Ο κ. Βενιζέλος έλαβε το λόγο αμέσως μετά την ομιλία του προέδρου των ΑΝΕΛ, Πάνου Καμμένου, ο οποίος είχε καταγγείλει ότι με βάση νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης, αποφυλακίστηκε στέλεχος των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, «που τα ' παιρνε και τα έδινε για τα υποβρύχια», ενώ ευνοήθηκαν και οι πρωταγωνιστές του σκανδάλου της Energa - είχε δε υποστηρίξει πως οι καναλάρχες λάμβαναν αφειδώς δάνεια για να στηρίζουν την κυβέρνηση.
Τα κόκκινα δάνεια και οφειλές
«Τι είναι αυτό που ενδιαφέρει τον κόσμο; Η συνωμοσιολογία, η σκανδαλολογία, ή το τι θα γίνει με το ιδιωτικό χρέος;» απάντησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην παρέμβασή του. «Εμείς θα παρουσιάσουμε ως κεφάλαιο του συμφωνημένου σχεδίου εξόδου από την κρίση, λύση για όλα τα κόκκινα δάνεια, που θα είναι ριζοσπαστική στην πράξη και όχι στα λόγια. Γιατί αυτό που περιμένει ο πολίτης να ακούσει είναι το τι γίνεται με το δικό του δάνειο, τη δική του οικογένεια και τους δικούς του εργαζόμενους».
Και τα ακίνητα στο «μενού» των υποσχέσεων
Την ίδια ώρα τα ακίνητα και η ιδιωτική περιουσία και πάλι μπαίνουν στο προσκήνιο της δημόσιας ατζέντας. Έτσι, μείωση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, και νέα μείωση στον φόρο ακινήτων, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, κατά την συζήτηση της πρότασης παροχής ψήφου εμπιστοσύνης. Από το βήμα της Βουλής ανέφερε χαρακτηριστικά: «Συστάθηκε με απόφασή μου, η Επιτροπή Αξιών Ακινήτων ώστε να προσαρμοστούν οι αντικειμενικές αξίες στις πραγματικές αξίες» .
Η κυβέρνηση, που έχει τραυματιστεί από την υπόθεση του ΕΝΦΙΑ, αλλά και γνωρίζει πίεση από το εσωτερικό της για διορθώσεις, βάζει και πάλι μπρος το θέμα αλλαγών και διορθώσεων. Ωστόσο η τρόικα δεν έχει ακόμα δώσει πράσινο φως, ενώ ο σχεδιασμός για τι όποιες διορθώσεις παραπέμπει την όποια αποκλιμάκωση για το 2017. Ήδη η Επιτροπή που έχει συσταθεί με εντολή του υπουργού Οικονομικών, εξετάζει τις τιμές των ακινήτων, ωστόσο απαιτείται αρκετός χρόνος μέχρι να προσαρμοστούν οι αξίες στα όσα συμβαίνουν στην αγορά.
Ανάπτυξη στο τρίτο τρίμηνο
Παράλληλα ο Γκίκας Χαρδούβελης θέλησε να δώσει ένα αέρα αισιοδοξίας. «Μετά από έξι χρόνια ύφεσης η ελληνική οικονομία αναμένεται να έχει θετικό ρυθμό ανάπτυξης το 3ο τρίμηνο του 2014», τόνισε μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών στην ομιλία του στη Βουλή. Όπως είπε ο κ. Χαρδούβελης η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας αποκαθίσταται σε υγιέστερες βάσεις, υπογραμμίζοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες και επιχειρήσεις έχουν αποκτήσει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές. Στόχος, όπως είπε, είναι η φορολογική δικαιοσύνη και η απεξάρτηση από την λογική των οριζόντιων μέτρων, ενώ τόνισε ότι το βάρος δίνεται πλέον στους μεγάλους οφειλέτες και τα πρόσωπα μεγάλου πλούτου.
Η ώρα να πληρώσει ο μεγάλος πλούτος
Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι μια νέα πολιτική δημοσίων εσόδων αναπτύσσεται σταδιακά και ότι οι συνεπείς φορολογούμενοι θα ανταμείβονται, ενώ τόνισε ακόμα ότι στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2015 περιλαμβάνεται μια πρώτη σειρά μέτρων για μείωση των φορολογικών βαρών.
Με το ΕΝΦΙΑ, όπως είπε ο υπουργός, έγινε μια μεγάλη φορολογική αλλαγή, μια τιτάνια προσπάθεια όπως την χαρακτήρισε, ενώ τόνισε ότι φαίνονται στα νέα εκκαθαριστικά οι μειώσεις σε σχέση με το παλιό ΕΕΤΗΔΕ.
Η μέρα μετά μνημονίων εποχής «θα πρέπει να είναι μέρα λελογισμένης ευθύνης», υπογράμμισε ο Γκίκας Χαρδούβελης, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση ανέλαβε ακόμα και με σημαντικό πολιτικό κόστος μεταρρυθμίσεις που έκρινε απαραίτητες. «Να μην αφήσουμε ανεκμετάλλευτα τα οφέλη δημοσιονομικής εξυγίανσης», ανέφερε ακόμα ο κ. Χαρδούβελης, ενώ υπογράμμισε ότι «δεν έχουμε την πολυτέλεια να στέλνουμε λάθος μηνύματα στους πιστωτές της χώρας».
Το σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής
Ο Υπουργός Οικονομικών, ανέφερε ότι τα κέντρα που αφορούν τις μεγάλες επιχειρήσεις και τα μεγάλα εισοδήματα. Δύο μεγάλα κέντρα ελέγχου έχουν διενεργήσει κατά το διάστημα Ιανουαρίου Σεπτεμβρίου του 2014 περισσότερους από 1.400 ελέγχους σε μεγάλες επιχειρήσεις, φυσικά πρόσωπα μεγάλου πλούτου, εμβάσματα και off shore. Έτσι μέσα στο πρώτο επτάμηνο του 2014, βεβαιώθηκαν φόροι ύψους 1,6 δισ. ευρώ. Ωστόσο το θέμα της λίστας Λαγκάρντ ακόμα εκκρεμεί καθώς πλέον όλων των άλλων, η έλλειψη στελεχών καθιστά τον έλεγχο χρονοβόρο.
Επιπρόσθετα, όπως είπε ο υπουργός, κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2014, μέσω των 65 τμημάτων ελέγχου του πανελλαδικού δικτύου των ΔΟΥ, διενεργήθηκαν περίπου 2.500 έλεγχοι οι οποίοι βεβαίωσαν 300 εκατ. ευρώ
Ο υπουργός ανέφερε:
- ότι ήδη προωθείται ισχυρό νομικό και θεσμικό πλαίσιο για τον έλεγχο των ενδο-ομιλικών συναλλαγών, ενός ζητήματος που από καιρό έμενε εκκρεμές με τεράστια απώλεια εσόδων για το Δημόσιο.
- για το μεγάλο πλούτο και τους μεγάλους οφειλέτες συστάθηκαν δύο εξειδικευμένα ελεγκτικά κέντρα: για μεγάλες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα μεγάλου πλούτου, μια μονάδα είσπραξης μεγάλων χρεών καθώς και μια Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων για την αντιμετώπιση της διαφθοράς.
- έχει αυξηθεί κατά 400% ο αριθμός των φορολογικών ελεγκτών, μέσω διαδικασίας εκπαίδευσης και πιστοποίησης των υφιστάμενων εφοριακών υπαλλήλων.
- επιπρόσθετα θα αυξηθούν περαιτέρω 30% εντός του 2015, μέσω νέων προσλήψεων από το ΑΣΕΠ.
- εφαρμόζονται νέοι μέθοδοι ελέγχου (μερικοί έλεγχοι, έμμεσες μέθοδοι), ενώ αξιοποιούνται δεδομένα από λίστες πληροφοριών (π.χ. εμβάσματα, off-shore).
- τέθηκε σε λειτουργία το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα για ελέγχους (ELENXIS), ενώ αναπτύχθηκε Σύστημα Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών (ΣΜΤΛ), για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση περιπτώσεων ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
Παράλληλα, όπως είπε, βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης δράσεις που αφορούν και τομείς πέρα από τα φορολογικά, όπως:
- Το πληροφοριακό σύστημα, με σκοπό την αυτόματη άντληση δεδομένων από τραπεζικούς λογαριασμούς.
- Η ηλεκτρονική διασύνδεση με άλλα Υπουργεία, με σκοπό την άντληση πληροφοριών (π.χ. ασφαλιστικά ταμεία).
- Το ηλεκτρονικό μητρώο σκαφών αναψυχής σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία
- Το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο.
- Η προμήθεια μηχανημάτων x-ray για την ενίσχυση των τελωνειακών ελέγχων.
- Η ενιαία θυρίδα εξαγωγών (single window), με σκοπό την εξυπηρέτηση του εισαγωγικού και εξαγωγικού εμπορίου, μια δράση που μειώνει σημαντικά το χρόνο και τις διαδικασίες που απαιτούνται για την εισαγωγή / εξαγωγή αγαθών και βελτιώνει ακόμη περισσότερο την ανταγωνιστικότητα της χώρας.
Κάλυψη οφειλών του δημοσίου ύψους 800 εκ ευρώ
Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα εκταμιεύονται άμεσα 800 εκατ. ευρώ, προκειμένου να εξοφληθούν οφειλές του ελληνικού Δημοσίου σε ιδιώτες.
Το ποσό αυτό προέρχεται από το περσινό πλεόνασμα και διατίθεται ώστε να εξοφληθούν χρέη που έχουν ασφαλιστικά ταμεία και νοσοκομεία έναντι ιδιωτών προμηθευτών.
Στην απόφαση του κ. Σταϊκούρα ορίζονται οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα εγκρίνονται τα αιτήματα των φορέων και των αρμόδιων υπουργείων που χρωστάνε στην αγορά, με κύρια αυτή της μη σώρευσης νέων οφειλών. Το κάθε αίτημα θα πρέπει να συνοδεύεται από μηνιαίο πλάνο απορρόφησης της έκτακτης χρηματοδότησης.
Στην ίδια απόφαση το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) ξεκαθαρίζει ότι η εξόφληση θα γίνεται με χρονολογική σειρά, από τις παλαιότερες προς τις νεότερες υποχρεώσεις χωρίς να μπορεί κάποιος να «προσπεράσει» τη σειρά. Στον ΕΟΠΥΥ και στους φορείς που ενσωματώθηκαν σε αυτόν, η εξόφληση των υποχρεώσεων θα γίνεται με χρονολογική σειρά για κάθε φορέα ξεχωριστά.
Η προκαθορισμένη σειρά θα μπορεί να ανατρέπεται μόνον στις παρακάτω περιπτώσεις:
- Όταν αφορούν την αντιμετώπιση επιτακτικών και επειγουσών αναγκών.
- Όταν αφορούν οφειλές από παροχή υπηρεσιών Υδρευσης και Αποχέτευσης, Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου.
- Όταν προβλέπονται ποινές και πρόστιμα σε περίπτωση καθυστέρησης, όπως τόκοι υπερημερίας κ.λ.π. ή η παροχή εκπτώσεων.
- Όταν υφίστανται προσφυγές εναντίον των υπηρεσιών που αυξάνουν το κόστος.
Το ΓΛΚ ξεκαθαρίζει ότι δεν θα εξοφληθούν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του 2013 πριν την εξόφληση των υποχρεώσεων του 2012, εκτός εάν υφίστανται κωλύματα νομιμότητας για την εξόφληση κάποιων υποχρεώσεων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr