Ο οίκος τονίζει ότι στη συνολική εκτίμηση και οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες που συμμετείχαν ξεπερνούν τα απαραίτητα όρια και καλύπτουν το χρηματοδοτικό κενό που προέκυψε από τη χρήση των στοιχείων του 2013.
Όπως αναφέρει η ανάλυση, οι τέσσερις τράπεζες με βάση την αξιολόγηση ποιότητας ενεργητικού (AQR) είχαν συνολικά έλλειμμα 300 εκατ. ευρώ, με δύο (ΕΤΕ και Eurobank) να αποτυγχάνουν. Περνούν όμως όλες όταν ληφθεί υπόψη ο «δυναμικός ισολογισμός».
Παράλληλα, η Goldman Sachs τονίζει ότι, αν εξεταστούν τα AQR με βάση τη Βασιλεία ΙΙΙ (fully loaded basis), τότε το κεφαλαιακό έλλειμμα αυξάνεται στα 2,1 δισ. και τρεις τράπεζες αποτυγχάνουν. Αν κάποιος τοποθετούσε το όριο της Βασιλείας ΙΙΙ στο 10% τότε το έλλειμμα θα διαμορφωνόταν σε 5,2 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, σημειώνεται ότι τα μεγέθη αυτά δεν αποτυπώνουν τον δυναμικό ισολογισμό και τα οφέλη από τον αναβαλλόμενο φόρο, ο οποίος μετατρέπεται σε φορολογική απαίτηση. Εάν ληφθούν οι δύο αυτοί παράγοντες υπόψιν, τότε οι τράπεζες περνούν τη διαδικασία χωρίς να απαιτούνται νέα κεφάλαια.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr