Η τράπεζα στην ανάλυσή της τονίζει ότι, παρά την κάποια μεταβλητότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, βασικοί οικονομικοί δείκτες της Ελλάδας και τα hard activity στοιχεία συνεχίζουν να σηματοδοτούν μια βελτίωση στην οικονομική ανάπτυξη. Μετά από ένα ισχυρό γ΄ τρίμηνο, «αναμένουμε ότι το πραγματικό ΑΕΠ θα αναπτυχθεί 0,8% φέτος, με την ανάκαμψη να κερδίζει έδαφος από το 2015».
Μάλιστα, η ανάλυση επισημαίνει ότι η ιδιωτική κατανάλωση θα ενισχυθεί στην περίοδο που εξετάζεται, χάρη στις αυξημένες ενδείξεις σταθεροποίησης της αγοράς εργασίας, τα υψηλότερα πραγματικά διαθέσιμα εισοδήματα (λόγω του χαμηλού πληθωρισμού) και το χαμηλό ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών.
Καθώς η ζήτηση ανακάμπτει και καθώς βελτιώνονται οι πιστωτικές συνθήκες και χαλαρώνουν οι περιορισμοί στη χρηματοδότηση και στα κεφάλαια των τραπεζών, οι ιδιωτικές μη οικιστικές επενδύσεις θα πρέπει επίσης να ενισχυθούν. Ωστόσο, τονίζει πως οι όποιες επενδύσεις είναι πιθανό να είναι περιορισμένες, καθώς οι χαμηλές τιμές καταναλωτή πλήττουν την εταιρική κερδοφορία.
Οι εξαγωγές στον κλάδο των υπηρεσιών, θα πρέπει να συνεχίσουν να ηγούνται της συνολικής αύξησης των εξαγωγών και να έχουν μια θετική επίδραση σε άλλους κλάδους της οικονομίας. Καθώς η Ελλάδα δεν έχει βιώσει ακόμη μια σταθερή αύξηση των εξαγωγών αγαθών, και καθώς ο μεταποιητικός κύκλος έχει γυρίσει και οι εισαγωγές αυξάνονται, το καθαρό εμπόριο είναι απίθανο να συμβάλουν στην ανάπτυξη το επόμενο έτος.
Όπως επισημαίνει η BNP Paribas, οι χαμηλές τιμές των εμπορευμάτων παγκοσμίως και οι προσδοκίες για υποτονικό πληθωρισμό, συνεχίζουν να οδηγούν χαμηλότερα τις δομικές τιμές καταναλωτή. Η πιθανή εξασθένιση του ευρώ στη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου θα το εξισορροπήσει αυτό ωστόσο, οδηγώντας τις δομικές τιμές καταναλωτή ξανά σε θετικό επίπεδο μέχρι το τέλος του 2015, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της γαλλικής τράπεζας.
Ωστόσο, προειδοποιεί ότι ενώ η ελληνική οικονομία έχει γυρίσει σελίδα και η χώρα πετυχαίνει τους δημοσιονομικούς στόχους, η αβεβαιότητα για τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις εν όψει της εκλογής προέδρου της δημοκρατίας τον Φεβρουάριο, αποτελεί το μεγαλύτερο ρίσκο για την οικονομία.
Το ΔΝΤ πρόκειται να γίνει η μοναδική πηγή χρηματοδότησης του επίσημου τομέα για την Ελλάδα από το α΄ τρίμηνο του 2015 μέχρι το τέλος του προγράμματος διάσωσης το 2016 και η Ελλάδα είναι πρόθυμη να αντικαταστήσει αυτά τα κεφάλαια του ΔΝΤ με φθηνότερη χρηματοδότηση.
Μια προληπτική πιστωτική γραμμή από τον ESM εμφανίζεται η προτιμώμενη επιλογή της ΕΕ. «Θεωρούμε ότι αυτό είναι πιθανό να υποστηριχτεί εν μέρει και από τα μη χρησιμοποιημένα κεφάλαια αναχρηματοδότησης των τραπεζών. Εάν αυτή η λύση θα τονώσει το λαϊκό αίσθημα και θα μειώσει το πολιτικό ρίσκο, μένει να φανεί».
Τέλος, η BNP Paribas αναμένει ανάπτυξη του ΑΕΠ φέτος κατά 0,8%, για το 2015 κατά 2% και για το 2016 κατά 2,9%, ενώ εκτιμά ότι η ανεργία φέτος θα «κλείσει» στο 26,5%, τον επόμενο χρόνο στο 25,6% και το 2016 στο 25,1%. Αναμένει δε αύξηση των εξαγωγών κατά 4,3% το 2014, 6,4% το 2014 και 7,9% το 2016.
Αναφορικά με το χρέος, εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί (ως ποσοστό επί του ΑΕΠ), στο 174,9% φέτος, στο 175,1% το 2015 και στο 166,7% το 2016.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr