Πηγές του υπουργείου Οικονομικών, τονίζουν ότι η συζήτηση προχωρά αναλυτικά και εξαντλητικά σε όλα τα δημοσιονομικά ζητήματα, ιδιαίτερα στις νέες προτάσεις της ελληνικής πλευράς.
Ως νέες προτάσεις της ελληνικής πλευράς λογίζονται, κυρίως μέτρα, όπως η βελτίωση των εσόδων λόγω μεγαλύτερης ανάπτυξης, η βελτίωση των μηχανισμών για την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ, η ενίσχυση των εσόδων από την τακτοποίηση αυθαιρέτων, καθώς και η δέσμευση καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων όσων δικάζονται για φοροδιαφυγή και λαθρεμπορία κλπ
Η κυβερνητική αντιπροσωπεία αντιμετωπίζει την έντονη πίεση της τρόικας με αιχμή το δημοσιονομικό κενό, που αποτελεί ένα βασικό ζήτημα μαζί με το ασφαλιστικό, τις ιδιωτικοποιήσεις και τα εργασιακά που παρατηρούνται διαφορετικές προσεγγίσεις.
Κατά τη συνάντηση η ελληνική πλευρά βιώνει από πρώτο χέρι τις θέσεις της τριμερούς, τόσο για την εξέλιξη του οικονομικού κομματιού της αξιολόγησης όσο και τις πολιτικές προεκτάσεις που είναι σύμφυτες. Το δίλημμα παράτασης του Μνημονίου και οι ενδεχόμενες σκληρές αποφάσεις που απαιτούν αυξημένα αποθέματα πολιτικού κεφαλαίου, τίθενται από τους δανειστές
Η πίεση που έχει ασκηθεί είναι τόσο έντονη το τελευταίο διάστημα, σε σημείο που πολιτικοί παρατηρητές εκφράζουν την απορία τους ακόμα και για το αν οι δανειστές επιδιώκουν αλλαγή σελίδας και «αντικατάσταση» των συνομιλητών τους εν Αθήναις.
Γνωρίζουν καλά ότι η κυβέρνηση είναι πολύ δύσκολο να περάσει σκληρά μετρά και πολλοί εκτιμούν ότι μέσα από την πίεση αυτή θα υπάρξουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.
Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, πάντως μιλώντας στο Reuters, έκανε λόγο για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. «Δείχνει πρόοδο. Είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για να σπάσει το αδιέξοδο», δηλώνει στο πρακτορείο ο Έλληνας αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται.
Αισιόδοξος για πρόοδο στο Παρίσι εμφανίστηκε προσερχόμενος στη συνάντηση και ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης. Όπως δήλωσε «το δημοσιονομικό κενό είναι θέμα που θα κλείσει. Θα το συζητήσουμε».
«Ήλθαμε να κλείσουμε το βιβλίο» δήλωσε στους δημοσιογράφους και πρόσθεσε ότι «Κάνουμε πρόοδο και τη συνεχίζουμε. Σκοπός είναι να κλείσουμε την αξιολόγηση. Τα θέματα είναι διάφορα, σκοπός είναι να συνεχισθεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας παράλληλα με δημοσιονομική εξυγίανση και όλες τις δομικές μεταρρυθμίσεις».
Την Τετάρτη οι δύο πλευρές αναμένεται να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στις 8:00, ώστε οι συζητήσεις με τους κ.κ. Βρούτση και Μητσοτάκη για το ασφαλιστικό και τις απολύσεις στο Δημόσιο, αντίστοιχα, να ολοκληρωθούν εντός της ημέρας. Πάντως, δεν αποκλείεται να συνεχισθούν και την Πέμπτη εφόσον κριθεί απαραίτητο.
Όσον αφορά τα εργασιακά σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, η τρόικα ζητά:
1. Επανεξέταση του 40% της αποζημίωσης που παίρνουν όσοι αποχωρούν με σύνταξη και 35ετία χωρίς όριο ηλικίας από ΔΕΚΟ, τράπεζες, καθώς και όσοι φεύγουν με τις προϋποθέσεις πλήρους συνταξιοδότησης, από ΙΚΑ, με 5.500, 10.000 και 10.500 ημέρες ασφάλισης.
2. Κατάργηση της προσαύξησης 75% στο ημερομίσθιο της Κυριακής.
3. Την άρση της προστασίας απολύσεων για άτομα με ειδικές ανάγκες που προσλαμβάνονται με το ν. 2643/98.
4. Την περαιτέρω μείωση των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης, όταν η καταγγελία σύμβασης κρίνεται παράνομη και ο εργοδότης υποχρεώνεται σε πλήρη αποζημίωση.
5. Τη μη δεσμευτική ανανέωση των εποχικών συμβάσεων 90.000 εργαζομένων στον τουρισμό.
6. Την αύξηση του ανώτατου ποσοστού των εργαζομένων υπό δοκιμή (ασκούμενοι) στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.
Η ελληνική πλευρά έχει ήδη στείλει τις προτάσεις του για το ασφαλιστικό στην τρόικα και αυτή τη στιγμή εξετάζονται οι εξής παρεμβάσεις που δρομολογούν δομικές αλλαγές στο σύστημα:
1. Αύξηση των ορίων ηλικίας στις πρόωρες συντάξεις κατά 2 έτη.
2. Αλλαγή στον υπολογισμό των κατώτατων συντάξεων με πλήρη αναλογικότητα, δηλαδή με ποσά που θα αναλογούν στις εισφορές που έχουν πληρώσει οι ασφαλισμένοι.
3. Μείωση των εισοδηματικών κριτηρίων για το ΕΚΑΣ, τα οποία δεν έχουν αλλάξει από το 2011.
4. Αύξηση του ελάχιστου χρόνου για κατώτατη σύνταξη στα 20 έτη, από τα 15 που είναι σήμερα.
5. Κατάργηση ταμείων επικουρικής ασφάλισης δια της απορρόφησης από το ΙΚΑ. Οι αλλαγές θα επηρεάσουν όσους βγουν σε σύνταξη από το 2015 και μετά.
Γιώργος Αλεξάκης - Δημήτρης Αλεξόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr