Η παγκόσμια αύξηση του εμπορίου ήταν σχεδόν απογοητευτική τα τελευταία χρόνια και προβλέπεται να παραμείνει και στο μέλλον. Οι διαρθρωτικές αλλαγές που συντελέστηκαν, όπως η επιβράδυνση του ρυθμού απελευθέρωσης του εμπορίου, το τέλος της αυξανόμενης προσφοράς στην εφοδιαστική αλυσίδα και ο αυξανόμενος υπερπροστατευτισμός, περιόρισαν σημαντικά τη δυναμική της αύξησης του εμπορίου. Το παγκόσμιο εμπόριο αναμένεται να αυξηθεί κατά 3.1% το 2014 και κατά 4.0% το 2015.
Οι οικονομικές συνθήκες στις αναπτυγμένες αγορές είναι ανάμικτες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και το Ηνωμένο Βασίλειο ανακάμπτουν, με την ανεργία να περιορίζεται σημαντικά. Η Ιαπωνία συνεχίζει να προσπαθεί να επαναφέρει τον πληθωρισμό και την οικονομία γενικότερα, σε φυσιολογικά επίπεδα, ενώ η οικονομία της Ευρωζώνης έχει σκοντάψει και αντιμετωπίζει ασθενική έως και αρνητική ανάπτυξη σε κάποιες από τις μεγαλύτερες αγορές, όπως η Γαλλία, η Ιταλία ή ακόμα και η Γερμανία. Ο χαμηλός πληθωρισμός θα μπορούσε να επιδεινώσει τις ήδη ασθενικές οικονομικές συνθήκες αλλά, προς το παρόν, η παγκόσμια οικονομία φαίνεται ότι θα βελτιωθεί αργά την επόμενη χρονιά, στα πλαίσια της αύξησης των εξαγωγών και της εσωτερικής ζήτησης.
Αναφορικά με τις οικονομίες των αναδυόμενων αγορών, η κατάσταση φαίνεται και εδώ να είναι ανάμικτη. Για παράδειγμα, η πτώση στις τιμές των βασικών εμπορευμάτων, το αυξανόμενο γεωπολιτικό ρίσκο και ο αυξανόμενος κίνδυνος της κυβερνητικής πολιτικής έχουν εμποδίσει την ανάπτυξη σε χώρες όπως η Βραζιλία, η Ρωσία και η Τουρκία. Η ανάπτυξη στην Κίνα, τη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία του κόσμου, έχει επίσης επιβραδυνθεί, αν και συνεχίζει να παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Τέλος, οι χώρες οι οποίες έχουν προχωρήσει με διαρθρωτικές αλλαγές ή έστω οι προοπτικές για μεταρρύθμιση έχουν βελτιωθεί, όπως το Μεξικό και η Ινδία, έχουν πολύ καλύτερη απόδοση ή είναι λιγότερο ευάλωτες σε αρνητικές εξωτερικές αναταράξεις.
Οι συνθήκες αφερεγγυότητας στις αναπτυγμένες αγορές βελτιώνονται με κάποιες όμως σημαντικές εξαιρέσεις. Η ασθενής οικονομική ανάπτυξη σε συνδυασμό με τις δύσκολες πιστωτικές συνθήκες που επικρατούν, δείχνουν για το 2014 (σε επίπεδο εκτίμησης) αύξηση των πτωχεύσεων στην Ελλάδα και τη Γαλλία, ενώ για την Ιταλία υπάρχει πιθανότητα αύξησης των πτωχεύσεων και το 2015. Παρά τη βελτίωση των συνθηκών σε άλλες αγορές της Δυτικής Ευρώπης, ο δείκτης των πτωχεύσεων παραμένει σχεδόν διπλάσιος από τα επίπεδα του 2007. Συμπερασματικά, οι εμπορικές συνθήκες παραμένουν δύσκολες και ο πιστωτικός κίνδυνος αυξημένος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr