Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Μάλιστα η εικόνα αυτή δεν άλλαξε παρά την εσωτερική υποτίμηση από το 2009 οπότε και η Ελλάδα έχει «κερδίσει» 30% ως προς την ανταγωνιστικότητα του κόστους εργασίας, όπως είπε ο κ. Δ. Μαλλιαρόπουλος, διευθυντής Οικονομικής Ανάλυσης και Έρευνας της Τράπεζας της Ελλάδος, μιλώντας στο συνέδριο που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας. Οι ι εξαγωγές της χώρας αυξήθηκαν μόλις κατά 5% σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης σημείωσε χαρακτηριστικά.
Κατά τον πρόεδρο του ΣΕΒΕ κ. Κυριάκο Λουφάκη μείζον παραμένει το πρόβλημα χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις του κλάδου, στις οποίες αν διοχευτευθούν 2,5 δισ. ευρώ τότε αυτές θα μπορούσαν να φέρουν εξαγωγές ύψους 4 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον ίδιο εάν πέσουν χρήματα στην αγορά οι εξαγωγές μπορούν να φτάσουν στο 20% του ΑΕΠ από 15% που είναι σήμερα.
Δομικά προβλήματα που φρενάρουν τις εξαγωγές σύμφωνα με όσα ακούστηκαν στο συνέδριο είναι οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των ενισχύσεων, η χαμηλή εξειδίκευση, οι καθυστερήσεις των επιστροφών ΦΠΑ που φθάνει σε κάποιες περιπτώσεις και τα δύο έτη, αλλά και η χαμηλή προστιθέμενη αξία και η έλλειψη κρίσιμων υποδομών.
Την ίδια ώρα βασικό μέλημα και «πυξίδα» της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χαρακτήρισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Καρασμάνης, την ενίσχυση της εξωστρέφειας του αγροτικού μας τομέα και την περαιτέρω ενδυνάμωση των εξαγωγών ελληνικών αγροτό-διατροφικών προϊόντων.
Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο κ. Καρασμάνης τόνισε πως, ο Εθνικός Φάκελος για την εφαρμογή από 1.1.2015 της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), το καινούργιο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας, το νέο Πρόγραμμα Αλιευτικής Πολιτικής, καθώς και οι επιμέρους παρεμβάσεις που έγιναν και θα γίνουν, στηρίζουν έμπρακτα και ουσιαστικά την εξωστρέφεια του αγροτικού μας τομέα και συντείνουν στην κατοχύρωση της θέσης των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, νωπών και μεταποιημένων, στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά.
Βέβαια τα προβλήματα στη χρηματοδότηση και στο κόστος δανεισμού παραμένουν τα μείζονα προβλήματα όχι μόνο για τον κλάδο και για την εθνική οικονομία αλλά και για όσους επιθυμούν να επενδύσουν συνολικά στη χώρα.
Όπως υποστήριξε ο κ. Τζιοβάνι Βιάνι, επικεφαλής της Oliver Wyman στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ότι πολλοί ξένοι επενδυτές επέλεξαν να επενδύσουν σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία όπου τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αντιμετωπίζονται πιο επιθετικά, παρά το γεγονός ότι είχαν βάλει στα πλάνα τους και την Ελλάδα. Ο ίδιος σημείωσε ότι πρέπει να υπάρχει αναδιάρθρωση του δανεισμού των επιχειρήσεων, ώστε να χρηματοδοτηθούν οι βιώσιμες επιχειρήσεις, αναφέροντας χαρακτηριστικά «είναι δύσκολο να μιλήσεις για το κόστος του νέου δανεισμού, όταν έχεις ακόμη τα παλιά δάνεια».
Γ.Α.