«Τα πρόστιμα δεν πρέπει να είναι εξοντωτικά. Αλλά πρέπει να δημιουργηθεί φορολογική συνείδηση. Σε δύσκολες εποχές καλό είναι να υπάρχουν μικρά πρόστιμα για να υπάρχει και είσπραξη και δυνατότητα από τον φορολογούμενο να τα πληρώσει». Με αυτές τις αρχές επιδιώκει σύμφωνα με πληροφορίες να κινηθεί η ΓΓΔΕ εν όψει της μεγάλης προσπάθειας να εισπραχθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Γνωρίζουν άλλωστε καλά στη Γραμματεία ότι δύσκολα θα εισπράξουν το μεγάλο μερίδιο των ποσών. «Από 70δις€ ληξιπρόθεσμων μία πρώτη μελέτη δείχνει ότι περίπου το 20% είναι εισπράξιμο και τα άλλα ανεπίδεκτα (δηλαδή περίπου 14-15δις€)» αναφέρουν πηγές της ΓΓΔΕ καταγράφοντας την σκληρή πραγματικότητα. Το μεγάλο θέμα είναι ότι το μεγάλο ποσοστό αυτών των χρεών δημιουργήθηκε λόγω της άφρονας πολιτικής φόρων και προστίμων τα τελευταία χρόνια.
Ακόμα και η κα Αικ. Σαββαΐδου φέρεται να θεωρεί εξοντωτικό το πρόστιμο για παρακρατούμενους φόρους (ΦΠΑ), που είναι το διπλάσιο. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, εξετάζεται αλλαγή στο ποινολόγιο της εφορία, με στόχο τον εξορθολογισμό των προστίμων. Θεωρούν μάλιστα ότι και όποτε εφαρμόστηκαν στο παρελθόν δρακόντεια πρόστιμα, το μόνο που πέτυχαν ήταν μόνο να αυξάνονται τα ανείσπρακτα χρέη.
Σημειώνεται ότι η νομοθεσία ορίζει ότι στην περίπτωση ληξιπρόθεσμης οφειλής επιβάλλεται μηνιαία προσαύξηση 0,70% αλλά και πρόστιμα 10% με την παρέλευση δύο μηνών από την προβλεπόμενη ημερομηνία πληρωμής, 20% στο χρόνο και 30% μετά από δύο χρόνια.
Ακόμα αυστηρότερη είναι η ισχύουσα νομοθεσία στην περίπτωση μη έγκαιρης εξόφλησης παρακρατούμενων φόρων. Την επομένη της ημερομηνίας πληρωμής του φόρου, επιβάλλεται πρόστιμο στο ύψος του φόρου που δεν αποδόθηκε.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr