Για άλλους παράδοξη η σημερινή βουτιά της αγοράς, αλλά για άλλους αναμενόμενη! Παράδοξη, διότι μετά τα τόσο επιτυχημένα στοιχεία που ανακοινώθηκαν κατά τεστ αντοχής για τις Ελληνικές τράπεζες, θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν ένα νέο ράλι, το οποίο κατά την Wood θα μπορούσε να είναι της τάξης του 50% για τον κλάδο. Αναμενόμενο, διότι πέρα από το τι συμβαίνει στον Ελληνικό μικρόκοσμο, υπάρχει η Ευρώπη, όπου βυθίζεται στην ύφεση, τα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ δεν έχουν πείσει τις αγορές, ενώ ταυτόχρονα δεν έχουν περάσει στις τοπικές οικονομίες, τη στιγμή που και η Γερμανική οικονομία πρόκειται να εμφανίσει σημάδια ύφεσης στα επόμενα τρίμηνα. Υπό αυτά τα δεδομένα, η Ευρώπη δεν αποτελεί επενδυτικό προορισμό, δεδομένου ότι και η Ελλάδα ακόμα κι αν ξεπεράσει την ύφεση, εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό σύνολο.
Πλην όμως, το πολιτικό ρίσκο είναι αυτό που πριμοδοτεί τους εντελείς πωλήσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ, που, ως γνωστόν, προηγείται στις δημοσκοπήσεις, επιμένει στην κρατικοποίηση των τραπεζών, τη στιγμή που η κυβέρνηση και τα επιτελεία των τραπεζών «ψάχνονται" για το πώς θα φύγει το ΤΧΣ από τα πόδια τους. Υπό αυτά τα δεδομένα, τόσο το retail, όσο και κάποια funds που απεκόμισαν ισχυρά κέρδη από τις τράπεζες την προηγούμενη εβδομάδα, μέχρι 22% (σ.σ. στην Πειραιώς), έσπευσαν σήμερα να κατοχυρώσουν ρευστότητα. Ρευστότητα, η οποία ενδεχομένως φανεί χρήσιμη το επόμενο διάστημα, στην περίπτωση που οι τράπεζες προβούν σε αυξήσεις κεφαλαίου, αν και, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, οι τράπεζες δεν έχουν καταλήξει σε τίποτα. Κι αυτό, διότι θα πρέπει να ζυγίσουν τη θέση του ΤΧΣ, το οποίο εκπροσωπεί τους Έλληνες φορολογούμενους.
Το μοντέλο που ακολουθήθηκε στην Eurobank, μπορεί να είναι σημαντικό, πλην όμως, μεταφράζεται σε άμεση χασούρα για τους φορολογούμενους, αφού το ποσοστό του ΤΧΣ μειώθηκε εντυπωσιακά σχεδόν στο 35%. Από την άλλη, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί δημόσια πρόταση των τραπεζών για τα warrants. Ούτως ή άλλως, η ζημιά του ΤΧΣ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και… θεσμοθετημένη, αφού η ιδιωτικοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων θα στοιχίσει 16 δις. ευρώ. Και επειδή αυτά δεν θέλει να τα ακούει ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι αποτελούν νόμο του κράτους, τραπεζίτες δηλώνουν στο «R» ότι άλλος τρόπος για να πάρει μπροστά η οικονομία δεν υπάρχει.
Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με μεγάλες απώλειες 3,29%, στις 958,69 μονάδες και με τις συναλλαγές στα 187 εκατ. ευρώ. Το sell off ήταν μαζικό και δεν αφορούσε πάντως, μόνο τις τράπεζες. Υπάρχουν χαρτιά του 25άρη που έγραψαν πτώση σχεδόν 10%, όπως η Τερνα Ενεργειακή, που υποχώρησε στα 2,30 ευρώ, ο ΟΛΠ 8,41%, στα 13,72 ευρώ, ΓΕΚ/Τέρνα 8,33%, στα 2,20 ευρώ και βρίσκονται αντιμέτωπες και πάλι με τα χαμηλά έτους. Πτώση σχεδόν 8% για τη MIG, στα ο,2210 ευρώ, λες και δεν έχει αναδιαρθρώσει τα δάνεια της, η Εθνική υποχώρησε 7,79%, στα 2,13 ευρώ, η ΕΥΔΑΠ 7,46%, στα 5,46 ευρώ, Motor Oil 6,75%, στα 5,80 ευρώ, Μυτιληναίος 6,30%, στα 5,35 ευρώ, ΜΕΤΚΑ 6,21%, στα 8,15 ευρώ, ΟΤΕ 6,11%, στα 9,06 ευρώ και ΕΛΠΕ 5,71%, στα 4,29 ευρώ. Αμετάβλητη στο 1,30 ευρώ η Πειραιώς, πτώση 1,69% για την Eurobank και 4,10% για την Alpha, στα 0,5850 ευρώ. Στις τέσσερις συστημικές τράπεζες ο τζίρος που έγινε άγγιξε τα 132 εκατ. ευρώ επί συνόλου 187 εκατ. ευρώ… Οι χρηματιστές εξακολουθούν να προσεγγίζουν αισιόδοξα την αγορά, με μοναδικό κίνδυνο το πολιτικό ρίσκο.
Σ.K.X.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr