Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Πιο συγκεκριμένα από την αρχή του Προγράμματος μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2013 για ιδιωτικές επενδύσεις του Άξονα 3 έχουν πληρωθεί 39 εκατ. ευρώ. Στα Leader έχουν καταβληθεί περί τα 77 εκατ. ευρώ, ενώ στα Σχέδια Βελτίωσης ως και σήμερα από τον Νοέμβρη του 2013 έχουν δοθεί 95 εκατ. ευρώ και μέχρι το τέλος του έτους θα ξεπεράσον τα 100 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι έχουν ενεργοποιηθεί ως τώρα 2.000 Σχέδια Βελτίωσης.
Αυτό σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωστοποίησε ο αρμόδιος Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Δημήτρης Ιατρίδης , στο πλαίσιο του 3ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου, που διοργάνωσε το ΥπΑΑΤ θέμα «Νέα Προγραμματική Περίοδος για την Αγροτική Ανάπτυξη 2014- 2020, ευκαιρίες και προκλήσεις».
Σημειώνεται ότι το ΠΑΑ 2007-2013 διαθέτει συνολικούς πόρους 4,7 δισ. ευρώ. Επίσης για τους Νέους Αγρότες του 2014, εξασφαλίστηκαν 200 εκατ. ευρώ για 11.100 δικαιούχους, εκ των οποίων 9.000 έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση – ύψους κατά κανόνα 11,000-14.000- ενώ 2.000 θα πληρωθούν ως το τέλος του έτους.
Παράλληλα, σήμερα κατασκευάζονται στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας 78 μεγάλα δημόσια εγγειοβελτιωτικά έργα προϋπολογισμού άνω των 630 εκατ. ευρώ, και υλοποιούνται 487 μικρότερα αρδευτικά έργα, λιμνοδεξαμενές, αγροτικές οδοποιίες και αναπλάσεις, συνολικού προϋπολογισμού 786 εκατ. ευρώ.
Μοχλός ανάπτυξης
Το καινούργιο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας, σε συνδυασμό με τη νέα ΚΑΠ, μπορεί να καταστήσει τον αγροτικό μας τομέα βασικό μοχλό εξόδου από την κρίση, να κάνει πραγματικότητα το στόχο για μια ύπαιθρο ισχυρή, βιώσιμη και προσοδοφόρα και να δώσει δυναμικούς ρυθμούς στην πορεία ανάκαμψης και ανάπτυξης της Ελλάδας.
Αυτό ήταν το μήνυμα που ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Γιώργος Καρασμάνης, έστειλε από το βήμα του 3ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου, με θέμα «Νέα Προγραμματική Περίοδος 2014-2020» την Παρασκευή 19/12, παρουσία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου και εκπροσώπων φορέων.
Όπως υπογράμμισε, η κατάρτιση "Εθνικού Φακέλου", έγινε μετά από συνεχή διάλογο με όλους τους παραγωγικούς φορείς και με ιεράρχηση των προτεραιοτήτων για γεωργία, κτηνοτροφία και αλιεία.
Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκαν μέτρα και κατανεμήθηκαν οι πόροι για την υλοποίησή τους που στοχεύουν κυρίως:
- Στην ηλικιακή ανανέωση του δυναμικού μας με γενναία οικονομικά κίνητρα για προσέλκυση νέων αγροτών.
- Στην ενθάρρυνση σημαντικών επενδύσεων και δημιουργίας νέων επιχειρήσεων.
- Στον τομέα των υποδομών.
- Στη στήριξη τομέων όπως η κτηνοτροφία στους οποίους υστερούσαμε.
- Στην προστασία της παραγωγής μας από τις κλιματικές αλλαγές και τη διασφάλιση του εισοδήματος γεωργών και κτηνοτρόφων από ακραία καιρικά φαινόμενα και ασθένειες.
- Στην ισχυροποίηση του ΕΛΓΑ και σε ειδικά μέτρα αντιχαλαζικής και αντιβρόχινης προστασίας.
Καταλήγοντας ο κ. Καρασμάνης, χαρακτήρισε το καινούργιο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης ως ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο που αν καταφέρουμε, όλοι μαζί, να το αξιοποιήσουμε, ο πρωτογενής μας τομέας να γίνει πυλώνας πραγματικής ανάπτυξης στον τόπο μας.
Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, που κήρυξε την έναρξη του συνεδρίου , συνέδεσε την πορεία των επιχειρησιακών προγραμμάτων του αγροτικού τομέα με την εκλογή προέδρου Δημοκρατίας, καθώς όπως υποστήριξε είναι «επιτακτική ανάγκη να βγάλουμε πρόεδρο Δημοκρατίας μέχρι τις 29 Δεκέμβρη, ώστε να μην πάει πίσω ο προγραμματισμός του αγροτικού τομέα». Ο ίδιος ανέφερε ότι «τώρα είναι η στιγμή της πραγματικής οικονομίας» προσθέτοντας ότι τώρα που έχουν τακτοποιηθεί τα δημοσιονομικά και χρηματοοικονομικά δεδομένα μπορούμε να στρέψουμε τη δύναμη στην πραγματική οικονομία, ξεκινώντας από τον πρωτογενή τομέα, αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό μόνο με τα κονδύλια της νέας ΚΑΠ.».
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Πάρις Κουκουλόπουλος επεσήμανε ότι «το δίλημμα με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη η πατρίδα και η κοινωνία είναι ένα και μοναδικό, ή θα επιστρέψουμε στον δρόμο του δανεισμού ή θα ανοίξει ο δρόμος της παραγωγής» υπογραμμίζοντας ότι «η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας είναι μονόδρομος».
Γιώργος Αλεξάκης