Στην ίδια εκδήλωση ο πρόεδρος της ΕΤΕπ, Βέρνερ Χόγιερ, εξέφρασε τη δέσμευση της τράπεζας για συνέχιση της στήριξης της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
Ο κ. Χαρδούβελης υπογράμμισε στην ομιλία του ότι οι επενδύσεις αποτελούν τη λέξη- κλειδί για την Ελλάδα και η ΕΤΕπ θα παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτές, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη σταδιακή επιστροφή της χώρας στις αγορές. Τόνισε, ακόμη, ότι η δημοσιονομική προσαρμογή δεν μπορεί να έχει διάρκεια χωρίς μεγάλες επενδυτικές πρωτοβουλίες που θα αυξήσουν τα εισοδήματα, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα επιβεβαιώσουν ότι οι θυσίες των πολιτών πιάνουν τόπο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, οι επενδύσεις από την έναρξη της κρίσης έχουν μειωθεί κατά 50% στη χώρα (20% στην Ευρώπη), εξαιτίας κυρίως της μεγάλης μείωσης των επενδύσεων σε κατοικίες. Ο υπουργός τόνισε, ωστόσο, ότι οι επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό σταθεροποιούνται, γεγονός που αποτελεί καλό πρόδρομο δείκτη.
Ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχ. Χρυσοχοΐδης, επισήμανε ότι η επανεκκίνηση των αυτοκινητοδρόμων επιτεύχθηκε, ήδη όπως είπε 10.000 πολίτες εργάζονται στα εργοτάξια, ενώ έχει αυξηθεί η παραγωγή τσιμέντου και αδρανών υλικών. Ζήτησε, επίσης, τη χρηματοδοτική συνδρομή της ΕΤΕπ σε νέα έργα όπως η επέκταση του μετρό της Αθήνας, το αεροδρόμιο στο Καστέλλι (Κρήτη) καθώς και σιδηροδρομικά έργα.
Δάνεια από την ΕΤΕπ για τη διασύνδεση του συνόλου των νησιών με το ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτροδότησης και την εγκατάσταση "έξυπνων" μετρητών σε όλους τους καταναλωτές ως το 2030, ζήτησε εξάλλου ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Μανιάτης. Ανέφερε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι πολύ κοντά στον στόχο να αναδειχθεί σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο.
Ο πρόεδρος της ΕΤΕπ επισήμανε ότι η χρηματοδοτική στήριξη της τράπεζας προς την Ελλάδα φθάνει συνολικά στο 9% του ΑΕΠ, από τα μεγαλύτερα ποσοστά στην ΕΕ.
"Μόνο με τέτοιες επενδύσεις μπορεί να ανακάμψει η οικονομία και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας", τόνισε ο κ. Χόγιερ, αναγγέλλοντας παράλληλα τη διεύρυνση του αντικειμένου των χρηματοδοτήσεων της τράπεζας σε νέους τομείς.
Αναφερόμενος δε στις πέντε συμβάσεις που υπεγράφησαν την Πέμπτη, υπογράμμισε: "Και τα πέντε αυτά έργα θα δημιουργήσουν θέσεις απασχόλησης κατά τη διάρκεια της κατασκευής τους και μετά την έναρξη λειτουργίας τους και θα έχουν επιπλέον θετικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, την οικονομία και τις συνθήκες διαβίωσης του πληθυσμού, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε εθνικό επίπεδο".
Πρόκειται για τα έργα:
- Ολοκλήρωση του άξονα Πάτρα- Αθήνα- Θεσσαλονίκη. Το δάνειο ύψους 300 εκατ. θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή νέων αυτοκινητοδρόμων μήκους 239 χλμ. και μικρότερα έργα αναβάθμισης υφιστάμενων αυτοκινητοδρόμων σε μήκος 434 χλμ. πάνω στον κύριο άξονα. Πρόκειται για τη δεύτερη και τελευταία δόση από τη χρηματοδοτική διευκόλυνση ύψους 650 εκατ. ευρώ που παρέχει η ΕΤΕπ για την επανεκκίνηση των κατασκευαστικών έργων στους αυτοκινητοδρόμους.
- Μετρό Θεσσαλονίκης (χρηματοδότηση ύψους 200 εκατ. ευρώ) για την επέκταση του δικτύου προς την Καλαμαριά. Η ΕΤΕπ έχει ήδη συγχρηματοδοτήσει τη βασική γραμμή του μετρό της Θεσσαλονίκης με προηγούμενα δάνεια συνολικού ύψους 650 εκατ. ευρώ.
- Βελτίωση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας (180 εκατ. ευρώ). Πρόκειται για τη δεύτερη και τελευταία δόση από χρηματοδοτική διευκόλυνση συνολικού ύψους 415 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΗ για τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και την επέκτασή του που θα δώσει τη δυνατότητα για περίπου 186.000 νέες συνδέσεις στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα.
- Ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων. Την Πέμπτη υπεγράφη δανειακή σύμβαση ύψους 65 εκατ. ευρώ ενώ η συνολική χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ θα φθάσει στα 130 εκατ. Αφορά τη διασύνδεση των νησιών Σύρου, Τήνου, Μυκόνου και Πάρου με το διασυνδεδεμένο σύστημα της ηπειρωτικής Ελλάδας, οι συμβάσεις για την κατασκευή της οποίας υπεγράφησαν την περασμένη εβδομάδα. Με το έργο βελτιώνεται η αξιοπιστία της ηλεκτροδότησης των νησιών, ενισχύεται ο τουρισμός, μειώνεται το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και η επιβάρυνση των καταναλωτών, ενώ διευκολύνεται η απορρόφηση «πράσινης» ενέργειας από τα νησιά.
- Κατασκευή του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης Μεγαλόπολης, που θα υποστηρίξει τη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο της ΔΕΗ, καθώς και τη σύνδεση Νέα Μάκρη- Πολυπόταμος και μια σειρά μικρότερων έργων μεταφοράς. Η δανειακή σύμβαση φθάνει στα 70 εκατ. ευρώ και θα ακολουθήσει δεύτερη, ισόποση στήριξη από την ΕΤΕπ για τα συγκεκριμένα έργα.
Από την αρχή του 2014 η ΕΤΕπ έχει υπογράψει δανειακές συμβάσεις για χρηματοδότηση έργων στην Ελλάδα ύψους 1,375 δισ. ευρώ, ποσό που είναι πολύ κοντά στο ποσό που επιτεύχθηκε πέρυσι όλο τον χρόνο (1,465 δισ.). Σε αυτά περιλαμβάνονται και 232 εκατ. που εκταμιεύθηκαν για δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr