Να αντιμετωπιστούν άμεσα τα "κόκκινα" δάνεια, ζητά η Τράπεζα της Ελλάδος ώστε να βελτιωθούν τα στοιχεία ισολογισμού των τραπεζών αλλά και να απελευθερωθούν πόροι για την στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Τονίζει δε, πως οι ρυθμίσεις δεν θα πρέπει να ευνοούν τους κατ' επάγγελμα κακοπληρωμές αλλά ούτε και μη βιώσιμες επιχειρήσεις, γιατί έτσι στερούνται κεφάλαια οι υγιείς.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ειδική ανάλυση της ΤτΕ, τα δάνεια σε καθυστέρηση ανέρχονται στα 28,5 δισ. ευρώ, 6.000 επιχειρήσεων, εκ των οποίων σχεδόν τα μισά επιμερίζονται σε μερικές εκατοντάδες επιχειρήσεις.
Όπως προκύπτει από τα κύρια περιγραφικά χαρακτηριστικά των δανείων, οι 3 στους 4 οφειλέτες έχουν συνολικό άνοιγµα µέχρι 5 εκατ. ευρώ, ενώ οι οφειλέτες µε µεγαλύτερο άνοιγµα εµφανίζουν κατά µέσο όρο χαµηλότερο δείκτη καθυστερήσεων συγκριτικά µε εκείνους των οποίων το άνοιγµα κυµαίνεται µεταξύ 1 και 5 εκατ. ευρώ.
Ταυτόχρονα, το µεγαλύτερο ποσό δανείων σε καθυστέρηση επιµερίζεται σε σχετικά λίγους πιστούχους, που µε τη σειρά τους επιµερίζονται σε σχετικά λίγους κλάδους οικονοµικής δραστηριότητας. Αξίζει να αναφερθεί πως τα μισά περίπου δάνεια σε καθυστέρηση συγκεντρώνονται σε µόνο έξι κλάδους οικονοµικής δραστηριότητας- από συνολικά 88 κλάδους.
Τέλος, σε επίπεδο κλαδικής ανάλυσης, 30 κλάδοι που έχουν απορροφήσει το 23% της τραπεζικής χρηµατοδότησης του δείγµατος εµφανίζουν δείκτη καθυστερήσεων µεταξύ 38% και 91% και 28 κλάδοι, που έχουν απορροφήσει το 58% της χρηµατοδότησης, εµφανίζουν δείκτη καθυστερήσεων µεταξύ 21% και 37%. Από την άλλη, όμως, υπάρχουν και 30 κλάδοι, που έχουν απορροφήσει το υπόλοιπο 19% της χρηµατοδότησης, οι οποίοι εµφανίζουν δείκτη καθυστερήσεων µεταξύ 0% και 20%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr