Έτσι απ΄ ότι φαίνεται η έλευση του κλιμακίου των επικεφαλής θα έλθει μετά το πρώτο δεκαήμερο λόγω και των αλλαγών στην ηγεσία της Κομισιόν.
Ενδεικτικά είναι τα όσα δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη συνεργασία που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών. Ο Αντιπρόεδρος ανέφερε ότι η τρόικα θα έρθει το ταχύτερο.
«Οι θέσεις μας είναι διαμορφωμένες, υπάρχει το πλαίσιο, έχουμε ένα σχέδιο ολοκληρωμένο που τηρείται όπως θα τηρηθούν και τα χρονοδιαγράμματα» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και άφησε να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει θέμα ανοίγματος του ασφαλιστικού, σε αντίθεση με τα εργασιακά και το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.
Για το ασφαλιστικό είπε ότι έχει γίνει πολλή δουλειά, υπάρχουν οι αναλογιστικές μελέτες. "Όταν συζητάμε γι’ αυτό είναι σαν να ξεχνάμε τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν γίνει", είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, όσον αφορά στα εργασιακά, το ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο και τις διαφωνίες που έχει προβάλλει το ΠΑΣΟΚ για τα δύο αυτά θέματα, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι «Το ΠΑΣΟΚ είναι ένας από τους κυβερνητικούς εταίρους. Η θέση του λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη. Πάντα υπάρχει διαβούλευση και βγαίνει ένα συμπέρασμα».
Σημασία έχει, κατέληξε, να ολοκληρωθεί εμπρόθεσμα η αξιολόγηση, γιατί θέλουμε να είναι η τελευταία εμφάνιση της τρόικας στην Αθήνα.
Εξάλλου όσον αφορά τις ερμηνείες που δόθηκαν από ορισμένα ΜΜΕ για το περιεχόμενο της συνάντησης Σόιμπλε – Χαρδούβελη το απόγευμα της Τετάρτης στο Βερολίνο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης διευκρίνισε ότι «άλλο η συζήτηση για την επόμενη ημέρα, και άλλο ότι υπήρξε συμφωνία».
Είναι εμφανές ότι ο κλοιός γύρω από την κυβέρνηση σφίγγει καθώς οι δανειστές και το Βερολίνο βλέπουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων. «Υπάρχει η αίσθηση έξω ότι καταγράφεται μεταρρυθμιστική κόπωση» αναφέρει στο Reporter, στέλεχος της ΝΔ που γνωρίζει καλά τα ευρωπαϊκά ζητήματα.
Mήνυμα Χαρδούβελη στην ΕΕ μέσω DW
Την ίδια ώρα πάντως ο Γκίκας Χαρδούβελης με συνέντευξή του στην Deutsche Welle, ξεκαθαρίζει ότι για να αποδεχθούν οι Έλληνες τις μεταρρυθμίσεις, και να γίνουν κτήμα τους «πρέπει ο κόσμος δει λεφτά στην τσέπη του και επιτέλους καταλάβει ότι όλη αυτή η προσπάθεια είχε αίσιο τέλος. Θα συνδέσει την πορεία αυτή και τις μεταρρυθμίσεις με το αίσιο τέλος και με το γεγονός ότι η χώρα αναπτύσσεται και η ανεργία μειώνεται. Και σιγά-σιγά θα θέλει να φτιάξει το κράτος του, να φτιάξει τους θεσμούς. Θα θέλει να βλέπει την εφορία να λειτουργεί, θα θέλει να βλέπει τη δικαστική εξουσία να απονέμει δικαιοσύνη γρήγορα, θα θέλει να βλέπει διαφάνεια, να πάψει να υπάρχει το μπαξίσι στις υπηρεσίες, να δουλεύει σωστά το δημόσιο. Όλα αυτά όλοι τα θέλουμε, αλλά ποτέ δεν προσπαθήσαμε να τα καταφέρουμε. Τώρα σιγά-σιγά τα καταφέρνουμε».
«Θα έχουν μοχλούς πίεσης οι δανειστές»
Σύμφωνα με τον υπουργό «δεν τέθηκε θέμα στη συζήτησή μας για τρίτο πακέτο. Η κουβέντα ήταν για το περιεχόμενο της (προληπτικής) γραμμής στήριξης και το τι συνάδει με αυτήν τη γραμμή στήριξης». Σε αυτό το πλαίσιο συζητήθηκαν και οι φόβοι των πιστωτών ότι σε περίπτωση που αποδεχτούν την ελληνική πρόταση αυξάνεται ο κίνδυνος να ατονήσει το ενδιαφέρον για μεταρρυθμίσεις. Ο κ. Χαρδούβελης αντιμετώπισε αυτούς τους ενδοιασμούς παρουσιάζοντας μοχλούς πίεσης που αντικειμενικά θα εξακολουθούν να βρίσκονται στα χέρια των πιστωτών. Ένας από αυτούς αφορά τα κέρδη που έχουν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από έσοδα του προγράμματος Securities Markets Programme της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα.
«Είναι αρκετά δισεκατομμύρια, είναι πάνω από 6 δισ., τα επόμενα χρόνια. Για αυτά μπορούν να πουν: αφού δεν συνεχίζεις τις μεταρρυθμίσεις δεν σου τα δίνουμε. Άρα είναι ένας μοχλός πίεσης. Υπάρχουν και άλλοι μοχλοί πίεσης. Έναν από αυτούς ανέφερα στον κ. Σόιμπλε. Δεν θα ήθελα να πω τις λεπτομέρειες επειδή δεν είναι κάτι που έχει συζητηθεί ευρέως».
Τα «μέτωπα» στα οποία Κυβέρνηση και τρόικα καλούνται να δώσουν λύση είναι εκτός από το θέμα του ασφαλιστικό και των εργασιακών, το θέμα του Δημοσίου (απολύσεις και νέο μισθολόγιο), την ώθηση των αποκρατικοποιήσεων, η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια, και βέβαια το θέμα του δημοσιονομικού και χρηματοδοτικού κενού της χώρας για την επόμενη διετία.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr