Μιλώντας στο Reuters λίγο μετά το τέλος της δεύτερης συνάντησης, Έλληνας αξιωματούχος, ανέφερε ότι οι συζητήσεις στο Παρίσι ανάμεσα στην Ελλάδα και την τρόικα απέτυχαν να επιλύσουν τις διαφορές για το δημοσιονομικό κενό, με αποτέλεσμα οι δυο πλευρές να αποχωρήσουν χωρίς κάτι το ανακοινώσιμο.
'Oπως αναφέρει η ίδια πηγή «δεν έγινε καμία συζήτηση για παράταση του προγράμματος μετά το τέλος του έτους» και πρόσθεσε ότι δεν έχει συμφωνηθεί ακόμα η ημερομηνία επιστροφής των επιθεωρητών της τρόικας στην Αθήνα.
Τα μηνύματα πάντως για το αδιέξοδο των συζητήσεων είχαν έρθει από νωρίς, όταν οι εκπρόσωποι της ΕΚΤ (Κλ. Μαζούχ) και του ΔΝΤ (Ρ. Γκογιάλ) αναχώρησαν πριν ολοκληρωθεί η συζήτηση και στο κτίριο παρέμεινε μόνο ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντ. Κοστέλλο.
Λιγομίλητος για το αποτέλεσμα των συζητήσεων ήταν κατά την αποχώρησή του και ο Ντέκλαν Κοστέλο, τονίζοντας απλά ότι «ήταν μια έντονη και εποικοδομητική συζήτηση», η οποία θα συνεχιστεί.
Τις διαπραγματεύσεις ναρκοθέτησε το δημοσιονομικό κενό του 2015, το έλλειμμα δηλαδή που οι δανειστές προβλέπουν ότι θα δημιουργηθεί το επόμενο έτος.
Η Αθήνα υποβαθμίζει το δημοσιονομικό κενό σε περίπου 350 εκατ. ευρώ και θεωρεί ότι καλύπτεται χωρίς να χρειαστεί η επιβολή νέων μέτρων το 2015. Οι δανειστές όμως το υπολογίζουν περίπου στα 2,5 δισ.ευρώ και ζητούν μέτρα που θα αποτρέπουν τη δημιουργία του.
Οι συνομιλίες «κολλάνε», επειδή οι δανειστές παρότι δέχονται τα μέτρα που τους έχει προτείνει η κυβέρνηση, τα υποεκτιμούν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα απαιτεί μόνιμη πηγή ενίσχυσης των εσόδων του προϋπολογισμού ώστε να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που βλέπουν για το 2015.
Όλα τα υπόλοιπα θέματα που συζητήθηκαν έχουν κλείσει αλλά εκεί που είναι ανυποχώρητοι οι δανειστές είναι:
- η εξαίρεση από το νόμο των 100 δόσεων των επιχειρήσεων και
- η μείωση των συντάξεων ή εναλλακτικά η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά από 6,5 στο 13%
Η ελληνική αντιπροσωπεία δεν συζήτησε καν το ενδεχόμενο νέας αλλαγής του νόμου για τις δόσεις ούτε φυσικά τη μείωση των συντάξεων ή την αύξηση του ΦΠΑ και γι αυτό οι συνομιλίες στην παρούσα φάση είχαν άδοξο τέλος.
Τα πράγματα φαίνεται να είναι καλύτερα στο μέτωπο των εργασιακών, του ασφαλιστικού και των περικοπών στο Δημόσιο. Όπως ανέφερε υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή: «Στο Παρίσι μπήκε ένα πετραδάκι, που ήταν όμως σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης».
Ακόμη, προέβλεψε ότι σύντομα θα οριστεί ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα, χωρίς να επιβεβαιώνει πάντως αν θα είναι αυτή η 1η Δεκεμβρίου.
Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός, όπως παραδέχεται και ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης, είναι ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου παραμένει στον «αέρα» και φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη.
Η ίδια πηγή έλεγε ότι «η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη, είναι άγνωστο αν θα προλάβουμε», αν και υποστήριζε ότι έγινε ένα σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Προβληματισμός στην Κυβέρνηση - Συνάντηση Σαμαρά με Βενιζέλο στις 10 το πρωί της Πέμπτης
Το μεγαλύτερο πρόβλημα για την ελληνική πλευρά πηγάζει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο, σύμφωνα με έκφραση ανώτερου κυβερνητικού στελέχους, «μετακινούσε συνεχώς στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης τα γκολπόστ σαν να μην ήθελε την επίτευξη συμφωνίας».
Το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος εκτιμούσε ότι οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ήταν απόλυτα εχθρικοί σαν να μην έχουν συγχωρέσει την ελληνική απαίτηση για απομάκρυνσή τους από τις ελληνικές οικονομικές υποθέσεις.
Με τα χρονικά περιθώρια πλέον να έχουν στενέψει δραματικά, Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος καλούνται να αποφασίσουν πώς θα πορευτούν.
Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι θα αποτιμήσουν το αποτέλεσμα του «Παρισιού 2» και θα αποφασίσουν τα επόμενα βήματα. σε συναντησή τους την Πέμπτη στις 10 το πρωί.
Κατά τις πληροφορίες, θεωρούν:
1) «Πιθανότερη από ποτέ» την άτυπη («τεχνική») παράταση του ισχύοντος μνημονιακού προγράμματος, με άλλοθι το 20μερο κλείσιμο των ευρωπαϊκών κοινοβουλίων λόγω εορτών.
Μέχρι τότε, η κυβέρνηση «θα εξακολουθεί να διαπραγματεύεται» εμμένοντας στα επιχειρήματά της – κυρίως ως προς το ύψος και τους τρόπους κάλυψης του δημοσιονομικού κενού.
Πάντως κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα δεχτεί μια μακρά παράταση του υφιστάμενου προγράμματος διάσωσης.
2) «Επιβεβλημένη» την επίσπευση της Προεδρικής εκλογής τον Ιανουάριο (μετά τις 7 του μήνα που θα επαναλειτουργήσει η Βουλή) ώστε η ύστατη προσπάθεια να βρεθεί κοινά αποδεκτή συμφωνία με τους δανειστές να «κουμπώσει» με το δίλημμα «ναι ή όχι πολιτική σταθερότητα στη χώρα».
Αυτή η διαδικασία, όπως λένε στελέχη από τα δύο επιτελεία, θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεχόταν να ενταχθεί στη συζήτηση για συμφωνία-χρέος στο όνομα της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης.
Επιπλέον κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο Πρωθυπουργός θα επιχειρούσε την Τετάρτη να επικοινωνήσει με Ευρωπαίους ηγέτες, προκειμένου να δημιουργήσει προϋποθέσεις πολιτικής λύσης εμπρός στο αδιέξοδο των τεχνικοοικονομικών διαβουλεύσεων.
Euro Working Group την Πέμπτη
Το επόμενο βήμα πλέον είναι η συνεδρίαση του Euro Working Group, την Πέμπτη όπου εκτός των άλλων θα συζητηθεί και η επόμενη ημέρα, μετά το τέλος του προγράμματος.
Την Τρίτη πηγές από το Βερολίνο, δήλωναν την αισιοδοξία τους, τονίζοντας ότι παρά το αδιέξοδο τελικά, θα βρεθεί λύση, έστω και αν αυτή σημαίνει πολιτική παρέμβαση και συμφωνία στα ανοιχτά ζητήματα.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το Euro Working Group, ετοιμάζει το Plan Β για το ελληνικό πρόγραμμα.
Η ενδιάμεση λύση που ετοιμάζεται είναι μια τεχνική παράταση του υφιστάμενου μνημονίου. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό είναι το ρεαλιστικότερο σενάριο. Όμως κάτι τέτοιο θα σήμαινε μεγάλο πολιτικό ρίσκο, καθώς η συμφωνία που θα περιλαμβάνει και αντι-λαϊκά μέτρα θα πρέπει να περάσει από την Βουλή μέχρι το τέλος του έτους και επώδυνα μέτρα δύσκολα θα μπορέσουν να γίνουν αποδεκτά.
Πάντως όπως όλα δείχνουν αυτό που κολλάει την όλη διαπραγμάτευση είναι η στάση του ΔΝΤ, που για να διασφαλίσει τα ποσά που έχει δανείσει στην Ελλάδα, θέλει ρόλο και στην επόμενη φάση και έτσι δεν αποκλείεται να κάνει χρήση του καταστατικού του και να ζητήσει από την ΕΕ να εγγυηθεί το χρηματοδοτικό κενό που ήδη τρέχει αλλά κανείς δεν παραδέχεται.
Με άλλα λόγια, με πρόσχημα τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων και της αξιολόγησης της τρόικας, η σκληρή στάση του ΔΝΤ δείχνει ότι θέλει να παραμείνει στην Ελλάδα με ενισχυμένο ρόλο ώστε να διασφαλίσει τα συμφέροντα του μετά το 2015.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr