Η ανακοίνωση της Lamda Development:
"Σε συνέχεια προηγούμενων ανακοινώσεων της Εταιρείας επί του θέματος της απόκτησης του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.», η Lamda Development ΛΑΜΔΑ -0,73% S.A. ανακοινώνει ότι υπεγράφη σήμερα η σύμβαση αγοραπωλησίας των μετοχών της «ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.» από την 100% θυγατρική της εταιρεία ειδικού σκοπού «HELLINIKON GLOBAL I S.A.» ως Αγοράστρια και το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. ως Πωλητή, με την Εταιρεία να υπογράφει επίσης τη σύμβαση ως εγγυήτρια της Αγοράστριας.
Η σημερινή υπογραφή είναι αποτέλεσμα μιας μακράς και διαφανούς διαδικασίας, η οποία ξεκίνησε με την προκήρυξη του διαγωνισμού τον Δεκέμβριο 2011 και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός δύο ετών περίπου, με την ικανοποίηση όλων των προϋποθέσεων για την μεταβίβαση των ως άνω μετοχών για την έναρξη της μεγαλύτερης επένδυσης αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη, συνολικής δαπάνης 8 δισ. ευρώ.
Η συμμετοχή στο επενδυτικό σχήμα του έργου δύο εκ των μεγαλυτέρων παγκοσμίως εταιρειών, που διαθέτουν υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια και τεχνογνωσία σε έργα ανάπτυξης υποδομών, του Fosun Group, ενός από τους μεγαλύτερους πολυεθνικούς ομίλους της Κίνας και της Al Maabar, μίας εκ των μεγαλυτέρων εταιρειών real estate στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής με έδρα το Abu Dhabi, ενισχύει την αξιοπιστία της χώρας μας διεθνώς και συμβάλλει στην προσέλκυση στρατηγικών επενδυτών. Η παρουσία τους μπορεί να αποτελέσει ορόσημο για την προσέλκυση μακροπρόθεσμων επενδύσεων και την τόνωση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας υπέρβασης της κρίσης.
Η ιδιαίτερη θέση της Lamda Development ΛΑΜΔΑ -0,73%, μιας ελληνικών συμφερόντων εταιρείας στο επενδυτικό σχήμα του έργου, εγγυάται τον ελληνοκεντρικό χαρακτήρα του έργου όσον αφορά στο σχεδιασμό και τη λειτουργία του γενικότερα και, ειδικότερα, τη συμμετοχή της ελληνικής εργασίας, του ελληνικού επιστημονικού δυναμικού και της ελληνικής επιχειρηματικότητας κατά την κατασκευή του.
Η επένδυση υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και ενισχύει την εθνική προσπάθεια επίτευξης των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών στόχων της χώρας, αφού θα συμβάλει κατά 2% στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν, θα δημιουργήσει περίπου 70.000 νέες θέσεις εργασίας, θα συμβάλλει καθοριστικά στην επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων και θα ενδυναμώσει τη θέση της Ελλάδας και ειδικότερα της ευρύτερης περιοχής της Αττικής ως παγκόσμιου τουριστικού προορισμού, μέσω της προσέλκυσης 1.000.000 επιπλέον τουριστών ετησίως.
Η καθοριστική σημασία του έργου για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην ευρύτερη περιοχή συνίσταται, επίσης, στη δημιουργία μιας πρωτοποριακής μητροπολιτικής ανάπτυξης φιλικής στους κατοίκους και στους επισκέπτες της, η οποία, συνδυαστικά με την περιβαλλοντική αναβάθμιση της Αττικής μέσω της δημιουργίας ενός από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως και του μεγαλύτερου στην Ελλάδα δημοσίου Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής, θα επαναπροσδιορίσει την Αθήνα και την Ελλάδα, ευρύτερα, ως τουριστικούς και πολιτιστικούς πόλους αλλά και ως ασφαλείς επιχειρηματικούς και επενδυτικούς προορισμούς".
Στο ΤΑΙΠΕΔ υπενθυμίζουν πως "σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης πώλησης, στο τίμημα των €915 εκ. προστίθεται και επιπλέον ποσό ύψους €1,2 δισ. που δεσμεύεται να καταβάλλει η εταιρεία για την υλοποίηση των απαραιτήτων έργων σε επίπεδο υποδομών. Μετά την έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης, θα ακολουθήσει η καταβολή του ποσού και η μεταβίβαση των μετοχών στον αγοραστή". "Το Ελληνικό αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη και ένα από τα μεγαλύτερα διεθνώς, με πολλαπλασιαστικά αναπτυξιακά οφέλη για την οικονομία της Αθήνας και της χώρας και τη δημιουργία δεκάδων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας".
Η σύμβαση για το Ελληνικό υπεγράφη από εταιρεία ειδικού σκοπού (ΕΕΣ) στην οποία η Lamda Development πρέπει να διατηρήσει ποσοστό τουλάχιστον 33,34% για την επόμενη τριετία. Η Lamda Development θα παράσχει και σειρά εγγυήσεων εκ μέρους της ΕΕΣ. Η τελευταία πρέπει να καταθέσει, με την υπογραφή της σύμβασης, εγγυητική επιστολή 30 εκατ. ευρώ, αφού προηγουμένως της επιστραφεί η εγγυητική επιστολή των 15 εκατ. που είχε καταθέσει προκειμένου να συμμετάσχει στο διαγωνισμό.
Για να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των μετοχών το δημόσιο πρέπει να προχωρήσει σε σειρά κινήσεων όπως για παράδειγμα να εγκριθεί η σύμβαση από τη Βουλή, να έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας ο ειδικός χωροταξικός σχεδιασμός, να έχουν δημοσιευθεί οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις, να έχει εγκριθεί η άδεια καζίνο, κλπ. Αν εντός διετίας δεν έχει προχωρήσει κάποιο από τα συγκεκριμένα βήματα, οι επενδυτές μπορούν να αποχωρήσουν χωρίς καμία επιβάρυνση.
Οπως είναι γνωστό, το επενδυτικό σχήμα θα καταβάλλει σε διάστημα δεκαετίας από τη μεταβίβαση της Ελληνικό ΑΕ 915 εκατ. ευρώ. Το τίμημα θα καταβληθεί σε δόσεις, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται (300 εκατ. ευρώ) όταν γίνει η μεταβίβαση των μετοχών".
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr