Αυτό τονίστηκε στο συνέδριο «Εξατομικευμένη θεραπεία & Καινοτομία ΙΙ» που για δεύτερη χρονιά έγινε στην Αθήνα την Τετάρτη. Στo συνέδριο συζητήθηκαν θέματα που επηρεάζουν την πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών στην εξατομικευμένη θεραπευτική προσέγγιση, όπως η ανάγκη βελτίωσης του νομικού πλαισίου με στόχο την επίτευξη σημαντικού οφέλους σε κλινικό και οικονομικό επίπεδο, τόσο για τους ίδιους τους ασθενείς όσο και για το ΕΣΥ.
Οι βιοδείκτες, στο πλαίσιο της εξατομικευμένης θεραπείας, αναδείχθηκαν μεταξύ των παραγόντων καίριας σημασίας που μπορούν να συμβάλουν στην αποκόμιση του μέγιστου δυνατού κλινικού οφέλους για τους ασθενείς με ταυτόχρονη εξοικονόμηση πόρων για το σύστημα υγείας, καθώς επιτρέπουν τον προσδιορισμό εκείνου του πληθυσμού ασθενών που δύναται να ανταποκριθεί σε συγκεκριμένη αγωγή, αποφεύγοντας τη χορήγησή της σε ασθενείς που δεν θα επωφεληθούν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καρκίνος, που ευθύνεται για το 6,5% των δαπανών για την υγεία, όπως ανέφερε η επίκουρη καθηγήτρια του ΕΚΠΑ Μαρία Γαζούλη είναι ένα βασικό πεδίο εφαρμογής των θεραπειών αυτών.
Στο ζήτημα της χρήσης των βιοδεικτών στην ιατρική πρακτική, επικεντρώθηκε η παρουσίαση των αποτελεσμάτων έρευνας που διεξήχθη υπό την επιστημονική ευθύνη του Επίκουρου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Κυριάκου Σουλιώτη, από την εταιρεία ερευνών IPSOSHealthcareμε την υποστήριξη της εταιρείας βιοτεχνολογίαςAmgen. Η έρευνα είχε ως σκοπό την αποτύπωση της άποψης των Ελλήνων Ογκολόγων: α) για την κλινική και οικονομική αξία της εξατομικευμένης θεραπείας και β) για την πρόσβαση των ογκολογικών ασθενών σε εξετάσεις βιοδεικτών.
Ο κ. Σουλιώτης στη παρουσίασή του «Σχέση κόστους –οφέλους των βιοδεικτών : Η άποψη των Ογκολόγων» αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας που πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο του 2013, τα οποία και τεκμηριώνουν την αναγκαιότητα της ασφαλιστικής κάλυψης των εξετάσεων βιοδεικτών στην χώρα μας.
Οι βιοδείκτες αναδεικνύονται ως ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την αξιολόγηση των ασθενών από τους Έλληνες Ογκολόγους, που συμβάλλει στη βέλτιστη χρήση της θεραπείας και τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης. Υπό το πρίσμα αυτό, τα αποτελέσματα της έρευνας έρχονται να υπογραμμίσουν τη συμβολή της πρόσφατης Υπουργικής Απόφασης με την οποία οι εξετάσεις βιοδεικτών καλύπτονται πλέον από την κοινωνική ασφάλιση, καταδεικνύοντας έτσι τα οφέλη, τα οποία προκύπτουν για τους ασθενείς, αλλά και για το σύστημα υγείας, όταν κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, αξιοποιούνται τα επιστημονικά ευρήματα.
Στην παρουσίασή της, η Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων της Amgen Hellas κ. Βασίλεια Παπαγιαννοπούλου ανέδειξε τον ρόλο που δύναται να διαδραματίσει η βιοτεχνολογία και οι βιοδείκτες στη λήψη ορθολογικών και επιστημονικά τεκμηριωμένων αποφάσεων, τονίζοντας την συμβολή των καινοτόμων φαρμάκων στον εξορθολογισμό της δημόσιας δαπάνης υγείας, όταν ιδωθούν υπό το πρίσμα της συνολικής προστιθέμενης κλινικής και οικονομικής αξίας τους.
Εξ’ αυτού παρουσίασε ευρήματα φαρμακο-οικονομικών μελετών που έχουν διεξαχθεί στην Ελλάδα και αφορούν την χρήση της εξατομικευμένης θεραπείας στη διαχείριση του μεταστατικού καρκίνου του παχέος εντέρου.
Η κ. Παπαγιαννοπούλου ανέφερε: «Στην Amgen Hellas, αντλώντας από την τεχνογνωσία και την εμπειρία που έχουμε αποκομίσει από τη διεθνή παρουσία της Amgen, της μεγαλύτερης ανεξάρτητης εταιρείας βιοτεχνολογίας παγκοσμίως, παραμένουμε πιστοί στην δέσμευσή μας να είμαστε στην υπηρεσία των ασθενών, υποστηρίζοντας ενεργά την υλοποίηση επιστημονικών ενεργειών που αναδεικνύουν και τεκμηριώνουν τα οφέλη της πρόσβασης των Ελλήνων ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες».
Γ.Α.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr