Δυτικοί ερευνητές έχουν προσπαθήσει να εντοπίσουν τις χρηματοδοτικές ροές των τραπεζικών λογαριασμών στον Κόλπο και να εντοπίσουν τους δωρητές τους καθώς είναι κοινή εκτίμηση ότι οι κλοπές και οι λεηλασίες δεν φτάνουν και βεβαίως δεν αρκούν οι φορολογίες που επιβάλλουν στα καταστήματα λιανικής και κατανάλωσης ενέργειας, ηλεκτρισμού και νερού στις περιοχές που ελέγχουν. Άλλωστε η οικονομική αυτοτέλεια του ISIS φαίνεται ότι είναι στρατηγική επιλογή των τζιχαντιστών.
Οι ειδικοί λένε εστιάζουν εσχάτως στο πολυετές λαθρεμπόριο πετρελαίου που θα μπορούσε ως δίκτυο να τους έχει τροφοδοτήσει με τα απαραίτητα κεφάλαια. Το συγκεκριμένο παράπλευρο λαθρεμπορικό δικτύου, εντοπίζεται στο βόρειο Ιράκ, τη βορειοανατολική Συρία, στη νότια Τουρκία και μέρος του Ιράν.
Σύμφωνα με αναλύσεις, το Ισλαμικό Κράτος ελέγχει σήμερα έξι από τις 10 πετρελαιοπηγές της Συρίας, συμπεριλαμβανομένης της Omar, και τουλάχιστον τέσσερα μικρά πεδία στο Ιράκ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στο Ajeel και Hamreen.
Το λαθρεμπόριο πετρελαίου έχει βαθιές ρίζες στην περιοχή. Μετά την επιβολή των ενεργειακών κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ τη δεκαετία του 1990, ακμάζει ένα ισχυρό δίκτυο των λαθρεμπόρων.
Εκατοντάδες επιχειρηματίες εμφανίστηκαν, να κάνουν αγοραπωλησίες σε μικρότερες τιμές Πολλοί από αυτούς έχουν πλουτίσει και είναι ισχυροί και διασυνδεδεμένοι με κατεστημένα συμφέροντα και πολιτικούς δεσμούς.
Εμπειρογνώμονες σε θέματα ενέργειας λένε ότι το Isis μπορεί να ξεπλένει έως και 80.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων μέσω αυτής της αγοράς. Το πετρέλαιο αυτό ακολουθεί διαδρομές μέσα από απάτητα μέρη και βουνά ή ακόμα και νόμιμες διαβάσεις όπως στο Reyhanli, στο Zakho ή και το Penjwan για κατανάλωση στην Τουρκία, το Ιράν και την Ιορδανία.
Η εκτίμηση ότι Κούρδοι που ελέγχουν τέτοια λαθρεμπορικά δίκτυα του Ιράκ , μέσω και των τοπικών διυλιστηρίων που ελέγχουν, τροφοδοτούν το ISIS είναι ισχυρή.
Διεθνείς αξιωματούχοι δέχονται ότι το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων του Isis προέρχονται από το Ιράκ και η Συρία.
Όπως έχει δηλώσει ο Κέρι, "αντλούν πετρέλαιο και το πωλούν για να χρηματοδοτήσουν τις βάναυσες τακτικές τους, μαζί με απαγωγές, κλοπές, εκβιασμούς και την εξωτερική υποστήριξη".
Το σίγουρο είναι ότι η περιοριστική πολιτική τα Βαγδάτης στους Κούρδους και εν γένει οι πολιτικές διαίρεσης του Ιράκ, ωφελούν το ISIS.
Ένας Τούρκος αξιωματούχος είπε πρόσφατα ότι οι κατασχέσεις λαθραίων καυσίμων έχουν αυξηθεί τους πρώτους 6 μήνες του 2014 από 35.260 τόνους το 2011 σε περισσότερους από 50.000 τόνους, γεγονός που υποδηλώνει μια έκρηξη στον τομέα του λαθρεμπορίου.
Οι αναλυτές πιστεύουν ότι αν και το πετρέλαιο αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη ενιαία ροή εσόδων για το Isis, εντούτοις η αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου δεν θα τους επηρεάσει βραχυπρόθεσμα διότι έχουν πολλά μετρητά για να συντηρήσουν την πολεμική μηχανή τους για δυο χρόνια.
Οι κυβερνήσεις της Τουρκίας και του Ιρακινού Κουρδιστάν έχουν ανακοινώσει νέες προσπάθειες αποτροπής του λαθρεμπορίου. Οι τιμές του αργού στη Συρία έχουν αυξηθεί από $ 25 έως $ 41, γεγονός που υποδηλώνει μείωση της παραγωγής μετά από τον έλεγχο της κατάστασης από την Τουρκία στα σύνορα.
Σε περίπτωση ωστόσο που η κυβέρνηση της Βαγδάτης παρατείνει την ήδη μεγάλη καθυστέρηση των πληρωμών του προϋπολογισμού στο Κουρδιστάν, θα δημιουργηθούν ακόμη περισσότερα κίνητρα για τους Κούρδους για τη μαύρη αγορά.
Άλλωστε το Isis προσπαθεί να διακινήσει τα προϊόντα πετρελαίου όσο πιο κοντά στον τελικό χρήστη για να εισπράξει περισσότερα κέρδη.
Βασίλης Βασιλόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr