Στην λεπτή... κόκκινη γραμμή των 900 μονάδων κινείται η αγορά, αν και το… «έγκλημα» της πτώσης φαινόταν προδιαγεγραμμένο εδώ και μία εβδομάδα. Σύμφωνα με Έλληνες διαχειριστές από το Λονδίνο, μετά το πάρτι της περασμένης εβδομάδας, που οι αποδόσεις των τραπεζών έφτασαν και το 20%, ήρθε η ώρα να βγουν τα κερδισμένα. Αυτή όμως, είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη όψη είναι ότι με το νομοσχέδιο Δένδια το οποίο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει «κουρέματα», οι ξένοι διαβάζουν επιβάρυνση στους ισολογισμούς των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων, η οποία θα πρέπει να καλυφθεί αργά ή γρήγορα με αυξήσεις κεφαλαίου.
Αν οι αυξήσεις κεφαλαίου γίνουν με παραίτηση του δικαιώματος των παλαιών μετόχων, σημαίνει ότι το ΤΧΣ θα «χάσει» κι άλλο από τη συμμετοχή του στις τράπεζες, ενώ θα προκύψει πολιτικός χαμός με τον ΣΥΡΙΖΑ, που θα ισχυρίζεται ότι οι τράπεζες «έφαγαν» τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων και δεν «επιστρέφουν» ούτε σεντ. Το πιθανότερο σενάριο σύμφωνα με την αγορά είναι οι τράπεζες να οδηγηθούν σε νέες, γενναίες αυξήσεις κεφαλαίου, οι οποίες θα αντιστοιχούν ταυτόχρονα σε σημαντικά κεφάλαια σε σχέση με την υπάρχουσα κεφαλαιοποίησή τους προκειμένου α) να καλύψουν τις «κοκκινίλες» στους ισολογισμούς τους που θα προκύψουν από τα νέα επιχειρηματικά κανόνια ή τα κουρέματα δανείων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, β) να συγκεντρώσουν κεφάλαια τέτοια για να απευθύνουν δημόσιες προτάσεις προς τους κατόχους των warrants, να μετατραπούν σε μετοχές και σε συνέχεια να ακυρωθούν. Από τα πακέτα που θα πουλήσουν, θα ξεπληρώσουν το ΤΧΣ.
Αυτό είναι το επικρατέστερο σενάριο που «παίζει» σήμερα στην αγορά, με τους ξένους να δηλώνουν δύσπιστοι στο να χρηματοδοτήσουν σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους και πάλι τις τράπεζες και μάλιστα σε συνθήκες πολιτικής αβεβαιότητας. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση «ψάχνεται» για τους 180 βουλευτές που θα δώσουν την ψήφο τους στο νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αποτελεί το νούμερο ένα ζήτημα για τους ξένους διαχειριστές. Ήδη, η απόδοση της 10ετίας έχει ξεφύγει πάνω από το 8,20% και ο γενικός δείκτης σε διάστημα μικρότερο της μίας εβδομάδας χάνει περισσότερο από 7%.
Λάδι στη φωτιά πάντως, έριξε και η δήλωση Μητσοτάκη πως"οι επενδυτές των ελληνικών ομολόγων θα ζήσουν σ' ένα τρενάκι του τρόμου τους επόμενους τέσσερις μήνες καθώς η κυβέρνηση θα προσπαθεί να περιορίσει τον κίνδυνο πρόωρων εκλογών".
Όλα αυτά έχουν προκαλέσει ταραχή, κυρίως στους Έλληνες επενδυτές, οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα και στην δική τους στρατηγική. Όσοι πόνταραν στην αντίδραση της αγοράς εξαιτίας των θετικών αποτελεσμάτων των stress tests, παίζοντας μάλιστα «ανοιχτά», κάηκαν. Από τη Δευτέρα, οι χρηματιστηριακές εταιρείες έκλειναν άρον – άρον τις ανοιχτές θέσεις. Οι δε αγοραστές που βγαίνουν σήμερα, προκύπτουν από το ότι τρέχουν να κλείσουν ανοιχτές θέσεις! Δηλαδή, όπως εξηγούν χρηματιστές, πρόκειται σε ορισμένες περιπτώσεις μετοχών για συνθήκες πανικού…
Οι συναλλαγές είναι εντυπωσιακές, κοντά στα 150 εκατ. ευρώ και μάλιστα με πτωτική αγορά. Ωστόσο, μεγάλο μέρος της προσφοράς απορροφάται στα χαμηλά, ενώ περιπτώσεις όπως η αγορά μετοχών της Wellington στην Alpha, μόνο αισιοδοξία μπορούν να γεμίσουν τους επενδυτές μέσα σ’ αυτό το άσχημο περιβάλλον.
Ο τραπεζικός κλάδος υποχωρεί 5,71%, με την ΕΤΕ να καταγράφει πτώση μεγαλύτερη του 7,5%, στα όρια του 1,85 ευρώ και με τη στήριξη να βγαίνει κάπου στο 1,83 ευρώ. Πτώση πάνω από 6% για την Eurobank, με τη στήριξη να εντοπίζεται κοντά στα 0,25 ευρώ. Στα επίπεδα στήριξής της κινείται η Πειραιώς μεταξύ του 1,13 – 1,14 ευρώ, ενώ πτώση στα 0,535 ευρώ σημειώνει η Alpha. Από εκεί και πέρα μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά. Στα όρια των 9 ευρώ υποχωρεί ο ΟΠΑΠ, στα 5,12 ευρώ ο Μυτιληναίος, στα 5,66 ευρώ καταρρέει η ΔΕΗ και στα όρια των 9 ευρώ ο ΟΤΕ.
Σ.Κ.Χ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr