«Οι εποχές όπου το κράτος δημιουργούσε μαζικά θέσεις εργασίας, έχει παρέλθει. Και καλώς έχει παρέλθει. Από την άλλη, οι μεγάλες επιχειρήσεις – όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και πανευρωπαϊκά – δεν επαρκούν για να απορροφήσουν στο πλεονάζον ανθρώπινο δυναμικό. Το βάρος, επομένως, πέφτει στη Μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα, η οποία συνιστά την καρδιά των ανεπτυγμένων οικονομιών, παγκοσμίως», ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Μίχαλος, τονίζοντας ότι στη χώρα μας η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα έχει δεχθεί ένα τεράστιο πλήγμα τα τελευταία χρόνια.
Όπως ανέφερε ο ίδιος, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2013, ο αριθμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 200.000. Ενώ έχει χαθεί και το 27% των θέσεων απασχόλησης που δημιουργούσαν. Όπως επιβεβαιώνεται και από στοιχεία του ΙΚΑ, στο διάστημα 2008 – 2013, οι εργοδότες που απασχολούν 1-5 άτομα προσωπικό μειώθηκαν από 206.615 σε 164.245.
«Προκύπτει επομένως ένα σημαντικό συμπέρασμα. Για να τονωθεί η απασχόληση στην Ελλάδα, χρειάζεται όχι μόνο να αναπληρωθεί αλλά και να αυξηθεί ακόμη περισσότερο ο αριθμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Κυρίως: υπάρχει ανάγκη από περισσότερες καινοτόμες επιχειρήσεις, οι οποίες θα έχουν προοπτικές ταχείας ανάπτυξης. Επιχειρήσεις που θα μπορέσουν να υπερβούν γρήγορα το κρίσιμο κατώφλι της νεοφυούς και μικρής επιχείρησης, αυξάνοντας αντίστοιχα τον αριθμό των εργαζομένων τους.
Για να ανθίσει, όμως, αυτού του είδους η επιχειρηματικότητα χρειάζεται το κατάλληλο έδαφος. Χρειάζεται ένα ευνοϊκό θεσμικό και διοικητικό περιβάλλον. Χρειάζεται κυρίως μια κουλτούρα η οποία ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα και την ανάληψη πρωτοβουλίας.
Δυστυχώς και στους δύο αυτούς τομείς, η Ελλάδα εξακολουθεί να εμφανίζει σοβαρό έλλειμμα.
Τα δομικά εμπόδια είναι γνωστά: Είναι η δυσκολία πρόσβασης σε χρηματοδότηση, ειδικά στο κρίσιμο στάδιο της εξέλιξης μιας επιχειρηματικής ιδέας. Είναι οι χρονοβόρες και πολύπλοκες διαδικασίες, τα άκαμπτα και παρωχημένα νομοθετικά πλαίσια, σε μια εποχή όπου η επιχειρηματικότητα απαιτεί ευελιξία και υψηλές ταχύτητες. Είναι ο στιγματισμός της επιχειρηματικής αποτυχίας.
Υπάρχουν, όμως και τα πολιτισμικά εμπόδια, που είναι ίσως εξίσου σημαντικά. Αναφέρομαι στην κουλτούρα που κυριάρχησε τα προηγούμενα χρόνια. Μια κουλτούρα εχθρική προς την ιδιωτική πρωτοβουλία, η οποία αποθάρρυνε τους ταλαντούχους νέους ανθρώπους από την ανάληψη επιχειρηματικής δράσης. Φθάσαμε να παράγουμε έναν από τους μεγαλύτερους αριθμούς πτυχιούχων, που όμως περιόρισαν τις φιλοδοξίες τους σε μια μισθοδοτούμενη θέση – ιδανικά στο δημόσιο – ή σε ένα προστατευμένο επάγγελμα», ανέφερε στην ομιλία του πρόεδρος του ΕΒΕΑ.
Στη συνέχεια, ο κ. Μίχαλος αναφέρθηκε σε τρεις βασικές πρωτοβουλίες του ΕΒΕΑ που σκοπό έχουν τη στήριξη της δημιουργίας νέων καινοτόμων επιχειρήσεων, αλλά και τη διασύνδεση αγοράς και ανθρώπινου δυναμικού:
«Η πρώτη αφορά τη λειτουργία της Θερμοκοιτίδας Υποστήριξης Νεοφυών Επιχειρήσεων, που δημιουργήσαμε στο πλαίσιο του προγράμματος «Έργο Αθήνα». Πρόκειται για μια υποδομή η οποία μπορεί να φιλοξενήσει 50 νεοφυείς επιχειρήσεις για χρονικό διάστημα μέχρι 12 μηνών, παρέχοντας ένα σύγχρονο κατάλληλα διαμορφωμένο περιβάλλον, αλλά και μια σειρά από υποστηρικτικές υπηρεσίες.
Εξίσου απαραίτητες υπηρεσίες πιστεύουμε ότι προσφέρει μια ακόμη πρωτοβουλία του ΕΒΕΑ: Η δημιουργία του Δικτύου Επιχειρηματικών Αγγέλων. Πρόκειται για ένα θεσμό που γνωρίζει σημαντική επιτυχία στο εξωτερικό και έχει σκοπό να διευκολύνει την πρόσβαση νέων και καινοτόμων επιχειρήσεων σε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης.
Έχουμε από τη μια τους επιχειρηματικούς αγγέλους, ιδιώτες με επιτυχημένη πορεία στον επιχειρηματικό στίβο και διάθεση να επενδύσουν σε υποσχόμενα σχέδια. Από την άλλη έχουμε δυνητικούς επιχειρηματίες και επιστήμονες, οι οποίοι έχουν τις ιδέες και θέλουν να δραστηριοποιηθούν εντός και εκτός συνόρων. Μέσω του Δικτύου, οι νέες αυτές ομάδες έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν στους Επιχειρηματικούς Αγγέλους προτάσεις για χρηματοδότηση και υποστήριξη κατά τα πρώτα στάδια της προσπάθειάς τους.
Η δομή που έχουμε δημιουργήσει, αναλαμβάνει τη δικτύωση αλλά και το συντονισμό της διαδικασίας. Έχει οργανωθεί ώστε να συγκεντρώνει τις επενδυτικές προτάσεις, ώστε να παρουσιάζονται στους Επιχειρηματικούς Αγγέλους σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Με τον τρόπο αυτό είναι δυνατόν να καλυφθεί ένα σημαντικό κενό που υπάρχει σήμερα στο επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας: εκεί ακριβώς όπου γεννιούνται νέες επιχειρηματικές ιδέες και χρειάζονται βοήθεια για να ανθίσουν και να αναπτυχθούν.
Η τρίτη δράση που έχουμε θέσει σε εφαρμογή είναι η ηλεκτρονική Υπηρεσία για την Απασχόληση και τη Στελέχωση των Επιχειρήσεων, η οποία λειτουργεί με Σύστημα Αντιστοίχισης ή Match Making.
Οι υποψήφιοι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν στην ηλεκτρονική υπηρεσία, να αναρτήσουν το βιογραφικό τους σημείωμα, να δημιουργήσουν και να διαχειριστούν το προσωπικό τους επαγγελματικό προφίλ.
Αντίστοιχα οι εγγεγραμμένες επιχειρήσεις μπορούν να καταχωρούν τις αγγελίες τους, να αναζητούν υποψηφίους με βάση το προφίλ που έχουν καταχωρίσει και να επικοινωνούν μαζί τους άμεσα. Μέσω της ίδιας Υπηρεσίας, οι ενδιαφερόμενοι πληροφορούνται, επίσης, για τις εκάστοτε ευκαιρίες που παρέχει η αγορά εργασίας.
Με τη λειτουργία της συγκεκριμένης υπηρεσίας, στόχος μας είναι να παρέχουμε ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τη σύζευξη επιχειρήσεων και στελεχιακού δυναμικού, στηρίζοντας ταυτόχρονα την απασχόληση αλλά και την επιχειρηματικότητα».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr