Το Χρηματιστήριο ενσωματώνει σχεδόν όλο το ρίσκο για τις τράπεζες και τι επιχειρήσεις στη χώρα μέσα στον κλοιό του μνημονίου, με τα περιορισμένα κέρδη, τον μειωμένο τζίρο, τις μεγάλες ζημιές για την πλειονότητα των εισηγμένων, τα ανεξόφλητα και υπέρογκα δάνεια. Άλλωστε, το 2013 ήταν μία ικανοποιητική χρονιά για την αγορά με αποδόσεις μεγαλύτερες του 10%, ενώ το 2014 δεν έχει τελειώσει ακόμα, αφού έχει σχεδόν τέσσερις μήνες μπροστά του.
Η δε αγορά των ομολόγων αποτελεί… Ελ Ντοράντο. Τέσσερα χρόνια κλειστές ήταν οι αγορές για την Ελλάδα, σημειώνουν τραπεζικοί παράγοντες. Η έξοδος της χώρας στις αγορές τον περασμένο Απρίλιο, οι αναβαθμίσεις από την Fitch και την S&P, με την Moody’s να έπεται τον ερχόμενο μήνα, η προοπτική επίλυσης του γόρδιου δεσμού του χρέους και βεβαίως η απομάκρυνση του ενδεχόμενου εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, προκαλεί αυτή την εφορία.
Από τα δε χαμηλά του Αυγούστου, οπότε και η ανησυχία στις διεθνείς αγορές για υπερβολές στις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας πίεσαν τις αποτιμήσεις μετοχών και ομολόγων, υπάρχουν χρεόγραφα που δίνουν υπεραξίες της τάξης του 5,5% όπως στην περίπτωση αυτού της Alpha Bank. Επίσης στο ίδιο διάστημα δηλαδή από τις 6 Αυγούστου έως τις 8 Σεπτεμβρίου το ομόλογο της Πειραιώς εμφανίζει κέρδη 4,2%, όπως και του ΟΤΕ, ενώ αυτό της Eurobank καταγράφει υπεραξία της τάξης του 4,8%. Η δε ανάκαμψη των κρατικών ομολόγων είναι ακόμα μεγαλύτερη με την τιμή του 10ετούς να εμφανίζει κέρδη της τάξης του 8% από τις αρχές Αυγούστου και του 28% από την αρχή του έτους.
Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, με τη χώρα να έχει μπροστά την έκδοση επταετούς ομολόγου μέχρι τέλος του χρόνου, μεταξύ 3,5 – 5 δις. ευρώ.
Σ.Κ.Χ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr