Όπως υποστήριξε, οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων οδηγούν σε ένα βασικό συμπέρασμα - όσο κι αν αναγνωρίζεται η προσπάθεια των τελευταίων ετών - ούτε οι δανειστές μας, ούτε οι αγορές ούτε η διεθνής επενδυτική κοινότητα δεν έχουν πειστεί για την ικανότητα ή τη βούληση του πολιτικού συστήματος να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών και την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, χωρίς τη στενή επιτήρηση της τρόικας.
Ο επικεφαλής του ΕΒΕΑ προσέθεσε πως αυτή η δυσπιστία προκαλείται σε μεγάλο βαθμό και από το κλίμα που έχει αρχίσει να καλλιεργείται στο εσωτερικό της χώρας, από όσους παρουσιάζουν το τέλος του μνημονίου ως ένα είδος «εθνικής απελευθέρωσης» που θα επιτρέψει στη χώρα να γυρίσει στην προ κρίσης κανονικότητα, ήτοι σε μια εποχή όπου το κράτος μοίραζε χρήματα που η χώρα αδυνατούσε να παράγει.
Ο ίδιος υπογράμμισε πως η Ελλάδα θα χρειαστεί θετικές αξιολογήσεις και υψηλό βαθμό αξιοπιστίας, προκειμένου να απευθυνθεί ξανά στις αγορές και ότι αυτό διασφαλίζεται μόνο μέσα από μια υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική και τη συστηματική προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Ξεκαθάρισε ακόμη πως για να αποκατασταθεί το βιοτικό επίπεδο των πολιτών, η Ελλάδα θα πρέπει να παράγει περισσότερο εθνικό πλούτο, τον οποίο θα μπορέσει να αναδιανείμει στην κοινωνία χωρίς να οδηγηθεί ξανά στη δίνη των ελλειμμάτων.
«Η αναγκαία αποκατάσταση του κοινωνικού ιστού δεν μπορεί να γίνει μέσα από την αναδιανομή ανύπαρκτων πόρων», είπε ο κ. Μίχαλος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr