Αυτό τουλάχιστον διαφαίνεται από τις χθεσινές δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters. O κ. Τσίπρας δήλωσε λοιπόν χθές ότι:
Δεσμεύεται ότι θα κρατήσει τη χώρα στο Ευρώ.
Δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες στη διαδικασία διαπραγμάτευσης του χρέους εκτός αν τον αναγκάσουν (αλλά θεωρεί οτι δεν θα τον αναγκάσουν διότι αυτό δεν συμφέρει κανέναν).
Θα πληρώσει τα χρέη προς το ΔΝΤ διότι αυτά πρέπει να πληρωθούν.
Όσο πιο ισχυρή είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, τόσο πιο εύκολα θα εφαρμόσει το πρόγραμμα του.
Οι δηλώσεις αυτές αποτελούν μια ένδειξη προσγείωσης στην πραγματικότητα από την οποία όμως απέχει ακόμη πολύ. Βρίσκεται "πολύ ψηλά" στη σφαίρα της φαντασίας και έχει ακόμη σημαντική απόσταση από αυτό που πραγματικά συμβαίνει. Έχει όμως και τον χρόνο να την πλησιάσει μέσα στον επόμενο μήνα, αν τελικά οδηγηθούμε σε εκλογές και αν τις κερδίσει.
Ποιά είναι η πραγματικότητα;
Η πραγματικότητα είναι οτι:
- χθές εγκρίθηκε η προσφυγή της Ελλάδας στην πιστωτική γραμμή ενισχυμένων όρων η οποία μας εξασφαλίζει χρηματοδότηση συνολικού ύψους περίπου 18 δισ ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των 11,6 του ΤΧΣ) για 2 χρόνια εφόσον τηρούμε την συμφωνία στην οποία θα δεσμευτούμε με το νέο μνημόνιο και της οποίας τα μέτρα έχουν ήδη ανακοινωθεί - είναι αυτά που δεν υπέγραψε ο Σαμαράς κατά την τελευταία διαπραγμάτευση.
- Έχουμε πάρει μια παράταση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας και να υπογραφεί η συμφωνία που θα συνοδεύει την πιστωτική γραμμή. Η προθεσμία αυτή μπορεί να παραταθεί περαιτέρω αν το ζητήσουμε και αν δεσμευτούμε ότι θα υλοποιήσουμε τα μέτρα.
- Μέχρι την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την ελληνική κυβέρνηση (όποια και αν είναι αυτή) δεν θα εκταμιευτεί ούτε ένα ευρώ από την Ευρωπαική Ένωση.
- Ήδη έχουμε λαμβάνειν 10 δισ ευρώ που δεν τα πήραμε τους τελευταίους μήνες.
- Η χώρα δεν θα χρειαστεί λεφτά από την Ευρωπαική Ένωση μέχρι τον Μάρτιο.
- Τον Μάρτιο λήγουν ομόλογα αξίας 6 δισ ευρώ και στη συνέχεια αρχίζουν να πληρώνονται δόσεις και υποχρεώσεις συνολικής αξίας 22,5 δισ για το σύνολο του 2015. Τα λεφτά αυτά δεν τα έχουμε.
Αυτά είναι τα βασικά σημεία της πραγματικότητας που διέπει το δημόσιο χρέος. Όμως όσον αφορά στη διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του (που είναι εφικτή και η ανάγκη της πανθομολογούμενη) αυτή συνδέεται με ένα πλήθος υποχρεώσεων τις οποίες ο κ. Τσίπρας φαίνεται να αντιμετωπίζει ώς μη υπάρχουσες.
Υπάρχει πχ η υποχρέωση δημιουργίας πλεονασμάτων κάθε χρόνο. Σχετικά με αυτό ο κ. Σταθάκης του ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει επανειλημμένως και το είπε και στο Λονδίνο όταν συνάντησε τους τραπεζίτες ότι "δεν θα έχουμε έλλειμμα, αλλά δεν θα έχουμε ούτε πλεόνασμα".
Ο κ. Τσίπρας έχει πεί οτι θα αυξήσει τον κατώτατο μισθό και τις συντάξεις και θα επαναπροσλάβει τους απολυμένους στην ΕΡΤ και άλλους. Αυτό ανεβάζει τις δαπάνες του δημοσίου, οπότε θέτει σε κίνδυνο το δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
Ο κ. Τσίπρας έχει πεί οτι δεν θα προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις, ούτε σε άνοιγμα των αγορών και των επαγγελμάτων. Αυτά είναι βασικοί όροι της συμφωνίας στους οποίους έχουμε δεσμευθεί ώς χώρα.
Ο κ. Τσίπρας λέει ότι θα απευθυνθεί στην εγχώρια αγορά για χρηματοδότηση μέσω της έκδοσης εντόκων γραμματίων τα οποία θα αγοράσουν υποχρεωτικά οι τράπεζες. Αυτό δεν μπορεί να γίνει διότι υπάρχει ένα όριο 3,5 δισ για τις εκδόσεις αυτές, το οποίο ήδη έχουμε εξαντλήσει.
Με λίγα λόγια, οι δεσμεύσεις του κ.Τσίπρα ότι θα κρατήσει τη χώρα στο Ευρώ δεν έχουν αξία, αν ο ίδιος δεν αντιληφθεί και δεν δεσμευτεί οτι δεν μπορεί να κρατήσει τη χώρα στο Ευρώ αν δεν υπογράψει τη συμφωνία με την Ευρωπαική Ένωση, αν δεν διατηρήσει τα πλεονάσματα, αν δεν προχωρήσει σε θεσμικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που του υποδεικνύει η Ευρωπαική Ένωση.
Η λογική ΝΑΙ στο Ευρώ, ΟΧΙ στις μεταρρυθμίσεις που έχει ο κ. Τσίπρας, δεν στέκει στην Ευρωπαική Ένωση.
Ευρώ και χρηματοδότηση, Ευρώ και μεταρρυθμίσεις, Ευρώ και πλεονάσματα, πάνε πακέτο.
Και το βασικότερο που φαίνεται οτι δεν έχει αντιληφθεί είναι οτι οι Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν με ενιαίο τρόπο τος ελληνικές κυβερνήσεις και δεν θεωρούν οτι υπέγραψαν κάτι με τον Σαμαρά προσωπικά που εφόσον φύγει ο Σαμαράς και έρθει ο Τσίπρας δεν ισχύει πιά. Αντίθετα - πράγμα που είναι απολύτως λογικό - θεωρούν οτι υπέγραψαν συμφωνίες με την ελληνική κυβέρνηση τις οποίες οφείλουν να τηρήσουν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις.
Όπως φαίνεται λοιπόν, ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να προσγειωθεί σταδιακά προς την πραγματικότητα, αλλά ακόμη απέχει πολύ από αυτήν. Η προσπάθεια του πρέπει να εκτιμηθεί και πρέπει να συνεχιστεί αν θέλει να αναλάβει την κυβέρνηση και αν θέλει πράγματι να κρατήσει τη χώρα μέσα στο ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr