Σημειώνεται ότι το πρώτο ραντεβού με το υπουργείο Οικονομικών είναι για την ερχόμενη εβδομάδα στις 30/9. Ωστόσο άγνωστο παραμένει εάν θα έλθει σε αυτή τη φάση ο Πόλ Τόμσεν, καθώς πλέον είναι διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ. Η εκτίμηση είναι ότι ο κ. Τόμσεν θα έλθει αργότερα το φθινόπωρο. Στη θέση του, πλέον είναι ο Ρίσι Γκογιάλ ο οποίος ήταν παρών καις το Παρίσι.
Το μεγάλο πάντως ζήτημα για την κυβέρνηση είναι ότι λόγω της σε… δόσεις αξιολόγησης, αναμένεται να διαμορφωθεί για μεγάλο διάστημα ένα «τρομολαγνικό κλίμα» που θα κρατήσει για πολύ. Το κλίμα αυτό που παραπέμπει σε σήριαλ «ισοπεδώνει την αγορά» και αναμένεται να δημιουργήσει ζήτημα στις ΜμΕ. Η ζήτηση αναμένεται να κατακρημνιστεί καθώς παράλληλα οι πολίτες καλούνται από τώρα και μέχρι τα Χριστούγεννα να καταβάλλουν ποσά των φόρων εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, τελών κυκλοφορίας κλπ, που συνολικά στο β΄ εξάμηνο ανέρχονται στα 10 δισεκ.
Εισηγήσεις για αναβολή
Είναι ενδεικτικό ότι ο Βασίλης Κροκίδης πρόεδρος της ΕΣΕΕ έχει ήδη αναδείξει το θέμα στη συνέντευξη τύπου της Δευτέρας. Επίσης, το όλο ζήτημα της προβληματικής κατάστασης που επικρατεί στην αγορά είχε τεθεί υπ’ όψιν και στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με εισήγηση ακόμη και για μια μικρή αναβολή έλευσης της τρόικας με αφορμή και τη σύνοδο του ΔΝΤ και τη συνεδρίαση του eurogroup.
Ήδη οι πρώτες διαρροές από τις επισκέψεις των κλιμακίων στα υπουργεία παραπέμπουν σε μια δύσκολη εκκίνηση. Τα καμπανάκια για τις δαπάνες για μισθούς, Υγεία, Παιδεία, ασφαλιστικά ταμεία και ΟΤΑ και συντάξεις ήδη κτύπησαν στο ΓΛΚ και στο υπ. Εργασίας όπου βρέθηκαν την Πέμπτη. Είναι ενδεικτικό ότι και πάλι τίθεται το θέμα να καταργηθεί ο φραγμός της «υπερβάλλουσας μείωσης» στο δημόσιο και να μειωθούν ακόμα περισσότερο από 1.1.2015 οι μισθοί σε όσους... υπαλλήλους είχαν προσωρινά «παγώσει» (επειδή είχαν περικοπεί υπερβολικά).
Η αίσθηση, πάντως, είναι ότι ήδη ετοιμάζεται μια «σκληρή ατζέντα» είτε λόγω εμμονών, είτε για λόγους «παζαριού» καθώς μέσα στο φθινόπωρο όλα θα τεθούν επί τάπητος.
Σε πρώτη φάση πάντως οι δανειστές άρχισαν να θέτουν ζητήματα για τον προϋπολογισμό του 2015. Οι ίδιοι εμμένουν ότι θα πρέπει να τηρηθούν τα συμπεφωνημένα μια και διαφορετικά θα υπάρξει μεγαλύτερο δημοσιονομικό κενό, όπου το χάσμα στην εκτίμηση παραμένει μεταξύ Ελληνικής πλευράς και της τρόικας.
Τα όπλα της κυβέρνησης
Απ΄ ότι φαίνεται πάντως η κυβέρνηση θα εμμείνει στη χαλάρωση των στόχων του πλεονάσματος. Σημειώνεται ότι το οικονομικό επιτελείο επιμένει σε πλεόνασμα περίπου 2,5% του ΑΕΠ αντί του 3% που λέει το μνημόνιο.
Αυτό σημαίνει ότι η Αθήνα για να υποστηρίξει την ανάγκη φοροελαφρύνσεων θα στηριχτεί στο γεγονός ότι πλέον η οικονομία μπαίνει σε φάση διόγκωσης, η εικόνα στις τράπεζες είναι καλύτερη λόγω επιστροφής καταθέσεων και ενδεχόμενων ήπιων stress test. Επίσης η πιθανή αύξηση των δόσεων για ληξιπρόθεσμα μπορεί να φέρει ρευστότητα στο ταμείο, ενώ η αντιμετώπιση φαινομένων φοροδιαφυγής μέσω του στρατηγικού σχεδίου που εκπονείται μπορεί να στείλει ένα θετικό μήνυμα στις αγορές.
Όπλο αποτελεί το γεγονός ότι και πέρυσι η εκτιμήσεις της τρόικας δεν επαληθεύτηκαν αντίθετα με αυτές της ελληνικής πλευράς. Επίσης σύμμαχος στην προσπάθεια μερικής χαλάρωσης του Γκίκα Χαρδούβελη είναι η εικόνα ανθρωπιστικής κρίσης που παρουσίασε την Πέμπτη το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.
Αγωνία για το εμπειρικό έλλειμμα
Αντίθετα εν όψει νέων εκδόσεων ομολόγων προβληματισμός επικρατεί από τη διόγκωση του εμπορικού ελλείμματος το επτάμηνο. Το έλλειµµα του εµπορικού ισοζυγίου κατά το χρονικό διάστηµα Ιανουαρίου-Ιουλίου 2014 ανήλθε σε 12.408,6 εκατ. ευρώ (16.797,3 εκατ. δολάρια) έναντι 11.146,8 εκατ. ευρώ (14.475,5 εκατ. δολάρια) κατά την ίδια περίοδο του έτους 2013, παρουσιάζοντας αύξηση, σε ευρώ, 11,3%. Η αντίστοιχη µεταβολή χωρίς τα πετρελαιοειδή εμφάνισε αύξηση κατά 1.835,0 εκατ. ευρώ, δηλαδή 23,9%. Αυτό δείχνει ότι το πρόβλημα των διπλών ελλειμμάτων (προϋπολογισμού – εμπορικό) δεν έχει απομακρυνθεί. Στο υπουργείο Οικονομικών προβληματίζονται για το τι μέλλει γενέσθαι εάν λόγω αύξησης της διόγκωσης της οικονομίας αυξηθεί η ζήτηση (ειδικά για κεφαλαιουχικά αγαθά) και διοχευτευθεί αποκλειστικά στις εισαγωγές λόγω και της διάλυσης της παραγωγικής βάσης της χώρας. Έτσι και πάλι τίθεται επιτακτικά το ερώτημα προς τι το μνημόνιο όταν ούτε το παραγωγικό μοντέλο άλλαξε ούτε η δομική ανταγωνιστικότητα της χώρας βελτιώθηκε… Τα νεώτερα με την αξιολόγηση…
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr