Όπως ανέφερε κορυφαία πηγή του οικονομικού επιτελείου, «συζητήθηκαν και θέματα στρατηγικής σημασίας όπως η επόμενη μέρα, το πως θα στηθεί η έξοδος από το μνημόνιο. Έχουν τις δικές τους απόψεις. Βάζουν κάποια θέματα στο τραπέζι. Πρέπει με το κλείσιμο της αξιολόγησης να έχει κλείσει και αυτό. Η διευθέτηση του χρέους θα ανοίξει με το κλείσιμο της αξιολόγησης. Όμως για να κλείσει η αξιολόγηση θέλουν να ξέρουν τι θα γίνει μετά. Κάνουμε αρχικές συζητήσεις».
Το ενδιαφέρον είναι ότι δεν διευκρινίστηκε το πώς θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση της χώρας, ούτε εάν κάποιο από τα μέλη της τρόικας πρότεινε νέα χρηματοδότηση, κάτι που απορρίπτει παγίως η ελληνική πλευρά.
Ωστόσο η ανώτατη πηγή ξεκαθάρισε ότι παρά την έναρξη απεμπλοκής από το μνημόνιο ο έλεγχος θα είναι ενεργός όπως άλλωστε επιτάσσουν και τα νέα ευρωπαϊκά δεδομένα με το αναθεωρημένο σύμφωνο σταθερότητας. «Εννοείται ότι ο έλεγχος της τρόικας δεν θα είναι ακριβώς ο ίδιος» είπε η ίδια πηγή.
Στην πρώτη αυτή σύσκεψη μετείχαν εκτός του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, ο Αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου και οι Επικεφαλής της Τρόικας.
Στο προσχέδιο προϋπολογισμού ο οδικός χάρτης για το πλεόνασμα
Πάντως στην πρώτη μέρα των συναντήσεων της κυβέρνησης με την τρόικα (Χαρδούβέλη, Βορίδης) η διαμόρφωση του προσχεδίου του προϋπολογισμού βρέθηκε στο επίκεντρο. Για την Κυβέρνηση παραμένουν ως στόχος οι φοροελαφρύνσεις, αλλά παραπέμπονται σε… εύθετο χρόνο. Ερωτηθέν το κορυφαίο στέλεχος σχετικά, υποστήριξε ότι «οι φοροελαφρύνσεις θα γίνουν. Είναι στρατηγικό θέμα για την κυβέρνηση. Το ερώτημα είναι πότε και με ποιο τρόπο».
Στο μεταξύ στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή την προσεχή Δευτέρα, θα υπάρχει γραπτό κείμενο για το πώς θα επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα και «σίγουρα αυτά που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ». Οι κωδικοί θα συγκεκριμενοποιηθούν με το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού. Για την εκτέλεση του προϋπολογισμού 2014, τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι είναι εφικτή η υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα και εάν αυτή οφείλεται σε μη επαναλαμβανόμενες αιτίες, τότε θα «βοηθήσει» και τον νέο προϋπολογισμό. Για τα προαπαιτούμενα, εκτιμάται ότι με βάση τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου, έχει υλοποιηθεί περίπου το 65% από το σύνολό τους.
«Το κλίμα ήταν πάρα πολύ καλό φάνηκαν ανοιχτοί σε πολλά θέματα» ήταν η επωδός που αναφέρουν στο υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να διαμορφωθεί καλό κλίμα συνολικά. Μάλιστα υψηλά ιστάμενη πηγή του υπουργείου δεν έκρυψε τη δυσφορία του για κάποιες διαρροές. «Τα διαβάζουν οι τροϊκανοί και λένε έχετε ξεσαλώσει»...είπε με νόημα.
Στόχος η έξοδος στις αγορές
Στο φόντο αυτών των εξελίξεων η κυβέρνηση προσπαθεί να διευρύνει τη γκάμα αγοραστών των Ελληνικών ομολόγων, ώστε να αποκτήσει περισσότερο βάθος η αγορά που σήμερα παραμένει ρηχή. Στόχευση μάλιστα είναι να κατευθυνθούν οι κινήσεις αγοραπωλησιών στην ΗΔΑΤ από το Trading. « Δεν μας ανησυχούν οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου. Όταν είναι ρηχές οι αγορές (μικρός τζίρος) εύκολα οι τιμές ανεβαίνουν. Ενα fund ήθελε να μειώσει τη θέση του στην Ελλάδα. Ο στόχος είναι να φέρουμε κι άλλους αγοραστές του ελληνικού χρέους» ανέφερε χαρακτηριστικά ανώτατη πηγή του υπουργείου. Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η εκτίναξη τοy spread γίνeται λόγω λήξης τριμήνου και αντίσοιχης κίνηση ισοστάθμισης ρίσκου (derisking).
Την Τετάρτη στις 11.30 συναντά την τριμερή ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Νίκος Δένδιας και στις 15.00 ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Την Πέμπτη ακολουθεί νέο ραντεβού της τρόικας με τον Γκίκα Χαρδούβελη αλλά και με τον υπουργό Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση.
Στην Αθήνα μεταβαίνει επίσης, την Παρασκευή ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, ο οποίος θα έχει ανεπίσημο γεύμα εργασίας με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
"Ευπρόσδεκτος ο Λαζαρίδης στο Υπ. Οικονομικών"
Αναφορικά με την παρουσία του κ. Λαζαρίδη στο ραντεβού της Τρίτης, κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου ανέφερε: «Ο κ. Λαζαρίδης ήταν σήμερα παρών επειδή είναι γνώστης των αριθμών, έχει βοηθήσει στην κατάρτιση του Προϋπολογισμού. Δεν χρειάστηκε να μιλήσει και δεν μίλησε, αλλά είναι ευπρόσδεκτη η παρουσία όλων των συμβούλων του Πρωθυπουργού σε μια διαπραγμάτευση. Αυτό είναι εκ των ων ουκ άνευ».
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr