Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον ίδιο, μολονότι τα 150 μέλη του Συνεταιρισμού παράγουν περίπου 3.000 τόνους φασόλια Πρεσπών -συνολικά η εγχώρια παραγωγή δεν ξεπερνά τους 7.000 τόνους- όλη η Ελλάδα δείχνει να έχει πλημμυρίσει από τα επώνυμα φασόλια καλύπτοντας την εγχώρια ζήτηση που είναι 33.000 τόνοι.
Το εύλογο ερώτημα είναι πως γίνεται αυτό και η απάντηση για τον Ν. Στεργίου εύκολη- με προϊόντα μαϊμού. Όπως μας καταγγέλει φασόλια από την Κίνα, την Τουρκία και την Πολωνία μπαίνουν στην Ελλάδα και βαφτίζονται όχι μόνο ελληνικά αλλά και Πρεσπών που είναι Προϊόν Γεωγραφικής Ενδειξης. Και αντί, κατά τον ίδιο, το Υπουργείο να κάνει κάτι για τις παράνομες ελληνοποιήσεις, σφυρίζει αδιάφορα...
Μεγάλες ευθύνες, όμως επιρρίπτει και στους Ελληνες παραγωγούς, οι οποίοι όπως λένε προκειμένου να κάνουν εξαγωγές σκοτώνουν το προϊόν τους, είτε κατεβάζοντας το σε εξευτελιστικές τιμές είτε εξάγοντας το σε χύμα μορφή. Και συνεχίζει: "Ποτέ ακόμη και σήμερα με τα δεινά που βιώνουμε δεν υπάρχει Εθνικός Σχεδιασμός για την Πρωτογενή παραγωγή που να στηρίζει την ποιότητα των ελληνικών προϊόντων". Αναφέρει δε την περίπτωση των φασολιών Πρεσπών που τελευταίως βραβεύτηκε από 112 Χώρες ως το καλύτερο όσπριο, χωρίς όμως αυτό το γεγονός να τσιγκλίσει την Ελληνική Πολιτεία να ασχοληθεί μαζί του.
Αναφερόμενος ειδικότερα στα φασόλια Πρεσπών, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού τόνισε ότι γίνονται προσπάθειες ενίσχυσης των εξαγωγών σε νέες αγορές και πάντα σε τυποποιημένη μορφή. Ηδη οι εξαγωγές έχουν φθάσει τους 200 τόνους και κατευθύνονται στην Αμερική, Βέλγιο, τη Γερμανία και πρόσφατα τη Ρουμανία. Ειδικότερα δε για την τιμή του προϊόντος στο εξωτερικό τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι σε κάποια κράτη πωλείται από τα ράφια των σούπερ μάρκετ ακόμη και στην τιμή των 8,5 ευρώ το κιλό τα φασόλια Πελεκάνος αποτελούν πρώτη επιλογή των νοικοκυριών στα όσπρια αναγνωρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς την υψηλή ποιότητα του προϊόντος.
Δέσποινα Καραγιαννοπούλου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr