Σύμφωνα με την Ένωση, το λεγόμενο δημοσιονομικό όφελος, κατά πάσα πιθανότητα, θα είναι μηδενικό, καθώς η αγορά βιβλίων θα μειωθεί ακόμη περισσότερο. Με σταθερή αγορά θα μπορούσε το κράτος να κερδίσει 6 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία είναι σταγόνα στον ωκεανό των ελλειμμάτων, ενώ βάζει βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της παιδείας του λαού μας.
Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι η περαιτέρω μείωση της πρόσβασης των Ελλήνων στα βιβλία και κατ' επέκταση στη μόρφωση. Ας μην ξεχνούμε ότι οι πολιτικές ηγεσίες της Ελλάδας δεν φρόντισαν ούτε καν τη δημιουργία επαρκών δημοτικών και σχολικών βιβλιοθηκών που θα μπορούσαν σε εποχές οικονομικής δυσκολίας να εξασφαλίσουν τη γνώση σε όλους τους Έλληνες.
Η μεγάλη πλειοψηφία των χωρών της Ευρώπης αντιμετωπίζει το βιβλίο ως πολιτιστικό αγαθό πρώτης ανάγκης, ορίζοντας μηδενικούς ή πολύ χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ (η Αγγλία και η Ιρλανδία έχουν μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ για τα βιβλία) και παράλληλα έχουν καθιερωμένα συστήματα ενιαίας τιμής για το βιβλίο και υποστηρίζουν οργανωμένα δίκτυα βιβλιοθηκών.
Έως πότε οι δικοί μας πολιτικοί ηγέτες θα αδιαφορούν για την παιδεία και θα αντιμετωπίζουν το βιβλίο ως εμπόρευμα κενό περιεχομένου ή ως πολυτελές αξεσουάρ;
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr