Αυτό ανάφεραν πηγές του ΥΠΟΙΚ, μετά το τέλος του EWG, τονίζοντας ότι ίσως απαιτηθεί μια βραχυχρόνια «τεχνική» παράταση» «για να ολοκληρωθούν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες στα κράτη μέλη για την παροχή προληπτικής γραμμής πίστωσης δεδομένων των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων».
Τα θέματα αυτά θα απασχολήσουν το Eurogroup της Δευτέρας 08/12/2014 σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Πάντως, όπως αναφέρεται, στη συζήτηση στο EuroWorking Group στις Βρυξέλλες αναγνωρίστηκε η περαιτέρω σύγκλιση των τελευταίων ημερών στις συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα.
Το όργανο που προετοιμάζει το Eurogroup συνεδρίαζε την Πέμπτη, με την ελληνική πλευρά να εκπροσωπεί ο ΓΓ του ΥΠΟΙΚ Τ. Αναστασάτος και ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού Σ. Παπασταύρου.
Στόχος ήταν η παρουσίαση της προόδου των διαπραγματεύσεων και μέσω του απαντητικού email προς την τρόικα, αλλά και η στήριξη της ελληνικής θέσης περί προληπτικής γραμμής και «τεχνικής» μόνο παράτασης του προγράμματος.
Νωρίτερα το Reuters είχε μεταδώσει επικαλούμενο έγγραφο της Ευρωζώνης, ότι στο Eurogroup, της Δευτέρας, θα τεθούν τρία σενάρια για την παράταση του ελληνικού προγράμματος.
Το πρώτο προβλέπει παράταση έξι μηνών, έως τα μέσα του 2015, το δεύτερο παράταση, διάρκειας τριών μηνών και το τρίτο επιμήκυνση προγράμματος έως το πρώτο τρίμηνο του 2016, οπότε και λήγει το πρόγραμμα που έχει συμφωνήσει η χώρα μας με το ΔΝΤ.
Όσον αφορά το τι μέλλει γενέσθαι, μετά και το τέλος της παράτασης, σύμφωνα με το έγγραφο θα δοθεί μία προληπτική γραμμή πίστωσης σε μορφή ενός ECCL, εφόσον εκπληρωθούν όλα τα προαπαιτούμενα, παρέχοντας έτσι στην Ελλάδα ένα χρηματοπιστωτικό μαξιλάρι εφόσον χρειαστεί.
Το ECCL θα διαρκέσει ένα χρόνο και μπορεί να ανανεωθεί δύο φορές για έξι μήνες κάθε φορά. Το ύψος του θα φτάσει έως τα 11,5 δισ. ευρώ, δηλαδή έως το ποσό που έχει μείνει αναξιοποίητο στο Ταμείο από τα κεφάλαια που παρείχε η Ευρωζώνη για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Πηγές από το οικονομικό επιτελείο λένε πως δεν υπήρξε καμία έγγραφη πρόταση για 6μηνη παράταση στο Euroworking Group. Κάποιες χώρες συζήτησαν για μεγάλη παράταση αλλά οι θέσεις της Ελλάδας, όπως εκφράστηκαν από τους εκπροσώπους της χώρας στις Βρυξέλες, είναι ότι η κυβέρνηση συζητεί μόνο τη «βραχυχρόνια» τεχνική παράταση, που δεν μπορεί να είναι παρά κάποιες λίγες εβδομάδες, ίσως τέσσερις ή πέντε το πολύ.
Γιώργος Αλεξάκης – Δημήτρης Αλεξόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr