- Η ισχυροποίηση των εποπτικών κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών στο πλαίσιο της τρέχουσας αξιολόγησης από την ΕΚΤ
- Η δυνατότητα να συνεχίσουν να λειτουργούν ισότιμα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό.
Η εξέλιξη αυτή βοηθάει στη διατήρηση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος με πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία.
- Πρώτον, καθιστά τις ελληνικές τράπεζες πιο ελκυστικούς επενδυτικούς στόχους, προσαυξάνοντας δυνητικά και το ενδεχόμενο τίμημα πώλησης για τα ποσοστά που διατηρεί το ελληνικό Δημόσιο, που αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο μέτοχο και στις 4 συστημικές τράπεζες.
- Δεύτερον και κυριότερο, μειώνει την πιθανότητα ενεργοποίησης των περίπου 11,4 δισ. ευρώ αποθεματικών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
«Αν, όμως, δεν αναγνωριστεί ο αναβαλλόμενος φόρος, αυτό μπορεί να συνεπάγεται ενδεχομένως μερική χρήση του αποθέματος του ΤΧΣ. Και είναι κάτι που ασφαλώς δεν επιθυμούμε.
Η δέσμευση αυτή δεν παρέχεται δωρεάν από το Δημόσιο. Οι τράπεζες θα υποχρεωθούν να αποδώσουν δωρεάν μετοχές αντίστοιχης αξίας προς το Δημόσιο. Με την υπερψήφιση της παρούσας τροπολογίας θα έχουμε περισσότερες δυνατότητες επίλυσης του προβλήματος των κόκκινων δανείων και παροχής ρευστότητας στην πραγματική οικονομία" τόνισε ο υπουργός.
Σήμερα, όπως έχει διαμορφωθεί, το συνολικό ποσό της αναβαλλόμενης φορολογίας – που είναι περίπου 10 δισ.- προσμετράται κανονικά στο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών.
Κατά το υπ. Οικονομικών στην ακραία περίπτωση που για τα επόμενα 30 χρόνια οι τράπεζες δεν εμφανίσουν κέρδη, το Δημόσιο θα καταβάλει το ποσό που αντιστοιχεί στον αναβαλλόμενο φόρο.Η δέσμευση αυτή δεν παρέχεται δωρεάν από το Δημόσιο. Οι τράπεζες θα υποχρεωθούν να αποδώσουν δωρεάν μετοχές αντίστοιχης αξίας προς το Δημόσιο.
"Σε κάθε περίπτωση είναι δέσμευση καθαρά θεωρητικού περιεχομένου, δεδομένου ότι είναι πρακτικά αδύνατο να λειτουργεί το τραπεζικό σύστημα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς κέρδη» εκτιμά ο Γκίκας Χαρδούβελης.
Γ.Α.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr