Πως είδε την συμφωνία για την επίσπευση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου και Αιγύπτου για την οριοθέτηση των μεταξύ τους ΑΟΖ, όπως αποφάσισαν οι ηγέτες των τριών χωρών κατά τη πρόσφατη τριμερή Σύνοδο Κορυφής στο Κάιρο ο Αντώνης Φώσκολος ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και ομότιμος ερευνητής της Γεωλογικής Υπηρεσίας του Καναδά.
Ο Ελληνικός λαός θέλει κατανοητές έννοιες και δυστυχώς η ανακοίνωση από το πρωθυπουργικό γραφείο δεν έγινε κατανοητή.....Τι πέτυχε ο πρωθυπουργός μας εξηγεί ο Ελληνας καθηγητής παρακάτω;
"Η Αίγυπτος αναγνώρισε δια του προέδρου της ότι τα θαλάσσια σύνορα της χώρας ή καλύτερα ότι η ΑΟΖ της Αιγύπτου εφάπτεται με τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας, δηλαδή την ΑΟΖ της Ελλάδας, αναγνωρίζοντας έτσι ότι το σύμπλεγμα των νήσων του Καστελορίζου έχει ΑΟΖ. Αυτό το γεγονός έχει τεράστια σημασία διότι λέει ότι και η Κυπριακή ΑΟΖ εφάπτεται της Ελληνικής ΑΟΖ... Αυτό είναι το συμπέρασμα και η μεγάλη επιτυχία της συνάντησης. Δεν έχει σημασία που θα γίνει η οριοθέτηση αλλά το ότι τα Θαλάσσια σύνορα της Αιγύπτου εφάπτονται με αυτά της Ελλάδος. Επομένως οι ελληνικές έρευνες για τους υδρογονάνθρακες μπορούν να επεκταθούν μέχρι την αιγυπτιακή δηλαδή επί μιας εκτάσεως μεγαλύτερης από τον χερσαίο ελληνικό χώρο που είναι 130.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Επιπροσθέτως η Τουρκία δεν παραβιάζει την ΑΟΖ της Κύπρου αλλά την Ευρωπαϊκή ΑΟΖ και με τις ενέργειές της επιβουλεύεται τα ευρωπαϊκά κοιτάσματα υδρογονανθράκων τα οποία και χρειάζεται η Ευρώπη για να επιβιώσει μετά το 2020. Η ελληνική κυβέρνηση, θεωρώ ότι για να είναι κερδισμένη πρέπει να παίξει το παιχνίδι σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι σε διμερές επίπεδο Ελλάδα-Τουρκίας ή Τουρκίας-Κύπρου.
Πιστεύω -συντηρητικά- ότι η Ελλάδα «κάθεται» πάνω σε 10 δισ. βαρέλια πετρέλαιο και 4 τρισ. κυβικά μέτρα φυσικό αέριο, ή αλλιώς σε 35 δισ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου. Τα οικονομικά οφέλη που μπορεί να έχει η χώρα από την αξιοποίησή του σε ένα βάθος 30 ετών εκτιμώνται σε 557 δισ. ευρώ (758 δισ. δολάρια). Για την εξόρυξή τους θα χρειαστούν επενδύσεις άνω των 100 δισ. δολαρίων. Υπολογίστε ότι σε ένα θαλάσσιο οικόπεδο –βάσει του γνωστού χάρτη του ΥΠΕΚΑ– θα χρειαστούν 10 γεωτρήσεις. Κάθε γεώτρηση κοστίζει 100 εκατ. δολάρια".
Δέσποινα Καραγιαννοπούλου
Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr