Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών έστειλε τα στοιχεία που ζητήθηκαν από την τρόικα για το δημοσιονομικό κενό, τα οποία θα τύχουν επεξεργασίας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της οδού Νίκης, ίσως και τις... ελπίδες, η απάντηση μπορεί να δοθεί, πιθανότατα, τη Δευτέρα, ώστε να υπάρξει μια καταγραφή των τάσεων στο στρατόπεδο των δανειστών εν όψει και της συνεδρίασης του EWG της ερχόμενης Πέμπτης. Για την κυβέρνηση, ο στόχος να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση ή να έχει καταγραφεί «επαρκής πρόοδος» μέχρι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, δεν έχει χαθεί. Ωστόσο φουλάρουν μηχανές, αλλά σημειώνουν ότι σε κάθε περίπτωση μπορεί να προλάβουν ενδεχομένως την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι τις 19/12 που κλείνουν τα κοινοβούλια για τις γιορτές.
Στο πλαίσιο αυτό στην Οδό Νίκης και στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί πυρετός το τελευταίο 48ωρο. Το απόγευμα του Σαββάτου είχαν σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Οικονομικών κύριο Γκίκα Χαρδούβελη, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη.
Κύριος στόχος είναι να διαμορφωθεί μια διαπραγματευτική γραμμή που θα λειάνει τις αντιρρήσεις των δανειστών και ειδικά του ΔΝΤ, οι εκπρόσωποι του οποίου έχουν κυριολεκτικά «στυλώσει» τα πόδια και αντιδρούν στις θέσεις της Ελληνική πλευράς. Μάλιστα το κλίμα με το Ταμείο είναι ιδιαίτερα βαρύ λόγω των συνολικών χειρισμών που έχει κάνει η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα.
Πίεση και θυμός από το ΔΝΤ
Οι δανειστές γνωρίζουν ότι η χώρα είναι με την πλάτη στον τοίχο και πιέζουν σε σειρά θεμάτων με κύριο μέτωπο το ασφαλιστικό, που ζητούν περικοπές μέχρι και 2 δισεκ. στις καταβολές του προϋπολογισμού στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Παράλληλα και συνακόλουθα το δημοσιονομικό κενό και οι διαρθρωτικές αλλαγές έχουν μπει στη ζυγαριά των δανειστών. Η κυβέρνηση καλείται να πάρει μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα ώστε να πείσει την τρόικα ότι θα καλύψει ενδεχόμενο χαμένο έδαφος, που θα προκύψει από το στόχο του 3% για πλεόνασμα το 2015. Η εναλλακτική που προσφέρεται είναι να προχωρήσει πιο τολμηρά στις λεγόμενες δομικές αλλαγές.
Οι απολύσεις στο δημόσιο, η αλλαγή στο συνδικαλιστικό νόμο, η θεσμοθέτηση του lock out, οι αλλαγές στο δημοσιοϋπαλληλικό μισθολόγιο με περικοπές μισθών σε όσους δεν έχουν προσόντα και η μείωση της μισθολογικής δαπάνης συνολικά στον κρατικό τομέα αποτελούν για τους θεσμικούς εταίρους σημεία που επιθυμούν να δουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Ταυτόχρονα, επιμένουν για κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ σε εστίαση και νησιά, αλλά και στις ανοικτές απολύσεις.
Παράλληλα θέτουν όπως κάθε φορά το ζήτημα του προϋπολογισμού του 2015 για τον οποίο δεν «κατεβάζουν» τον πήχη κάτω από τα 2,5 δισεκ. αλλά τον «πετάνε» στα 3 δισεκ. ως προς το δημοσιονομικό κενό.
Η απάντηση της κυβέρνησης και η ανησυχία για τις τράπεζες
Η κυβέρνηση στο απαντητικό της mail παρουσίασε τις προωθούμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό (για τους νέους ασφλαλισμένους και τα επικουρικά ταμεία) με μορφή εναλλακτικών σεναρίων που μπορούν να αποφέρουν μειώσεις δαπανών έως και 1 δισεκ. ευρώ.
Επόμενος στόχος πλέον είναι, να συμφωνηθεί ότι Τρόικα θα επιστρέψει την ερχόμενη Κυριακή ή Δευτέρα (30 Νοεμβρίου ή 1η Δεκεμβρίου) στην Αθήνα, πιθανόν μόλις για 1-2 μέρες και να φύγουν πριν ξεκινήσει η συζήτηση στη Βουλή του νέου προϋπολογισμού (ξεκινά την Τετάρτη και ψηφίζεται την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου), ώστε να ετοιμάσουν την έκθεση αξιολόγησης ή να κάνουν μια δήλωση προόδου έως τη Δευτέρα 8 Δεκμεβριου, που να δείχνει ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ενδεχόμενο να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το 2015, έχει προκαλέσει ανησυχία στις διοικήσεις των τραπεζών, καθώς βάζει σε κίνδυνο την ομαλή σχέση χρηματοδότησης από την ΕΚΤ και ανοίγει το ενδεχόμενο επιστροφής στον ELA.
Για τα ζητήματα αυτά έχει συνεχείς επαφές με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κύριος Γιάννης Στουρνάρας, που βρίσκεται από χθες βράδυ ήδη στη Φρανκφούρτη.
Επίθεση από ΣΥΡΙΖΑ με απόφαση για πίεση για εκλογές
Με δεδομένη τη διαδικασία διαπραγμάτευσης από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατηγορεί την κυβέρνηση ότι υποκρίνεται ότι διαπραγματεύεται και προβλέπει ότι είναι «λίγα τα ψωμιά» της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες μιλώντας ο κ. Τσίπρας στη συνεδρίαση των Γραμματέων των Ν.Ε. του κόμματος και του Οργανωτικού Γραφείου ανέφερε ότι: «Βρισκόμαστε μπροστά σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις μέχρι και τον Φλεβάρη, που αποτελεί ένα ορόσημο λόγω της Προεδρικής εκλογής. Ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου φαίνεται ότι τελειώνει.
Από την πλευρά της, η τρόικα έχει 2 στόχους:
- Πρώτον, επιδιώκουν να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερα ζητήματα, έτσι ώστε να υπάρχει περιθώριο «υποχωρήσεων» σε μια επόμενη φάση.
- Δεύτερον, προετοιμάζουν το έδαφος της διαπραγμάτευσης με την επόμενη κυβέρνηση, επιδιώκοντας να πιέσουν και να δημιουργήσουν προϋποθέσεις συναίνεσης στην πολιτική τους.
Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να κάνουμε αποδεκτή οποιαδήποτε συμφωνία θα υπάρξει από αυτή τη Βουλή με αυτή την κυβέρνηση που θα δεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση. Η κυβέρνηση υποκρίνεται ότι διαπραγματεύεται. Ο Σαμαράς θέλει να εμπλέξει τη διαπραγμάτευση στο πακέτο των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα σε σχέση με την προεδρική εκλογή».
Μάλιστα όπως αναφέρουν πληροφορίες αφού κατέστησε επιτακτική την ανάγκη ανοιγμάτων σε άλλους χώρους κάνοντας λόγο για ένα νέο πλειοψηφικό μπλοκ πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να περιμένει. «Δεν μπορεί κανείς να χάνει το ραντεβού με την Ιστορία και να λέει δεν πειράζει θα ξανάρθει κι άλλο. Εδώ έχουμε ένα κρίσιμο ραντεβού μπροστά μας και εναπόκειται και στη δική μας στάση να είμαστε παρόντες/ουσες σε αυτό το ραντεβού» ανέφερε σύμφωνα πάντα με πληροφορίες.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr