Τα χρήματα αυτά θα φύγουν εντός των επόμενων εβδομάδων από την Ελλάδα και θα επιστρέψουν στις Βρυξέλλες, στο Ευρωπαικό Μηχανισμό Σταθεροποίησης (ESM). Αυτομάτως το ελληνικό δημόσιο χρέος μειώνεται κατά 11,5 δισ ευρώ και αυτή είναι η πρώτη φορά που μειώνεται.
Δυστυχώς, ενδέχεται να είναι προσωρινή η μείωση αυτή διότι τα χρήματα αυτά θα αποτελέσουν τα κεφάλαια που θα διαθέσει η Ευρωπαική Ένωση ώς πιστωτική γραμμή διευκόλυνσης στη μετά μνημόνιο εποχή. Δηλαδή αν τα χρειαστούμε θα μας τα ξαναδανείσουν - υπό προυποθέσεις βέβαια και εφόσον προχωράμε τις μεταρρυθμίσεις.
Πάντως τη μείωση αυτή του χρέους την οφείλουμε στις προσπάθειες της Τράπεζας της Ελλάδος η οποία κατάφερε να πείσει τον Ντράγκι και την ΕΚΤ να λάβει υπόψη το "δυναμικό" σενάριο και όχι τα αποτελέσματα του 2013 στις αξιολογήσεις των ελληνικών τραπεζών. Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας που χειρίστηκε το θέμα, εξήγησε στην ΕΚΤ οτι η Ελλάδα ήταν διαφορετική περίπτωση από τις άλλες χώρες διότι βρισκόταν το 2013 σε ύφεση 4,5%. Το επιχειρήμα του ήταν οτι δεν μπορεί να θεωρείται αντιπροσωπευτική κατάσταση για την μελλοντική πορεία της οικονομίας μια τέτοια ύφεση. Με βάση αυτό το επιχείρημα, πείστηκε η ΕΚΤ να δεχθεί για την Ελλάδα και μόνο να εφαρμόσει το δυναμικό σενάριο, αντί για τα αποτελέσματα του 2013.
Αν η προσπάθεια αυτή της Τράπεζας της Ελλάδος δεν είχε πετύχει, οι ελληνικές τράπεζες θα χρειάζοντο μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου στις οποίες θα συμμετείχε κατά πάσα πιθανότητα και το ΤΧΣ, οπότε τα χρήματα δεν θα περίσσευαν για την χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας μέσω της πιστωτικής γραμμής του ESM και το χρέος δεν θα μειωνόνταν ούτε καν προσωρινά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr