Εντάθηκαν οι ρευστοποιήσεις προς το κλείσιμο και ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με μεγάλες απώλειες 2,8%, αλλά σε περιβάλλον χαμηλού τζίρου. Μπορεί οι συναλλαγές να εκτινάχθηκαν στα 134,1 εκατ. ευρώ, λόγω της μεταβίβασης της HOL στην Vodafone, αλλά ο καθαρός τζίρος διαμορφώθηκε μόλις στα 64 με 65 εκατ. ευρώ, ο οποίος κρίνεται ιδιαίτερα χαμηλός.
Το ποσοστό της πτώσης όμως, ήταν αρκετό για να αναφυηθούν και πάλι τα σενάρια για το μέλλον της κυβέρνησης αν δεν κλείσουν οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών. Δεν είναι και λίγοι εκείνοι στην αγορά που θεωρούν ότι η τρόικα θα παραμείνει αδιάλλακτη μέχρι το τέλος, βάζοντας ενδεχομένως και νέα θέματα στο τραπέζι, με την κυβέρνηση να περιέρχεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης με απρόβλεπτες συνέπειες για την οικονομία.
Όχι μόνο η αγορά, αλλά και η ίδια η κυβέρνηση βρίσκεται σε αναμμένα κάρβουνα για την έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Σημειώνεται ότι δεν έκαναν πίσω οι δανειστές γι’ αυτή τη συνάντηση, αλλά το Μέγαρο Μαξίμου επιδόθηκε σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με τα πραγματικά «αφεντικά» της τρόικα, προκειμένου να κλείσει η συμφωνία όσο γίνεται πιο γρήγορα. Το αποτέλεσμα της διήμερης συνάντησης πάντως, δεν προεξοφλείται θετικά από την αγορά…
Ο γενικός δείκτης υποχώρησε κάτω και από τα όρια των 970 μονάδων, με την επόμενη στήριξη να βγαίνει περίπου 20 μονάδες πιο κάτω. Αν κάτι δεν πάει καλά στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – δανειστών, το πτωτικό σενάριο ή τέλος πάντων ένας νέος κύκλος πτώση στην αγορά είναι το επικρατέστερο, σημειώνουν οι αναλυτές, οι οποίοι εκτιμούν ότι υπάρχει ένα μικρό κενό στα χαμηλά του περασμένου Οκτωβρίου.
Αν όλα πάνε κατ’ ευχή, η αγορά της Αθήνας θα μπορούσε να δει κίνηση μέχρι τις 1.040 μονάδες ως το τέλος του χρόνου. Επίσης, θα μπορούσε να δει βελτίωση της συναλλακτικής δραστηριότητα, αφού μία συμφωνία με τους δανειστές θα ενδυνάμωνε την προσπάθεια της κυβέρνησης για να συγκεντρώσει τους 180 βουλευτές που χρειάζονται για να εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.
Μεγάλες απώλειες πάνω από 6% για την ΕΧΑΕ στα 5,60 ευρώ, αλλά και την Βιοχάλκο που υποχώρησε στα 2,16 ευρώ, με χαμηλό το όριο των 2 ευρώ. Πιέσεις 5,905 για τον Τιτάνα, στα 18,81 ευρώ, ισχυρές απώλειες και για την MIG, πτώση πάνω από 4% για την ΜΕΤΚΑ, την Motor Oil και την ΔΕΗ. Στα 4,60 ευρώ, υποχώρησαν τα ΕΛΠΕ, κλείσιμο κάτω από τα 6 ευρώ για τον Μυτιληναίο, στα 9,90 διολίσθησε ο ΟΤΕ και στα 9,60 ευρώ ο ΟΠΑΠ.
Σ.Κ.Χ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr