«Δεν υπάρχουν τέτοια πράγματα. Από εσάς το ακούω», τόνισε και αναφερόμενος στη συνάντηση είπε ότι έγινε ενδελεχής συζήτηση και ότι η διαπραγμάτευση προχωρά.
Μάλιστα δήλωσε αισιόδοξος ότι η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την διαπραγμάτευση εντός των προβλεπόμενων χρονικών ορίων, αν και επισήμανε ότι η ημερομηνία επιστροφή της τρόικας, παραμένει ανοιχτή.
Ωστόσο πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημείωναν ότι οι επαφές συνεχίζονται «αλλά και η διαπραγμάτευση έχει τα όριά της».
Η συνάντηση ερμηνεύθηκε και ως κίνηση στήριξης του πρωθυπουργού στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών μετά τον «πόλεμο» που δέχτηκε για την εξαίρεση του ΕΝΦΙΑ από τη ρύθμιση με τις 100 δόσεις.
Ο ίδιος απαντώντας σε ερώτηση αν η κυβέρνηση τον «άδειασε» απάντησε μονολεκτικά όχι, μη δίνοντας περιθώρια για διευκρινιστικές ερωτήσεις.
Με τις εξελίξεις να είναι ραγδαίες την Τρίτη το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί -πιθανότατα στις 15.00- συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Υπουργό Οικονομικών, ο οποός νωρίτερα θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, για να τον ενημερώσει για τις εξελίξεις στην οικονομία.
Η συνάντηση προγραμματίσθηκε με πρωτοβουλία του κ. Παπούλια και θα πραγματοποιηθεί στις 2 το μεσημέρι. Θα επικεντρωθεί στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα, στο σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα και την έξοδο από το τρέχον πρόγραμμα, αλλά και στο ζήτημα του χρέους.
Νωρίτερα το ΑΠΕ μετέδωσε ότι πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνιζαν ότι τα περιθώρια στενεύουν και ότι εντός των επόμενων 48 ωρών, έως την Τετάρτη δηλαδή, θα πρέπει να συντρέξουν οι συνθήκες που απαιτούνται και να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που θα καθιστούν εφικτή την επιστροφή της τρόικας ώστε να επιτευχθεί το ορόσημο της 8ης Δεκεμβρίου (συνεδρίαση Eurogroup).
Οι ίδιες πηγές σημείωναν ακόμη ότι διεξάγονται συστηματικές συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών και ότι εκτίμηση είναι πως το βασικό θέμα είναι το δημοσιονομικό κενό, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και η ψαλίδα να κλείσει με διαχειρίσιμο τρόπο.
Η τρόικα φέρεται να επιμένει σε ένα πακέτο δεσμεύσεων από την πλευρά της Ελλάδας, το οποίο να μπορεί να αποδείξει και στα Κοινοβούλια των ευρωπαίων εταίρων και στις αγορές ότι η Ελλάδα δεσμεύεται για το παρόν και το μέλλον.
Ανυποχώρητη παραμένει η στάση τους, σύμφωνα με πληροφορίες, για τουλάχιστον 3 μέτωπα: δημοσιονομικό κενό του 2015 των 2,5 δισ. ευρώ, το οποίο θέλουν να κλείσει τώρα με μέτρα, τα κόκκινα δάνεια και αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ με τους δανειστές να επιμένουν στο σχέδιο ενιαίου συντελεστή ή των κατ΄ ελάχιστο καταργήσεων μειωμένων συντελεστών.
Παράλληλα ζητούν συμφωνία με καταγραφή των μεταρρυθμίσεων σε αγορές, αλλά και σε ασφαλιστικό, εργασιακό και Δημόσιο που θα δεσμεύει την Ελλάδα στην μετά τη λήξη του υπάρχοντος μνημονίου εποχή.
Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ερωτηθείς κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες, επισήμανε τη δήλωση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά σε χθεσινό άρθρο του για την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη. «H Ελλάδα μετά από χρόνια στασιμότητας και ύφεσης, μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης», ανέφερε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.
Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις των ελληνικών αρχών με την τρόικα, ο ίδιος δήλωσε ότι συνεχίζονται και ότι αφορούν την περάτωση της τρέχουσας αξιολόγησης, ούτως ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τη μετά το μνημόνιο εποχή, στις οποίες κεντρικό σημείο είναι και το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους.
Ο Μ. Σχοινάς υπενθύμισε στη συνέχεια όσα δήλωσε στις 6 Νοεμβρίου ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ότι δηλαδή η ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης αποτελεί βασική προϋπόθεση για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τη μεταμνημονιακή εποχή.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr