Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε η ΝΕΡΙΤ πηγές των Βρυξελλών διαρρέουν ότι η τρόικα ετοιμάζει τις βαλίτσες για επιστροφή στην Αθήνα, μέχρι την Τετάρτη.
Αν και η κυβέρνηση λέει ότι επισήμως δεν έχει τέτοια ειδοποίηση, κάτι που σύμφωνα και με το in,.gr, το αρνείται και η τρόικα, όλες οι τελευταίες πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα έχει δρομολογηθεί και πλέον οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Κομισιόν, ετοιμάζονται να γυρίσουν και να ολοκληρώσουν την διαπραγμάτευση.
Τις τελευταίες ώρες, και μετά την επισημοποίηση των θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης προς τους δανειστές, τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στο υπουργείο Οικονομικών, εκτιμούν ότι μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα υπάρξει συμφωνία με την Τρόικα και θα κλείσει η αξιολόγηση.
Ενδεικτική είναι η δήλωση του κ. Γκίκα Χαρδούβελη από το συνέδριο του Ελληνοαμερικακού Επιμελητηρίου: «Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, έχουν κλείσει αρκετά ζητήματα, εργαζόμαστε σκληρά για να κλείσουν και τα υπόλοιπα και για να αποφύγουμε την επιστροφή στην αβεβαιότητα του παρελθόντος. H ελληνική οικονομία έχει πλέον σταθεροποιηθεί και έχει μπει σε θετικούς αναπτυξιακούς ρυθμούς, μετά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας υπάρχουν προοπτικές να εκτοξευθεί, καθώς θα λήξει η αβεβαιότητα που υπάρχει σήμερα».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ανέφερε πως «βρισκόμαστε ένα ακριβώς βήμα πριν από την ολοκλήρωση μιας πολύ σκληρής, επίπονης διπλής διαπραγμάτευσης» για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και την αλλαγή σελίδας.
Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε ότι «η χώρα δεν πρέπει και δεν θα ξεναεμπλακεί σε δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας» και ότι «δεν θα θιγούν τα εισοδήματα, οι μισθοί και οι συντάξεις».
Την αισιοδοξία για επιστροφή της τρόικας ενισχύει και το γεγονός, ότι και από την πλευρά των δανειστών υπήρξε σύμπτωση απόψεων, καθώς τόσο οι Πιέρ Μοσκοβισί και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όσο και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μ. Σχοινάς, «έδειξαν» τη συνεδρίαση του Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου ως το χρονικό και πολιτικό ορόσημο για την τρέχουσα διαπραγμάτευση.
Αργότερα, και ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις συζητήσεις που διεξάγονται μεταξύ της τρόικας και της κυβέρνησης, προσθέτοντας μάλιστα πως «γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση όσον το δυνατόν συντομότερα».
Σε τηλεφωνική παρέμβασή του από την Ουάσιγκτον στο 16ο ετήσιο επενδυτικό φόρουμ, που πραγματοποιείται στο Μετροπόλιταν Κλαμπ του Μανχάταν από την Capital Link, ο κ. Ρίσι Γκογιάλ είπε πως η Ελλάδα έχει καταβάλει μεγάλη προσπάθεια, οι τράπεζες έχουν κεφαλαιοποιηθεί σημαντικά, τόνισε όμως πως οι διαρθρωτικές αλλαγές πρέπει να συνεχιστούν.
Χαρακτήρισε μάλιστα «ιδιαίτερα αξιόλογη την προσπάθεια» της Ελλάδας τα τελευταία τέσσερα χρόνια σε σύγκριση με τις αλλαγές που έχουν γίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση καλείται να ισορροπήσει σε τεντωμένο σκοινί καθώς απέναντι στην αδιάλλακτη στάση της τρόικας σχηματίζεται μπλοκ βουλευτών της συγκυβέρνησης οι οποίοι ξεκαθαρίζουν ότι νέα αντιλαϊκά μέτρα δεν πρόκειται να περάσουν από την Βουλή.
Οι αντιδράσεις αναμένεται να εκφραστούν κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού, που ξεκινά την Τετάρτη στην Ολομέλεια της Βουλής και αναμένεται να ολοκληρωθεί την Κυριακή το βράδυ με την ονομαστική ψηφοφορία.
Τις τελευταίες ώρες, πάντως, κυκλοφόρησε έντονα η φήμη, ότι στην κυβέρνηση υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για κατάρτιση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου στην οποία θα περιληφθούν όλα τα μέτρα που θα συμφωνήσει η κυβέρνηση με την τρόικα φέρεται να κάνει το οικονομικό επιτελείο.
Αν το σενάριο πραγματοποιηθεί τότε η κυβέρνηση δείχνει ότι προσπαθεί να αποφύγει το σκόπελο μιας ψηφοφορίας στη Βουλή, αφού η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου υπογράφεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ύστερα από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, για τη νομοθετική διευθέτηση μίας έκτακτης περίπτωσης και για τη διατήρηση της ισχύος της, πρέπει να εισαχθεί στη Βουλή για κύρωση εντός 40 ημερών από την έκδοσή της και να κυρωθεί από τη Βουλή εντός τριών μηνών από τότε που εισήχθη για κύρωση.
Έτσι εάν για παράδειγμα η ΠΝΠ κυρωνόταν στις 15 Δεκεμβρίου, θα έπρεπε να μπει στη Βουλή έως τις 23 Ιανουαρίου και να ψηφισθεί το αργότερο έως τις 23 Απριλίου 2015, με αποτέλεσμα αφενός τα μέτρα που ζητά η τρόικα να ετίθεντο άμεσα σε ισχύ, αφετέρου θα δινόταν ο χρόνος στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας χωρίς να έχει θέσει στους βουλευτές το δίλημμα της ψήφισης των «τοξικών» μέτρων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr