«Οι εξαγωγές της Ελλάδας αποτελούν πολύ χαμηλό ποσοστό του ΑΕΠ, παρότι έχουν πολλά περιθώρια ανάπτυξης. Ωστόσο, με τις σημερινές συνθήκες τις οικονομικής κρίσης, μια εξαγωγική επιχείριση μπορεί ακόμα και να κλείσει λόγω μιας ατυχίας και μιας λάθος συμφωνίας με έναν αφερέγγυο πελάτη του εξωτερικού. Στον ΟΑΕΠ, λοιπόν, βοηθάμε τον εξαγωγέα να μην χάσει τα λεφτά του», επισημαίνει ο κ. Καλπακτσόγλου.
«Ένας εξαγωγέας μπορεί να απευθυνθεί στον ΟΑΕΠ για να σιγουρευτεί ότι η αν η πίστωση που θα δώσει στον πελάτη του από το εξωτερικό δεν πληρωθεί από εκείνον, τότε θα πληρωθεί από εμάς. Δηλαδή ο εξαγωγέας έτσι εξασφαλίζει ότι, όταν θα λήξει η πίστωση που έχει δώσει, θα εισπράξει τα λεφτά του», εξηγεί ο κ. Καλπακτσόγλου και προσθέτει: «Βέβαια υπάρχει και το στάδιο της πρόληψης, καθώς ο ΟΑΕΠ ψάχνει οικονομικά στοιχεία για τους πελάτες των εξαγωγέων από αντίστοιχους οργανισμούς του εξωτερικού».
Ο ΟΑΕΠ, αν και μη κερδοσκοπικός οργανισμός, λειτουργεί σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, καθώς στον τομέα ασφάλισης των εξαγωγικών πιστώσεων δραστηριοποιούνται και ιδιωτικές εταιρείες. Ερωτηθείς για τα κίνητρα που έχουν οι εξαγωγείς να προτιμήσουν τον Οργανισμό, ο κ. Καλπακτσόγλου εξηγεί: «Ο ΟΑΕΠ προσφέρει πολύ ανταγωνιστικά ασφάλιστρα, καθώς δεν αποτελεί κερδοσκοπικό οργανισμό. Είμαστε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου που εποπτεύεται από το κράτος και δεν έχουμε σκοπό το κέρδος, αλλά να εξυπηρετήσουμε τους εξαγωγείς».
«Για τον λόγο αυτό ασφαλίζουμε από την πρώτη πίστωση που θα κάνει ένας εξαγωγέας, δεν βάζουμε όρο να μας φέρει όλες του τις εξαγωγές ούτε όρο για συγκεκριμένο τζίρο, ασφαλίζουμε και τον πολιτικό κίνδυνο και, δηλάδή, προσπαθούμε με όποιον τρόπο μπορούμε να βοηθήσουμε τον εξαγωγέα να μην χάσει τα λεφτά του», προσθέτει.
Μάλιστα, ο κ. Καλπακτσόγλου σημειώνει ότι ο ΟΑΕΠ ασφαλίζει και μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, χωρίς να θέτει περιορισμούς, όπως κάνουν ιδιωτικές εταιρείες. Παράλληλα, ασφαλίζει ελληνικές εξαγωγές σε όλες τις χώρες του κόσμου, χωρίς κάποια επιρροή από την εξωτερική πολιτική της Ελλάδος. «Οι μοναδικές τέσσερις εξαιρέσεις είναι η Υεμένη, η Ουκρανία, η Λιβύη και η Συρία, λόγω πολιτικών προβλημάτων των ίδιων των χωρών. Κατά τ' άλλα, όμως, ασφαλίζουμε όλες τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου, κάτι που δεν κάνουν οι άλλες εταιρείες», τονίζει ο ίδιος.
Το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια»
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρόεδρος του ΟΑΕΠ στο πρόγραμμα «Εξωστρέφεια» που "τρέχει" ο Οργανισμός. Σύμφωνα με το πρόγραμμα αυτό, το οποίο γίνεται σε συνεργασία με όλες τις ελληνικές τράπεζες, οι εξαγωγείς που φέρνουν το τιμολόγιό τους για να το ασφαλίσουν, μπορούν να εισπράξουν μέσα σε λίγες μέρες το 80% του τιμολογίου αυτού, με ανώτατο ανακυκλούμενο όριο ανά εξαγωγέα τα 1.000.000 ευρώ και με σχετικά ευνοϊκό επιτόκιο. Και όταν λήξει το τιμολόγιο αυτό λαμβάνουν και το υπόλοιπο, μέσω της τράπεζας.
Οι τράπεζες που χρηματοδοτούν τους ασφαλιζόμενους στον ΟΑΕΠ εξαγωγείς δεν απαιτούν κανενός είδους διασφαλίσεις από τους εξαγωγείς, δεδομένου ότι ο ΟΑΕΠ έχει καταθέσει σε καθεμιά από τις συνεργαζόμενες τράπεζες, μετά την υπογραφή της σύμβασης, ένα συγκεκριμένο ποσό, από το οποίο η τράπεζα αποζημιώνεται σε περίπτωση που δεν υπάρξει εξόφληση των τιμολογίων από τους αγοραστές του εξωτερικού.
«Με το πρόγραμμα "Εξωστρέφεια" παρέχουμε στον εξαγωγέα μέσα σε λίγες μέρες την ρευστότητα που χρειάζεται, ώστε να ετοιμάσει άμεσα την επόμενή του παραγγελία. Τα οφέλη από αυτό για τους εξαγωγείς είναι μεγάλα, σε μια εποχή που οι τράπεζες δεν μπορούν να παράσχουν την απαιτούμενη ρευστότητα», τονίζει ο κ. Καλπακτσόγλου.
Μαρία Μιχάλη
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr