Στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, τόνισε ότι η επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών εξαρτάται από την ταχύτητα με την οποία η ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει το «πλήρες σύνολο των προτάσεων πολιτικής» (full set policy proposals).
Αφορμή στάθηκε ερώτηση εάν η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα προσδιορίζεται κοντά στις 8 Νοεμβρίου. Ο κ. Ράις υπογράμμισε πως σε αυτό το στάδιο το ΔΝΤ και οι άλλοι εταίροι της Ελλάδας αναμένουν «το πλήρες σύνολο των προτάσεων πολιτικής» της κυβέρνησης, προκειμένου να προσδιορίσουν το ακριβές χρονοδιάγραμμα επιστροφής τους στην ελληνική πρωτεύουσα. Όταν μάλιστα δέχθηκε διευκρινιστική ερώτηση για το πότε θα σταλούν στην τρόικα οι ελληνικές θέσεις, αρκέσθηκε να απαντήσει πως δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Παράλληλα επανέλαβε την ανάγκη για προληπτική στήριξη της Αθήνας. Ωστόσο όπως είπε την τελική απόφαση θα την πάρει η Αθήνα, ενώ δεν θέλησε να σχολιάσει εάν θα ήταν καλύτερο, η χώρα να απευθυνθεί για προληπτική χρηματοδότηση στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. «Η προληπτική στήριξη θα μπορούσε να λάβει πολλές μορφές» τόνισε.
Αναφορικά με την πρόσφατη συνάντηση που είχε στην Ουάσιγκτον η κ. Λαγκάρντ με Έλληνες αξιωματούχους και τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη σχολίασε ότι η γενική διευθύντρια του Ταμείου «επαίνεσε τις ελληνικές Αρχές για τη σημαντική βελτίωση στη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας», προσθέτοντας ότι «τις ενθάρρυνε να εφαρμόσουν αποφασιστικά τις βασικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του προγράμματος. Ακόμη, επανέλαβε τη δέσμευση του Ταμείου για την υποστήριξη της Ελλάδας στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος».
Ο κ. Ράις απέφυγε να σχολιάσει το αίτημα για «πρόωρη διακοπή» του προγράμματος με το ΔΝΤ καθώς όπως είπε αποτελεί περιεχόμενο ιδιωτικών συναντήσεων, ενώ για το ρόλο του Ταμείου σε «μετά - μνημονιακή εποχή» επανέλαβε ότι επαφίεται στις ελληνικές Αρχές τι θα αποφασίσουν.
Τέλος σε ερώτηση εάν το ΔΝΤ ζητά μειώσεις στις συντάξεις και αλλαγές στο ασφαλιστικό απάντησε πως το Ταμείο «στηρίζει την επιθυμία των ελληνικών αρχών να αποφευχθούν οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις», ωστόσο προσέθεσε πως είναι σημαντικό η Ελλάδα να προχωρήσει με τις δημοσιονομικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό των δημοσιονομικών θεσμών της.
Ταυτόχρονα υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης της φορολογικής διοίκησης, όπου όπως είπε «η πρόοδος εξακολουθεί να υστερεί», έτσι ώστε ο καθένας να πληρώνει το μερίδιο φόρων που του αναλογεί.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr