Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Ωστόσο οι πρατηριούχοι σημειώνουν τα εξής:
- Σε μία ελεύθερη αγορά, δεν τίθεται θέμα αισχροκέρδειας (και νομικά) . Ο καθένας μπορεί να πουλάει όσο θέλει και ο καταναλωτής από την άλλη να επιλέγει την συμφερόμενη τιμή για αυτόν και άρα να αγοράζει από όπου ο ίδιος θέλει.
- Πριν από δύο μήνες η αμόλυβδη βενζίνη κόστιζε 1,68 ευρώ και σήμερα 1,47 ευρώ σε αρκετά πρατήρια της Αθήνας (δηλαδή 20 λεπτά κάτω). Στην τελευταία τιμή τα 0,93 λεπτά είναι δασμοί και φόροι ή αλλιώς τα 2/3. Αρα μπορεί το βαρέλι να έχει πέσει από τα 90 δολάρια στα 70 δολάρια δηλαδή μια πτώση κατά 30%, όμως αυτή δεν μπορεί να αποτυπωθεί στην Ελλάδα
- Πριν λίγο καιρό η ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου ήταν στο 1,35 ενώ σήμερα στο 1,25, γεγονός που από μόνο του φρενάρει την πτώση.
- Τα ενοίκια που πληρώνουν οι πρατηριούχοι για τα καταστήματά τους μπορεί να ξεκινούν από 200 ευρώ και να φθάνουν και τα 10.000 ευρώ.
- Οι επενδύσεις σε συνδυασμό με το γεγονός της μειωμένης καταναλωτικής ζήτησης έχουν οδηγήσει τον κλάδο των πρατηριούχων στο χείλος του γκρεμού. Την ίδια στιγμή έχουν πέσει από το γκρεμό –έχουν κλείσει δηλαδή- περί τα 3.500 πρατήρια ενώ αναμένονται άλλα 500 λουκέτα μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2015.
- Πόσοι Εισαγγελείς διενήγησαν έλεγχο επί παραδείγματι στην αγορά των cafe, όταν ο φραπέ κόστιζε 4 ευρώ;
Μέχρι στιγμής και με βάση την διεθνή πτώση του πετρελαίου τα μεγαλύτερα οφέλη για τους Έλληνες καταναλωτές είναι περισσότερο εμφανή στο πετρέλαιο θέρμανσης. Για παράδειγμα, πέρσι, η αγορά 1.000 λίτρων πετρελαίου για κάποιον που διέμενε στην Αττική στοίχιζε περίπου 1.300 ευρώ, ενώ πλέον περίπου 1.012 ευρώ, ενώ αν είναι δικαιούχος επιδόματος πληρώνει 679 ευρώ περίπου.
Δέσποινα Καραγιαννοπούλου