«Μάλλον γίνεται αποδεκτό το σχέδιο ILO για τις ομαδικές απολύσεις», δήλωσε μετά την συνάντηση κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας. Ωστόσο συζήτηση πάντως για το θέμα αυτό παραμένει ανοιχτή και θα συνεχιστεί μετά το Σαββατοκύριακο, επισημαίνει η ίδια πηγή.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά έθεσε κατά τη συνάντηση το πόρισμα του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, μετά τη σύσκεψη με τους κοινωνικούς εταίρους, στη Γενεύη. Με «όπλο» και τις θέσεις που εξέφρασαν στη Γενεύη οι κοινωνικοί εταίροι, η πλευρά του υπουργείου επέμεινε και την Παρασκευή, ότι δεν υπάρχει θέμα αλλαγής της νομοθεσίας για το ζήτημα του Lock Out, ενώ για τις ομαδικές απολύσεις χαρακτήρισε επαρκές το νέο θεσμικό πλαίσιο, με το οποίο η ευθύνη έχει ανατεθεί στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας.
Όπως μάλιστα δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη, το υπουργείο σκοπεύει να προωθήσει διάταξη με την οποία εφαρμόζεται μεν η απόφαση του ΣτΕ για επαναφορά της μονομερούς προσφυγής στον Οργανισμό Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), δυσχεραίνει όμως η διαδικασία έκδοσης διαιτητικών αποφάσεων με ισχύ συλλογικής σύμβασης. Η τροπολογία βάζει αυστηρότατες προϋποθέσεις στη λήψη απόφασης, ενώ δίνει τη δυνατότητα συνεχών προσφυγών αρχικά εντός του ΟΜΕΔ και στη συνέχεια ακόμη και στη Δικαιοσύνη.
Αναφορικά με το ασφαλιστικό, ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης και την Παρασκευή επανέλαβε την κατηγορηματική του διαβεβαίωση ότι οι συντάξεις είναι απόλυτα διασφαλισμένες.
Είναι προφανές ότι η Ελληνική πλευρά επιδιώκει να κερδίσει χρόνο, μέσα από την εφαρμογή του νόμου 3863 του 2015 που θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου 2015. Το ασφαλιστικό είναι μια βραδυφλεγής βόμβα που μπορεί να δημιουργεί σοβαρό πολιτικό κόστος, ωστόσο δεν μπορεί να περιμένει…
Πάντως ο υπουργός Εργασίας την Πέμπτη κατέθεσε στην τρόικα την έκθεση του ΚΕΠΕ, που περιλαμβάνει εναλλακτικές προτάσεις για τις ενοποιήσεις ταμείων, τη λειτουργική ενοποίηση διαδικασιών και διάφορες παραμετρικές αλλαγές, όπως η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, χωρίς να θίγονται «θεμελιωμένα» δικαιώματα και η αύξηση της 15ετίας σε 20ετία.
Σύμφωνα με το υπουργείο μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι αναλογιστικές μελέτες για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων, οι οποίες μάλιστα όπως ανέφερε στη Βουλή κατά τη συζήτηση σχετικής ερώτησης δεν περιλαμβάνουν κατά ανάγκη δυσάρεστα στοιχεία. Ανέφερε, ακόμα, ότι έως τον Νοέμβριο του 2015 θα έχουν ελεγχθεί 339 ετήσιες χρήσεις 93 ασφαλιστικών φορέων, ώστε να αποτυπωθεί πλήρως η εικόνα των οικονομικών των ταμείων.
Να σημειωθεί οι δανειστές εκφράζουν επιφυλάξεις γα τις εκτιμήσεις αυτές και επισείουν το ότι τα ταμεία δεν εφαρμόζουν ακόμα τα διεθνή λογιστικά πρότυπα. Μάλιστα κάποια, σημειώνουν, ότι δεν έχουν κλείσει ισολογισμούς από το 1987, κάτι που σύμφωνα με το υπουργείο θα «θεραπευθεί» εντός των επόμενων εβδομάδων με καταγραφή απαιτήσεων και υποχρεώσεων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr