"Για να επανέλθουμε στα επίπεδα της απασχόλησης έτσι όπως αυτή ήταν πριν την κρίση και κατά συνέπεια να καλυφθούν το 1 εκατ. 300.000 θέσεις εργασίας που έχουν χαθεί τα χρόνια του μνημονίου θα πρέπει να περάσουν 20 χρόνια. Θα μπορούσε, όμως, ο συγκεκριμένος χρόνος να μειωθεί στο μισό -δηλαδή στη δεκαετία- αν επτά κλάδοι της οικονομιας δημιουργούσαν μέσω επενδύσεων νέες θέσεις εργασίας", μας λέει ο Σάββας Ρομπόλης, Καθηγητής Οικονομικών Κοινωνικής Πολιτικής του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίουκαι Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας Γ.Σ.Ε.Ε.-ΑΔΕΔΥ.
Και εξηγεί αυτοί οι επτά κλάδοι είναι ο πρωτογενής τομέας, η φαρμακοβιομηχανία, τα δομικά υλικά-μέταλλα, ο τουρισμός, τα τρόφιμα-ποτά, η ενέργεια και οι υποδομές. "Θεωρώ", υποστηρίζει ο ίδιος, "ότι οι συγκεκριμένοι τομείς μπορούν μέσω στοχευμένων κινήσεων τόσο από την ιδιωτική πρωτοβουλία όσο και από το κράτος να δημιουργήσουν στην χώρα τις προϋποθέσεις για την τόνωση του εργατικού δυναμικού της δημιουργώντας επί της ουσίας θετικό πρόσημο στην απασχόληση".
Ειδικότερα για το 2015 η εκτίμησή του είναι ότι μπορεί να παρατηρηθεί αύξηση της απασχόλησης κατά 1%, όμως όπως λέει αυτή δεν θα είναι πραγματική αλλά τεχνητή, καθώς οι νέες θέσεις εργασίας που εμφανίζονται στηρίζονται στα διάφορα επιδοτούμενα προγράμματα που εξαγγέλοντα κατά καιρούς από τον ΟΑΕΔ. Οπως επισημαίνει οι νέες παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας για την απασχόληση κυριαρχούνται από πολιτικές επιδοτούμενης απασχόλησης και από πολιτικές αύξησης της εκ περιτροπής εργασίας, της μερικής, της προσωρινής και εποχικής απασχόλησης. Σήμερα στην Ελλάδα δύο στους πέντε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα απασχολούνται με τις προαναφερόμενες ευέλικτες μορφές απασχόλησης.
Δέσποινα Καραγιαννοπούλου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr