Αυτό σημείωσε καλά πληροφορημένη πηγή του υπουργείου Ανάπτυξης μετά από τη δίωρη σύσκεψη που είχαν για το θέμα οι υπουργοί Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου και Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας. Η πρωινή σύσκεψη στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της προετοιμασίας της ελληνικής πλευράς για την επικείμενη συνάντηση που θα έχει με την τρόικα η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης το πρωί της Τετάρτης.
Όπως σημείωσε η ίδια πηγή από την τρόικα δεν έχει διατυπωθεί ρητή αντίρρηση στο προσχέδιο που τους έχει αποστείλει η ελληνική πλευρά. Ωστόσο περιμένει από την ελληνική πλευρά στοιχεία για τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή η ρύθμιση στα δημόσια οικονομικά. Τα συγκεκριμένα στοιχεία τα αναμένει και το υπουργείο Ανάπτυξης από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για να δει τι συνέπειες θα έχει.
Η ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης αφορά:
- 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η πλειονότητα των οποίων θεωρούνται βιώσιμες από το υπουργείο Ανάπτυξης
- 10.000 μεγάλες επιχειρήσεις. Η ρύθμιση σε αυτή την περίπτωση θα προβλέπει εξατομικευμένη αντιμετώπιση του χρέους
- Η διάρκεια του νόμου θα είναι διετής
- Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης η ρύθμιση για τα μη εξυπηρετούμενα κόκκινα δάνεια δεν θα επηρεάσει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών
- Αντιθέτως οι τράπεζες θα έχουν όφελος από φορολογικές εκπτώσεις στο μέλλον, ενώ κεφάλαια ύψους 20-22 δις. ευρώ που αφορούν προβλέψεις από τα κόκκινα δάνεια εκτιμάται ότι θα απελευθερωθούν.
- Η ρύθμιση θα περιλαμβάνει διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων.
- Εκτιμάται ότι από το σύνολο των επιχειρήσεων που αυτή τη στιγμή δεν εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους, αν το 18% αυτών μπει στη ρύθμιση και αρχίσει και πληρώνει αυτό θα είναι καθαρό κέρδος για το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία
- Θα υπάρχει αντιστοίχιση της διαγραφής των προσαυξήσεων και των προστίμων σε τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και δημόσιο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr