Το αυτογκόλ με τον ΕΝΦΙΑ και τις δόσεις, αλλά κυρίως η ζοφερή πραγματικότητα με τις υπέρμετρες φοροδοτικές απαιτήσεις να είναι μπροστά για χιλιάδες νοικοκυριά, δημιουργούν έντονη την ανάγκη στο Μαξίμου να δημιουργήσει εναλλακτικές αφορμές δημοσιότητας. Έτσι ο Πρωθυπουργός προτάσσει στη ρητορική του την ανάπτυξη και το πρωτογενές πλεόνασμα ενώ με άρθρο του στην Καθημερινή με τίτλο «Η επόμενη μέρα: Μεταρρυθμιστικό άλμα στο αύριο», προσπαθεί αφενός να ασκήσει σφοδρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα του χρέους, αλλά και να προτάξει το αίτημα για πολιτική σταθερότητα.
Σε αντίθεση μάλιστα με όσα αναφέρει η Morgan Stanley, αλλά και πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα του κυριακάτικου τύπου (Βήμα της Κυριακής) που δεν ενστερνίζονται πλέον την κυβερνητική αισιοδοξία για σημαντικό ρυθμό ανάπτυξης, ο Πρωθυπουργός επιμένει ότι το success story είναι πραγματικότητα. «Με τις μεταρρυθμίσεις που ήδη έγιναν, η Ελλάδα βρίσκεται στην 36η θέση! Ανέβηκε μέσα σε δύο χρόνια 111 θέσεις! Και φέτος θα ανέβει ακόμα περισσότερο. Σε δύο-τρία χρόνια θα βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα διεθνώς. Κι αυτή είναι τελικά η αληθινή λύση στο πρόβλημα της ανεργίας. Γιατί όλες οι οικονομίες που βρίσκονται μπροστά σε αυτήν την κατάταξη, δεν έχουν κανένα πρόβλημα ανεργίας...» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Αγωνία για την επιστροφή της τρόικας
Ωστόσο παρά την αισιοδοξία της ηγεσίας της κυβέρνησης τα προβλήματα είναι πολλά. Πρώτο και κύριο το «πολικό ψύχος» που επικρατεί μεταξύ Μαξίμου και υπ. Οικονομικών. Η αναβάθμιση του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη, και μάλιστα με σφραγίδα Σαμαρά που φαίνεται να «ψηλώνει» τον υφυπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό, αφού τους δίνει επιπλέον αρμοδιότητες, επέτεινε το βαρύ κλίμα στην οδό Νίκης. Άλλωστε την κίνηση αυτή του Πρωθυπουργού πολλοί την μεταφράζουν και ως έντονη δυσφορία (ή ακόμα και αναζήτηση «Ιφιγένειας»), προς το πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών, για το λάθος στην ρύθμιση των 100 δόσεων.
Πάντως, σχετικά με τις αρμοδιότητες του κ. Μαυραγάνη, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης απάντησε ότι τις αρμοδιότητες αυτές τις είχε ο υφυπουργός με αποφάσεις από το 2012 και το 2014.
Επίσης σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Οικονομικών ο υπουργός ανέλαβε την ευθύνη του λάθους για τις 100 δόσεις, αλλά άφησε αιχμές ότι έχει στοχοποιηθεί ο υπουργός.
Η τρόικα καραδοκεί
Ωστόσο η τρόικα, παρά τα όσα συμβαίνουν, στο εσωτερικό περιμένει στην γωνία και βάζει στο τραπέζι διαρκώς καινούργια θέματα.
Η διαπραγμάτευση με την τρόικα έχει εξελιχθεί σε έναν πόλεμο νεύρων με διαρκή ανταλλαγή e-mail και αλλεπάλληλες τηλεδιασκέψεις, στις οποίες διαφωνούν όλοι με όλους.
Από την Κυβέρνηση γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να ανακοινωθεί πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου και αμέσως μετά να μπει το χρονοδιάγραμμα για το δίχτυ ασφαλείας με την συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού και το δικού μας Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Έτσι με πρόσφατη επιστολή προς την τρόικα, στην οποία τονίζεται η άρον-άρον εξαίρεση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) από τη ρύθμιση των 100 δόσεων, ο υπουργός Οικονομικών ανοίγει «παράθυρο» για περικοπές σε υπερωρίες, οδοιπορικά και εκτός έδρας των εργαζομένων στο Δημόσιο. Στόχος είναι να πείσει τους επικεφαλής της τρόικας να επιστρέψουν στην Αθήνα, ώστε να ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους ο τρέχων έλεγχος της τριμερούς και να καθοριστούν οι όροι προληπτικής στήριξης της Ελλάδας από το 2015.
Η επιστολή του κ. Χαρδούβελη συμπυκνώνει την υποχώρηση της κυβέρνησης σε δύο μέτωπα: πρώτον, στη ρύθμιση των 100 δόσεων, από την οποία εξαιρέθηκε ο ΕΝΦΙΑ και ο φόρος εισοδήματος για να κατευναστούν οι αντιδράσεις της τρόικας, και, δεύτερον, στο νέο μισθολόγιο του Δημοσίου, το οποίο η ελληνική πλευρά δεσμεύεται πλέον ότι θα περιλαμβάνει και περικοπή του μη μισθολογικού κόστους (υπερωρίες, οδοιπορικά, εκτός έδρας, σεμινάρια επιμόρφωσης κ.λπ.), πέρα από το «μαχαίρι» στην «προσωπική διαφορά» που λαμβάνουν συγκεκριμένες κατηγορίες υπαλλήλων (κυρίως εφοριακοί και τελωνειακοί). Η κυβέρνηση επιδιώκει, όμως, η εφαρμογή των όποιων περικοπών να ξεκινήσει πιλοτικά από το Β΄ εξάμηνο του 2015 και ουσιαστικά να μετατεθεί το μέτρο για το 2016, κάτι που δεν βρίσκει σύμφωνη την τριμερή. Οι εκπρόσωποι των δανειστών μας, σύμφωνα με πληροφορίες, εμμένουν μάλιστα στην ψήφιση του σχετικού νόμου στις αρχές του 2015.
Τα άλλα αγκάθια
Όσον αφορά στα υπόλοιπα μεγάλα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης, ο υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει στην επιστολή του ότι το δημοσιονομικό κενό του 2015 μηδενίζεται χωρίς νέες παρεμβάσεις, επικαλούμενος, μεταξύ άλλων, τις καλύτερες του αναμενομένου εισπράξεις του ΕΝΦΙΑ, επιχειρεί να μεταθέσει τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και τις ομαδικές απολύσεις για τη νέα συμφωνία σχετικά με την προληπτική στήριξη της χώρας και απορρρίπτει την κατάργηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ.
Γ.Α.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr