Όπως αναφέρουν πληροφορίες, η ανοχή της τρόικας επιτρέπει στην κυβέρνηση να προχωρήσει στη σύνταξη ενός οδικού χάρτη για την οικονομία της επόμενης χρονιάς, που περιλαμβάνει εκτίμηση για ισχυρή ανάπτυξη, αλλά και έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό για πρώτη φορά.
Τα μεγέθη του προσχεδίου παρουσιάστηκαν από το οικονομικό επιτελείο σε σύσκεψη με την τρόικα το Σάββατο και σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, οι δανειστές δεν είπαν «ούτε ναι ούτε όχι στις ελληνικές προβλέψεις».
Βάση για την αισιοδοξία της κυβέρνησης η εκτίμηση, που φαίνεται, ότι και η τρόικα συμμερίζεται, ότι το πρωτογενές πλεόνασμα ξεπερνάει το στόχο, που είχε τεθεί για το 2014. Εκτιμάται ότι θα φτάσει το 2% από 1,5% που ήταν η αρχική πρόβλεψη. Το προσχέδιο θα προβλέπει ακόμη για το 2015, ανάπτυξη 2,9%. Επίσης, το έλλειμμα, το 2015 θα είναι μόλις 0,2% του ΑΕΠ, σύμφωνα με το προσχέδιο, με τον προϋπολογισμό επί της ουσίας να είναι ισοσκελισμένος. Το πρωτογενές πλεόνασμα, προβλέπεται για το 2015 στο 2,9% του ΑΕΠ λίγο χαμηλότερα από την πρόβλεψη του Μνημονίου για πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ.
Πάντως η προσπάθεια για «ψαλίδισμα» του στόχου δεν απέδωσε καθώς η τρόικα φοβούμενη τις φοροελαφρύνσεις αλλά και τη διόγκωση του δημοσιονομικού κενού προέταξε ισχυρές αντιρρήσεις στην όποια δημοσιονομική χαλάρωση.
Έτσι, η κυβέρνηση αναγκαζόμενη να ισορροπήσει ανάμεσα στην κοινωνική πίεση και την πολιτική συγκυρία που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις προτάσσει κάποιες δειλές πρώτες «ανάσες». Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές περιγράφονται, χωρίς να εξειδικεύονται πλήρως, κάτι που θα γίνει στη συνέχεια είτε με νομοθετικές ρυθμίσεις στη Βουλή, είτε με το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού του 2015 το Νοέμβριο.
Μεταξύ άλλων, στο προσχέδιο θα προβλέπεται ψαλίδι 30% στην έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε έως 100 δόσεις, ενώ θα προβλέπεται κονδύλι για σταδιακή μισθολογική αποκατάσταση των ένστολων.
Οι ελαφρύνσεις του Προϋπολογισμού
Επιπλέον, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικοοομικών, νέα μέτρα, δεν υπάρχουν, πρόσθετα ευνοϊκά μέτρα δεν αποκλείεται να ενσωματωθούν στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού, αναλόγως των δημοσιονομικών εξελίξεων, των προβλέψεων για ανάπτυξη και των αποτελεσμάτων στην μάχη κατά της φοροδιαφυγής.
- Ρυθμίσεις για τα Ληξιπρόθεσμα: Για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, έρχεται ρύθμιση με έως 100 δόσεις. Δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών τους σε έως 100 δόσεις θα έχουν όσοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη έως 15.000 ευρώ ενώ για όσους χρωστούν περισσότερα από 15.000 ευρώ, οι δόσεις περιορίζονται σε 72. Πρακτικά, όσοι χρωστούν έως 15.000 ευρώ θα έχουν τη δυνατότητα να ξοφλήσουν τις οφειλές τους έως τους πρώτους μήνες του 2023. Η ελάχιστη μηνιαία δόση θα είναι 50 ευρώ. Επίσης προβλέπεται διαγραφή προσαυξήσεων έως και 90% , αντιστρόφως ανάλογη του πλήθους των δόσεων. Στις 12 δόσεις η διαγραφή προσαυξήσεων είναι 90%, 85% στις 24 δόσεις, 80% στις 36, 75% στις 48, 70% στις 60 , 65% στις 72 και 60% στις 100 δόσεις.
- Αποκατάσταση Ένστολων: Θα προβλέπεται κονδύλι για τη σταδιακή αποκατάσταση των μισθολογικών των ενστόλων, χωρίς πολλές λεπτομέρειες. Οι αυξήσεις στις αποδοχές τους θα αρχίσουν να υλοποιούνται από τον προσεχή Νοέμβριο, η κυβέρνηση κρατά όμως κρατά ακόμα κλειστά τα χαρτιά της για το μέγεθος των αναπροσαρμογών. Οι αυξήσεις σύμφωνα με ορισμένα σενάρια θα καλύπτουν το 40% των απωλειών, ενώ η καταβολή των αναδρομικών θα γίνει σε χρονικό ορίζοντα τριετίας ή πενταετίας.
- Μείωση Έκτακτης Εισφοράς Αλληλεγγύης: Στο Μνημόνιο είχε προβλεφθεί η επέκτασή της έως και το 2016. Έτσι παραμένει αλλά ψαλιδισμένη, αφού σε πρώτη φάση η μείωση είναι 30%. Το δεδομένο προς το παρόν είναι το κούρεμα κατά 30% που σημαίνει ελάφρυνση κατά περίπου 400.000.000€ για όσα φυσικά πρόσωπα έχουν εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ. Σε ετήσια βάση, οι ελαφρύνσεις ξεκινούν από 38 ευρώ για φορολογούμενο με ετήσιο καθαρό εισόδημα 12.500 ευρώ, διευρύνονται σε 51 ευρώ για εισόδημα 17.000 ευρώ, φτάνουν τα 180 ευρώ για ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ και πολλαπλασιάζονται όσο ανεβαίνει το εισοδηματικό κλιμάκιο.
Πάντως στις 15:30 θα υπάρξει συνάντηση των Επικεφαλής της τρόικας με τους υπουργούς Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, Εργασίας Γιάννη Βρούτση και Ανάπτυξης Νίκο Δένδια, με βασικό «μενού» τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια και οι ρυθμίσεις σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr