Στον απόηχο αυτό οι επιχειρήσεις αυτό που εξετάζουν είναι το θέμα της ρευστότητας και το πώς θα γίνει η χρηματοδότηση και η υλοποίηση επενδύσεων, καθώς στο φόντο των τελευταίων εξελίξεων τα πράγματα γίνονται ολοένα και πιο προβληματικά.
Θωράκιση της αγοράς για προσέλκυση ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων
Εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων και, ιδίως, τα επιμελητήρια δεν έχουν πάψει να φωνάζουν για τη θωράκιση της αγοράς και τη διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, ώστε να διευκολυνθεί η προσέλκυση ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων νέων υγιών επιχειρήσεων, την ανάδειξη δυναμικών επιχειρηματιών, αλλά και την ανακεφαλαιοποίηση των βιώσιμων επιχειρήσεων.
Αναζητούνται εναλλακτικές χρηματοδότησης
Φλέγον ζήτημα που αποτέλεσε και το επίκεντρο της πρόσφατης συνάντησης του πρωθυπουργού, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και του υπουργού Οικονομικών με τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών η αδυναμία χρηματοδότησης από τον τραπεζικό τομέα στερεί δυνατότητες ανάπτυξης από νέες δυναμικές επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό και κεφάλαια για χρηματοδότηση επενδύσεων, τα οποία θα έδιναν την απαραίτητη ώθηση στην ελληνική οικονομία. Τραπεζικές πηγές επισημαίνουν ότι ακόμη και όταν αρχίσουν να διοχετεύονται χρήματα από τις τράπεζες, αυτό θα γίνεται με το σταγονόμετρο και παράλληλα θα απαιτούνται και ίδια κεφάλαια από τις επιχειρήσεις.
Παράγοντες της αγοράς άλλωστε είναι πεπεισμένοι ότι η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα δεν θα μπορεί για αρκετό καιρό ακόμα να στηριχθεί στην τραπεζική πίστη, ιδιαίτερα και μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Ήδη μάλιστα βρίσκονται προς αναζήτηση άλλων πηγών χρηματοδότησης, καθώς ούτε η δυνατότητα χρηματοδότησης από Κοινοτικούς πόρους που προσφέρεται μέσω ΕΣΠΑ αποτελεί επιλογή χρηματοδότησης για μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων. Αυτό απαιτεί τουλάχιστον 25% ίδια κεφάλαια, τα οποία στις πλείστες των περιπτώσεων δεν είναι διαθέσιμα. Οι ειδικοί οικονομολόγοι είναι σαφείς, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχουν πλέον άλλες εναλλακτικές και ότι η λύση βρίσκεται στον ιδιωτικό τομέα και τα ιδιωτικά επιχειρηματικά κεφάλαια που διοχετεύονται μέσω καναλιών, όπως τα private equity funds.
Λύση τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια
Τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, ξεκαθαρίζουν οι γνώστες της αγοράς, δεν θα προσφέρουν μόνο ρευστότητα, χρηματοδοτώντας δυναμικές επιχειρήσεις, αλλά θα δημιουργήσουν υψηλή προστιθέμενη αξία με την παροχή, μεταξύ άλλων, ειδικής τεχνογνωσίας. Σε παγκόσμιο επίπεδο, προσθέτουν, ο ανταγωνισμός για την προσέλκυσή τους είναι σκληρός και πρέπει να δραστηριοποιηθούμε στην Ελλάδα για να κατευθυνθούν όσο το δυνατόν περισσότερα στην εγχώρια οικονομία, στην ελληνική υγιή επιχειρηματικότητα.
Η αγορά φωνάζει εναγωνίως και η κυβέρνηση φαίνεται ότι προσπαθεί να διαμορφώσει ένα ευέλικτο και φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Χρειάζεται, όμως, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Εκπρόσωποι της αγοράς στρέφουν τις ελπίδες τους στον νέο υπουργό ανάπτυξης Κωνσταντίνο Σκρέκα, αλλά και τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη.
Η χρηματοδότηση από εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων-private equity funds με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, αλλά και τους παράγοντες της αγοράς, αποτελούν ουσιαστικά μία από τις ελάχιστες διαθέσιμες εναλλακτικές που θα επιτρέψει σε επαγγελματίες επενδυτές και μεμονωμένα άτομα να επενδύουν μακροπρόθεσμα σε υγιείς δυναμικές επιχειρήσεις με προοπτική ανάπτυξης δίνοντας προστιθέμενη αξία. Στην Ελλάδα υπάρχουν τέτοιες ευκαιρίες. Ο τομέας βρίσκεται σε αρκετά ώριμο επίπεδο ανάπτυξης. Το αποδεικνύουν οι καρποί επιτυχών επενδύσεων του πρόσφατου παρελθόντος σε υγιή επενδυτικά σχέδια δυναμικών επιχειρήσεων.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr