Η έλευση των τεχνικών κλιμακίων ανεβάζει τον «πυρετό» στο οικονομικό επιτελείο. Κύριο μέλημα είναι να προχωρήσει ομαλά η αξιολόγηση ώστε να αποφευχθούν θρίλερ που μπορεί να οδηγήσουν σε πολτικές τρικυμίες. Ωστόσο, οι εταίροι , που πιέζουν για μια πιστωτική γραμμή ασφυκτικού ελέγχου και συνοδεύεται από δεσμευτικό νομικό κείμενο (MoU) - Enhanced Conditions Credit Line (ΕCCL)- φαίνεται να κατεβαίνουν με άγριες διαθέσεις.
Ήδη ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ μιλώντας, τη Δευτέρα στην Μπρατισλάβα έδωσε το στίγμα. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην πρόσφατη αναταραχή στις αγορές, αλλά και στην Ελλάδα, λέγοντας πως το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για πρόωρη έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης δημιουργεί αβεβαιότητα στις αγορές.
«Η πιθανότητα η Ελλάδα να βγει πρόωρα από το υπάρχον πρόγραμμα προκαλεί κάποια αβεβαιότητα στις αγορές» , είπε ο Ρέγκλινγκ προσθέτοντας πως η Ελλάδα είναι σε διαφορετική θέση από την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, καθώς οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα είναι «ανολοκλήρωτες».
Στο φόντο αυτό η κάθοδος της τρόικας αναμένεται να οδηγήσει σε ανάδειξη σειράς προαπαιτούμενων που είτε εκκρεμούν είτε πρέπει να ολοκληρωθούν για την εκταμίευση της δόσης των 7 δισεκ. ευρώ.
Πάντως στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι η ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων, έτσι όπως αυτά έχουν τεθεί καταρχήν από την τρόικα, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Κι αυτό γιατί ο έτερος στην κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ (και υπό το βάρος των ποσοστών του στις δημοσκοπήσεις) δεν εμφανίζεται θετικό ως προς την προώθηση ρυθμίσεων που θα θίγουν ενδεχομένως κοινωνικές ομάδες από τις οποίες περιμένει να αλιεύσει ψήφους.
Τα κεντρικά ζητήματα που θα τεθούν είναι
- Οι αλλαγές στα εργασιακά με τη θέσπιση του λοκ άουτ και τις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο)
- Η ολοκλήρωση του προγράμματος για τις απολύσεις το Δημόσιο εντός του έτους και το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, που οδηγεί σε μειώσεις στα μισθολόγια των ΔΕ. Κεντρικός άξονας των αλλαγών θα είναι η διεύρυνση της μισθολογικής διαφοράς μεταξύ των υπαλλήλων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και εκείνων με δευτεροβάθμια ή υποχρεωτική εκπαίδευση, χωρίς ωστόσο να αλλάξει το δημοσιονομικό κόστος
- Ολοκλήρωση των 5.500 απολύσεων, τις οποίες έχει ήδη συμφωνήσει η κυβέρνηση από την αρχή του '14. η πλειονότητά τους θα πρέπει να προέλθει από επιόρκους, πλαστά πιστοποιητικά, παράνομες μετατροπές συμβάσεων αλλά και από τον συνυπολογισμό των περίπου 1.800 συμβασιούχων που απασχολούντο, κυρίως στους ΟΤΑ, βάσει προσωρινών διαταγών και πλέον βρίσκονται εκτός Δημοσίου με δικαστικές αποφάσεις.
- άρση των εμποδίων για τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, κάτι που ωστόσο εκτιμάται ότι θα παραπεμφθεί στις καλένδες λόγω και της συγκυρίας αλλά και της πλάτης που βάζει το Διεθνές Γραφείο Εργασίας
- Ολοκλήρωση της ρύθμισης για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου και διαμόρφωση πλαισίου «δεύτερης ευκαιρίας» γα το επιχειρείν.
-Αξιολόγηση των ρυθμίσεων για την λειτουργία της αγοράς (απελευθέρωση διάθεσης ΜΗΣΥΦΑ, μέρες διάρκειας του φρέσκου γάλακτος, άρση εμποδίων στο επιχειρείν με αιχμή αδειοδοτήσεις και ολοκλήρωση απαραίτητων διοικητικών ρυθμίσεων για το άνοιγμα επαγγελμάτων)
-Βιωσιμότητα ΕΟΠΥΥ και έλεγχος δαπανών νοσοκομείων με αιχμή την ανάγκη τήρησης των υπεσχημένων ορίων δαπανών
-εκταμίευση ποσών για οφειλές προς ιδιώτες
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της εβδομάδας, θα υπάρξει συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης προκειμένου να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις, αλλά και να καθοριστεί η «γραμμή» που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση εν όψει της επιστροφής των εκπροσώπων των δανειστών τέλη Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου, η οποία αναμένεται να είναι ιδιαίτερα θερμή…
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr