Το υψηλό επιτόκιο το οποίο πληρώνουν οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις για επιδότηση ενήμερων δανείων από κονδύλια των διαρθρωτικών ταμείων και οι σημαντικές εγγυήσεις (50%) στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων από κονδύλια επίσης των διαρθρωτικών ταμείων, βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης του Υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Δένδια με τον Horst Reichenbach με θέμα την ενίσχυση της ρευστότητας των ελληνικών επιχειρήσεων μέσω του τραπεζικού συστήματος.
Όπως είπε ο κ. Δένδιας το επιτόκιο το οποίο πληρώνουν οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι υψηλότερο από αυτό που πληρώνουν οι Ευρωπαίοι ανταγωνιστές τους και ότι αν αυτό δεν διορθωθεί, οι επιχειρήσεις αυτές θα αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης.
Ανέφερε ότι έχει κατατεθεί πρόταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την αλλαγή του σχετικού κανονισμού και έχει καταρχήν επιτευχθεί η σύμφωνη γνώμη του Γερμανού Υπουργού κ. Σόιμπλε, του Αντικαγκελάριου κ. Γκάμπριελ, του Γάλλου Υπουργού κ. Σαπέν, του νέου Επιτρόπου κ. Μοσχοβισί και του επικεφαλής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο κ. Βέμπερ και όπως τόνισε είναι πολύ σημαντικό να συνδράμει και ο κ. Reichenbach.
Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ο Υπουργός Ανάπτυξης υπενθύμισε ότι η συμφωνία να καταβάλει η Ελλάδα ως ασφάλεια μέσω των διαθρωτικών ταμείων το μισό ποσό από αυτό που διατίθεται προς τις τράπεζες για ρευστότητα στις επιχειρήσεις, θα πρέπει να αλλάξει διότι η σύμβαση έγινε στην αρχή της κρίσης και όταν η χώρα ήταν σε καθεστώς πτώχευσης, κάτι που δεν συντρέχει τώρα πια.
«Δουλεύοντας μαζί προς αυτή την κατεύθυνση, θα μπορέσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και η Ελλάδα να ξεπεράσουν αυτό το πρόβλημα», δήλωσε από την πλευρά του για το θέμα του επιτοκίου ο κ. Reichenbach, ο οποίος προσέθεσε ότι δεν είναι ικανοποιημένος με τον τρόπο που είχε συναχθεί η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στο παρελθόν, σημειώνοντας ότι τώρα πλέον το περιβάλλον είναι πολύ καλύτερο και μπορεί να γίνει μια πολύ καλύτερη επαναδιαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων χωρίς να υπάρχουν επιπλέον εξασφαλίσεις.
Σημειώνεται ότι όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας η Ελλάδα ζητεί να αλλάξει η σχέση του ένα προς δύο μεταξύ εγγυήσεων και ρευστότητας . «Εάν πάρουμε 400 θα πρέπει να δεσμεύσουμε άλλα 200 από τα διαρθρωτικά ταμεία» είπε ο υπουργός υπογραμμίζοντας ότι το αίτημά του είναι να μη δεσμεύονται επιπλέον ρευστότητα για collaterals.
Ως παράδειγμα ανέφερε ότι τα χρήματα που χρειάζονται για επιδότηση επιτοκίου πάνω από ένα χρόνο των ενήμερων δανείων, είναι αυτά τα χρήματα που μπορεί η χώρα να γλιτώσει εάν αλλάξει η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Τέλος ο Νίκος Δενδιας δήλωσε ότι συζήτησε με τον Χόρτστ Ράϊχενμπαχ για τη συνεργασία με την EBRD, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη, προβλέποντας ότι τον επόμενο μήνα θα έχουν δώσει αποτελέσματα οι συζητήσεις για τη μεταφορά ρευστότητας στην ελληνική οικονομία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr