Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες το σχέδιο θα προβλέπει ένα «τυποποιημένο σύστημα» ρύθμισης των οφειλών των μικρών επιχειρήσεων - όσων δηλαδή διαθέτουν λιγότερους από 9 εργαζομένους και έχουν ετήσιες πωλήσεις μικρότερες των 900.000 ευρώ.
Σύμφωνα, με πληροφορίες, η ρύθμιση θα αφορά «κούρεμα» προστίμων και προσαυξήσεων, και τακτοποίηση κόκκινων δανείων επιχειρήσεων, με περισσότερες δόσεις, μείωση επιτοκίου και περίοδο χάριτος για δύο χρόνια.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των επιχειρήσεων ανέρχονται στα 40δις€. Το ενδιαφέρον είναι ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΥΠΑΝ οι όποιες διευκολύνσεις από την πλευρά των τραπεζών, δεν θα φέρουν ζημιές στους ισολογισμούς τους και δεν θα θιγεί η κεφαλαιακή τους επάρκεια. Κι αυτό γιατί θα δοθούν «εκπτώσεις φόρου στις τράπεζες σε βάθος χρόνου». Σε ερώτηση εάν χρησιμοποιηθούν κεφάλαια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), για την διευθέτηση των κόκκινων δανείων, η απάντηση ήταν ότι «δεν προβλέπεται λάβουμε χρήματα από το ΤΧΣ».
Η ρύθμιση των κόκκινων δανείων των επιχειρήσεων, αφορά περίπου 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και περίπου 10.000 μεγάλες, ενώ όπως είπε ο ίδιος αξιωματούχος «η ρύθμιση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα είναι οριζόντια, ενώ για τις μεγάλες θα είναι εξατομικευμένη και με την «αυτονόητη» υποχρέωση των μετόχων να εισφέρουν στην σωτηρία της επιχειρήσεις»
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Βήμα, αν ένας ενδιαφερόμενος συμφωνήσει με τους πιστωτές να του «κουρέψουν» οφειλές 50.000 ευρώ, τότε θα απευθύνεται στο Δημόσιο και αν το ύψος των προσαυξήσεων και των προστίμων που του έχουν επιβληθεί είναι π.χ. 50.000 ευρώ, τότε και αυτό το ποσό θα «κουρεύεται». Εν συνεχεία εφόσον οφείλει και στο ΙΚΑ ένα αντίστοιχο ποσό - προσαυξήσεων και προστίμων - και αυτό θα «κουρεύεται». Αν όμως ο ίδιος επιχειρηματίας οφείλει στο Δημόσιο προσαυξήσεις 30.000 ευρώ και στο ΙΚΑ άλλες 20.000, αλλά η τράπεζα του έχει «κουρέψει» 50.000, τότε θα του «κουρευτούν» μόνο τα ποσά των προσαυξήσεων που είναι 30.000 και 20.000 αντίστοιχα. Μπορεί επίσης οι πιστώτριες τράπεζες να μη συμφωνήσουν όλες να κάνουν ρύθμιση στην εν λόγω επιχείρηση και να δεχθεί μόνο ο επιχειρηματίας θα προχωρήσει στην παραπάνω διαδικασία κανονικά με βάση το ποσό που του «κούρεψε» η μία τράπεζα.
Γ.Α.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr