Να σημειωθεί ότι το υπόλοιπο των επιδοτήσεων, ύψους 1 δισ. ευρώ, θα καταβληθεί έως το τέλος του έτους όπως κάθε χρόνο.
Παράλληλα, υπολογίζεται ότι μέχρι τέλος Δεκεμβρίου τα συνολικά ποσά που θα εισρεύσουν στον αγροτικό τομέα, δηλαδή επιδοτήσεις, πληρωμές βιολογικών και αποπληρωμή προγραμμάτων προηγούμενων ετών κ.α., θα προσεγγίσουν τα 2,8 δισ. ευρώ.
Εξάλλου, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Πάρις Κουκουλόπουλος, η ολοκλήρωση αυτού του κύκλου πληρωμών είναι σημαντική και ταυτόχρονα συμβολική για κυρίως τρεις λόγους: Πρώτον, σαφέστατα ενισχύεται η ρευστότητα των αγροτών σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο, δεύτερον σε συνδυασμό με τις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών και εγγυημένων δανείων των αγροτών, σηματοδοτεί τη δυναμική είσοδο του πρωτογενούς τομέα στην επανεκκίνηση της οικονομίας και τρίτον αίρει την αβεβαιότητα που επικρατούσε για την έγκαιρη καταβολή των πληρωμών, αποκαθιστώντας τη σχέση εμπιστοσύνης με τον αγροτικό κόσμο.
Μάλιστα, πρόσθεσε, ότι δεν είναι τυχαίο πως μεγάλο στοίχημα για το υπουργείο είναι να «ανοίξει» στις αρχές της χρονιάς το σύστημα ΟΣΔΕ, γεγονός που θα επιτρέψει τις έγκαιρες διασταυρώσεις και κατά συνέπεια την ταχύτερη πληρωμή των αγροτών δίνοντάς τους τη δυνατότητα να προγραμματίζουν καλύτερα την παραγωγική τους διαδικασία.
«Οι πληρωμές αυτές αποτελούν ταυτόχρονα το τέλος και την αρχή. Και τούτο διότι εισερχόμαστε σε μια νέα εποχή με την εφαρμογή από το νέο έτος της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Φεύγουμε από το μοντέλο των ιστορικών δικαιωμάτων, με τους κερδισμένους να αναδεικνύονται αυτοί που πραγματικά παράγουν, οι νέοι ηλικιακά αγρότες, η μικρή συμμετοχή των οποίων αποτελεί διαρθρωτικό πρόβλημα της πρωτογενούς παραγωγής, οι νεοεισερχόμενοι στη γεωργία, οι κτηνοτρόφοι και όσοι φυσικά επιχειρούν στο πλαίσιο υγιών ομάδων παραγωγών και συνεταιρισμών», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Κουκουλόπουλος.
Στη συνέχεια, τόνισε, ότι η χώρα, καθώς εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστική όσο θα επιθυμούσε σε επίπεδο κόστους παραγωγής, μπορεί και οφείλει να επενδύσει στο σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα που διαθέτει, το οποίο δεν είναι άλλο από την ποιότητα και την καινοτομία και τη μοναδικότητα σε πολλές περιπτώσεις των αγροτικών προϊόντων της.
Ερωτηθείς, τέλος, για την εξισωτική αποζημίωση που δίδεται σε κτηνοτρόφους μειονεκτικών και ορεινών περιοχών, σημείωσε ότι μέχρι σήμερα έχουν δοθεί 110 εκατ. ευρώ και ο στόχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι να καταβληθούν άλλα 130 εκατ. ευρώ έως το τέλος Δεκέμβρη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr