διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας και τη δικαιότερη κατανομή των πόρων, με στόχο την ανακούφιση των ασθενέστερων στρωμάτων που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση, ώστε να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή.
«Η επιθυμητή ενίσχυση των ενθαρρυντικών προοπτικών και η οριστική στροφή της χώρας προς την οικονομική ανάκαμψη συνδέεται σε καθοριστικό βαθμό με συγκεκριμένους παράγοντες», αναφέρει το ΚΕΠΕ και σημειώνει πως ένας από αυτούς αφορά στο κατά πόσο η εύθραυστη πρόοδος που έχει επιτευχθεί έως τώρα θα διαφυλαχθεί και θα συνεχιστεί, ενάντια σε τυχόν ενδιάμεσες αρνητικές διαταραχές που ενέχουν σημαντικούς κινδύνους και δύνανται να ανακόψουν ή και να ανατρέψουν την όποια θετική κατεύθυνση των εξελίξεων.
Ο δεύτερος παράγοντας αναφέρεται στο κατά πόσο η Ελλάδα θα καταφέρει να αξιοποιήσει προς όφελός της τα μεγαλύτερα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, δηλαδή το υψηλής εκπαίδευσης εργατικό δυναμικό της και τους δυναμικούς της κλάδους όπως εκείνος του τουρισμού, ενάντια τόσο στις δυσμενείς επιδράσεις της βαθιάς οικονομικής ύφεσης όσο και την ύπαρξη χρόνιων στρεβλώσεων και δυσχερειών.
Ειδικότερα, στο δελτίο φιλοξενούνται τρία άρθρα:
- Το πρώτο άρθρο παρουσιάζει αναλυτικά την πορεία της ανταγωνιστικότητας στην Ελλάδα, σύμφωνα με μια σειρά δεικτών που καταρτίζονται και δημοσιεύονται από διεθνείς οργανισμούς. Η ανάλυση καταδεικνύει από την μία πλευρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί, ενώ εστιάζει παράλληλα στους προβληματικούς παράγοντες και τα αδύνατα σημεία, εντοπίζοντας τις βασικές προκλήσεις.
- Το δεύτερο άρθρο θίγει ένα ιδιαίτερα κρίσιμο φαινόμενο, αυτό της μετανάστευσης Ελλήνων στο εξωτερικό. Εστιάζει στο ζήτημα της μετανάστευσης ατόμων υψηλού εκπαιδευτικού επιπέδου, το οποίο συνδέεται με τη λεγόμενη «διαρροή εγκεφάλων», και προτείνει πολιτικές για την αντιμετώπισή της μέσω μεταρρυθμίσεων που θα αναμορφώσουν το εγχώριο τοπίο επαγγελματικών και επιχειρηματικών ευκαιριών.
- Το τρίτο άρθρο αγγίζει το θέμα του πολιτιστικού τουρισμού στην Ελλάδα από μια διαφορετική διάσταση. Διακρίνοντας τα τεράστια και πολλαπλασιαστικά οφέλη του, επικεντρώνεται σε δύο από τους βασικότερους παράγοντες που επηρεάζουν και καθορίζουν την ανάπτυξή του: Το διοικητικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των πολιτιστικών χώρων και τον προγραμματισμό των δράσεων που μπορούν να οδηγήσουν στην περαιτέρω ανάπτυξή του.
Δείτε ΚΕΠΕ_ΕΛΛΗΝΙΚΗ_ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ_ΤΕΥΧΟΣ_12_ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ_2014.pdf" target="_blank">εδώ ολόκληρο το μηνιαίο δελτίο του ΚΕΠΕ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr