Η εφημερίδα χαρακτηρίζει ως «δραματική εξέλιξη» την ξαφνική άνοδο των αποδόσεων των 10ετών κρατικών ομολόγων της Ελλάδα σχεδόν στο 9%. «Ένα τέτοιο επίπεδο καθιστά τις ελπίδες των Ελλήνων πολιτικών για επιστροφή στη χρηματοδότηση της χώρας στις αγορές ομολόγων το επόμενο έτος αδύνατες», τονίζεται.
Μάλιστα, το δημοσίευμα σχολιάζει ότι ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, σε μια προσπάθεια να κερδίσει την υποστήριξη των αντιμνημονιακών ψηφοφόρων, έχει δηλώσει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να βγει από το αυστηρό πρόγραμμα διάσωσης της ευρωζώνης και του ΔΝΤ πρόωρα στο τέλος του τρέχοντος έτους και να επιστέψει αυτόνομα στις αγορές.
Η εφημερίδα σημειώνει πως η Ελλάδα θα πρέπει να δανειστεί περίπου 9 δισ. ευρώ το επόμενο έτος, σε προσιτή τιμή από τις αγορές. Επικαλείται δε τις απόψεις διαχειριστών χαρτοφυλακίων σύμφωνα με τους οποίους δεν υπάρχουν προσφορές για την Ελλάδα και ότι η αγορά με την άνοδο των αποδόσεων λέει στην χώρα «όχι, ευχαριστώ».
Η παρούσα κυβέρνηση δεν μπορεί να διαρκέσει πέραν του Φεβρουαρίου ή του Μαρτίου και η επόμενη διακυβέρνηση από τον «άπειρο» ΣΥΡΙΖΑ ανησυχεί την Ευρώπη, το ΔΝΤ και τις αγορές, σχολιάζει η Wall Street Journal.
Στη συνέχεια, η εφημερίδα τονίζει ότι τα επιδεινούμενα προβλήματα στην Ελλάδα αυξάνουν τους φόβους ότι η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη κινδυνεύει από την παρατεταμένη στασιμότητα και τον επιζήμιο αποπληθωρισμό.
Μάλιστα, στο δημοσίευμα εκφράζεται η εκτίμηση ότι τα προβλήματα επεκτείνονται και στις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης όπως η Γερμανία, η κυβέρνηση της οποίας μείωσε τις προβλέψεις ανάπτυξης για το τρέχον και το επόμενο έτος.
Η Wall Street Journal σημειώνει πως εάν η αναταραχή στις ευρωπαϊκές αγορές συνεχισθεί θα μπορούσε να δοκιμάσει την πίστη των ηγετών της ευρωζώνης πως με τους νέους κανόνες για τους προϋπολογισμούς, τις τράπεζες και τις διασώσεις στήριξαν τη νομισματική ένωση. Μάλιστα, επικαλείται τις απόψεις ακαδημαϊκών σύμφωνα με τους οποίους οι Ευρωπαίοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν «αυταπάτες» ότι η κρίση τελείωσε και η ευρωζώνη θα ανακάμψει. Σύμφωνα με τους ίδιους η κατάσταση στην ευρωζώνη είναι πολύ επισφαλής και μοιάζει με πυριτιδαποθήκη.
Όπως αναφέρουν τώρα που η παγκόσμια ανάπτυξη εξασθενεί και οι εξαγωγές δεν είναι αρκετές για να τραβήξουν την Ευρώπη έξω από το πρόβλημα, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης συνεχίζουν να συζητούν προϋπολογισμούς λιτότητας, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αποδειχθεί «αδύναμη» στο να τονώσει την ανάπτυξη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr