«Έμαθα ότι δεν θα έφευγαν σήμερα και οι συζητήσεις είναι διαρκείας. Οπότε είπα ας κουβεντιάσουμε με ηρεμία σήμερα» ήταν η «διευκρίνιση» κορυφαίου παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών στο ερώτημα για την αιτία της βραδινής συνάντησης.
Η όλη προσπάθεια έγινε στο φόντο της φημολογίας για κακό συντονισμό μεταξύ ΥΠΟΙΚ και ΥΠΑΝ, μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου Ευάγγελου Βενιζέλου, αλλά και της επίθεσης που εξαπέλυσε νωρίτερα ο Ν. Δένδιας προς την Τρόικα.
Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση, εν όψει κρίσιμων πολιτικών μαχών, επείγεται να έχει μια απτή δέσμευση από την Τρόικα, ότι δε θα αδειάσει την κυβέρνηση στο ζήτημα των δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Θέλει με άλλα λόγια το πράσινο φως ώστε να προχωρήσει σε μια θετική εξαγγελία, που θα βοηθήσει στη διαμόρφωση ενός καλύτερου πολιτικού κλίματος.
«Θα επιταχύνουμε τα θέματα. Η ελληνική πλευρά έχει το δικό της σχέδιο και θα ανακοινωθούν στην ώρα τους» σημείωσε παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών αφήνοντας να εννοηθεί καταβάλλεται έντονη προσπάθεια να βρεθεί λύση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία. «Και αύριο που θα φύγει η τρόικα από την Αθήνα οι συνεννοήσεις θα συνεχίζουν να γίνονται μέσω email και τηλεδιασκέψεων ώστε να βρεθεί το συντομότερο λύση», είπε χαρακτηριστικά «δείχνοντας» ότι μπορεί άμεσα να βρεθεί λύση.
Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο η ελληνική πλευρά έχει το δικό της σχέδιο, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αλλάξει η ρύθμιση όπως την ξέραμε μέχρι σήμερα, δηλαδή να αυξομειωθούν οι δόσεις κατά τη διαπραγμάτευση. «Για ληξιπρόθεσμα ίσως υπάρξουν αλλαγές σε σχέση με αυτά που ξέρουμε. Οποιαδήποτε λύση βρεθεί πρέπει να κουμπώσει» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Βάσει της ελληνικής πρότασης, οι δόσεις για χρέη έως 15.000 ευρώ θα είναι 100 και για οφειλές άνω των 15.000 ευρώ θα ανέρχονται σε 72. Το επιτόκιο θα είναι στο 4,5%, ενώ θα υπάρχει έκπτωση στις προσαυξήσεις ανάλογα με τις δόσεις που θα καταβάλλεται η οφειλή. «Η τρόικα συμβάλλει με σημαντικές θετικές τεχνικές παρατηρήσεις» σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος.
Καυτό θέμα οι μεγάλες επιχειρήσεις
Το μεγάλο ζήτημα, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η διαχείριση των δανείων των μεγάλων επιχειρήσεων. Άλλωστε εκεί κρίνεται το μέλλον του επιχειρηματικού χάρτη της χώρας. «Θέλει να δει με λεπτομέρεια η τρόικα τα χρέη των μεγάλων οφειλετών» ανέφερε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δικαιολογώντας την απόφαση να τεθούν εκτός οι μεγάλοι οφειλέτες από το σχέδιο ρύθμισης.
Μάλιστα κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης ανέφερε ότι θα διευρυνθεί ο αριθμός των επιχειρήσεων που θα μπορούν να υπαχθούν σε αυτή. «Θα υπάρξει διεύρυνση κριτηρίων για να αυξηθεί το ταβάνι των 900.000€ για να υπαχθούν στην ρύθμιση περισσότεροι» είπε.
Ωστόσο, θα τεθούν κριτήρια βάσει των οποίων 1.000 μεγάλες επιχειρήσεις με πολύ μεγάλες οφειλές δεν θα μπορούν να εκμεταλλευτούν τη νέα ρύθμιση. Για τις επιχειρήσεις αυτές θα υπάρξει άλλη ρύθμιση σε δεύτερο χρόνο, ενώ κατέστησε σαφές ότι σε αυτή τη φάση δεν πρόκειται να υπάρξει ρύθμιση που θα αφορά μη επιχειρηματικά δάνεια.
Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης την Κυριακή θα συναντηθεί με την Κριστίν Λαγκάρντ όπου θα συζητήσουν όλα τα ανοικτά ζητήματα που αφορούν το πρόγραμμα της Ελλάδας , ενώ κυβερνητικός παράγοντας δήλωσε ότι θα συζητήσουν και το θέμα του χρέους αφού όπως είπε περιλαμβάνεται στο πακέτο των ανοικτών θεμάτων που έχει η χώρα.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr